Çevre Güncelleme Tarihi: 26 Mar 2022 11:34

Enerji devrimi gerçekleşti. kaçırdıysan özür dilerim!

Enerji tasarrufunun önde gelen savunucularından biri, bunun neden iklim ekonomisi için bir dönüm noktası olabileceğini açıklıyor.

Enerji devrimi gerçekleşti. kaçırdıysan özür dilerim!

Colorado, Snowmass'ta bu hafta sıcaklıklar sıfırın çok altına düştü. Ancak deniz seviyesinden 7200 fit yükseklikte dağlarda yaşayan Amory Lovins, ısıtmayı bile açmadı.

Çünkü açacak ısıtması yok. 1980'lerde tasarladığı dağ yamacında büyük bir kerpiç ve cam yuva , güneş enerjisi toplar ve o kadar iyi yalıtılmıştır ki, orada gaz, yağ veya odun yakmadan muz ve diğer birçok tropik meyveyi yetiştirip hasat eder.

“Enerji verimliliğinin Einstein'ı” lakaplı, Stanford Üniversitesi'nde inşaat ve çevre mühendisliğinde yardımcı profesör olan Lovins, 50 yıldır dünyanın önde gelen enerji tasarrufu savunucularından ve yenilikçilerinden biri olmuştur. İklim değişikliği üzerine ilk makalesini 1968'de Oxford'dayken yazdı ve 1976'da Jimmy Carter'ın hükümetine enerji verimliliğini nasıl üçe katlayacağına ve 40 yıl içinde petrol ve kömürden nasıl kurtulacağına dair bir plan sundu . O ve Rocky Mountain Enstitüsü'nün tavsiye etmediği büyük bir endüstri veya hükümet olmadığı yıllardan beri.

Ancak o zamanın çoğunda verimlilik, yenilenebilir enerjilere ve diğer yeni teknolojilere büyük bir geçişle karşılaştırıldığında, biraz çirkin bir kız kardeş olarak görüldü. Şimdi, umuyor, zamanı gelmiş olabilir. Lovins, yenilenebilir enerji kaynaklarında büyük bir ivmelenmenin yanı sıra binaların toplu yalıtımı için tartışıyor. “Savaş zamanı aciliyetiyle [onları] harekete geçirmeliyiz. Verimliliğe çok daha fazla vurgu yapılmalı” diyor.

Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşını bir öfke olarak görüyor, ancak muhtemelen iklim krizini çözme yolunda bir adım ve trilyonlarca dolar tasarruf etmenin bir yolu olarak görüyor. "En çok korktuğu tüm sonuçları getirmeyi başardı, ancak istemeden enerji geçişi ve iklim çözümlerini daha yüksek bir vitese koymuş olabilir. Kesinti nedeniyle bir resesyona girsek de gitmesek de [Putin'in savaşı] iklim ekonomisi için harika bir şey olabilir.” Olduğu gibi, Lovins'in Ukrayna ile aile bağlantıları var: büyükanne ve büyükbabasının dördü de 20. yüzyılın başlarında Kiev ve Odesa arasındaki küçük köylerden gelen göçmenlerdi. Orada bir akrabası kaldı; geri kalanı, bildiği kadarıyla, 1941'de yaklaşık 14.000 Yahudi nüfusu Naziler tarafından katledildiğinde Tarashcha katliamında öldürüldü., o gün ormanda mantar toplayan sadece 11 kişi kaldı.

“Güneş ve rüzgar şu anda dünyanın %91'inde en ucuz toplu enerji kaynakları ve BM'nin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yenilenebilir enerjilerin önümüzdeki yıllarda tüm yeni enerjinin %90'ını üretmesini bekliyor. Enerji devrimi gerçekleşti. Kaçırdıysan özür dilerim," diyor.

Ancak 1970'lerdeki petrol şoklarında olduğu gibi, bugün de sorun enerjinin nerede bulunacağı değil, nasıl daha iyi kullanılacağıdır, diyor. Cevap, tasarım mantığını değiştirerek radikal olarak daha enerji verimli sonuçlar elde etmek için ortodoks mühendisliği kullanmanın bir yolu olan “bütünleştirici veya tüm sistem tasarımı” dediği şeydir.

Evini al, diyor. Enerji toplamak ve ısıtmaya ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlayarak, alan ve su ısıtma enerjisinden %99, elektrikten ise %90 tasarruf sağlar. “İnşa etmek daha ucuz ve inşaat maliyetlerinden tasarruf sağlıyor” diye ekliyor.

"Görünüşe göre karbon fiberden bir araba yaparsanız, aynı zamanda suya yapılan yatırımın üçte ikisini ve arabayı bir araya getirmek için gereken enerji alanı ve zamanın yarısından tasarruf edersiniz. Ve çok daha az pile ihtiyacı var çünkü karbon fiber hafif olduğu için daha az ağırlık tutuyor. Daha az pil ve daha küçük tahrik sistemine ihtiyaç duyarak karbon fiber için ödeme yaparsınız.

“Yani bunu tüm ekonomi genelinde yaparsanız, fabrikalarda, ekipmanlarda, binalarda, araçlarda gerçekten bütün sistemler tasarlarsanız, şu anda herkesin mevcut olduğunu düşündüğünden birkaç kat daha fazla enerji tasarrufu elde edersiniz. Ve maliyet düşüyor.”

Şimdiye kadar, bu bütünleştirici tasarım yaklaşımı çoğunlukla özel sektör tarafından benimsenmiştir. Dünyanın en büyük kamyon operatörü Walmart, operasyonunu yeniden düşünerek enerji verimliliğini yaklaşık %40 artırdı. Tesla ve BMW gibi diğer perakende ve otomobil firmaları da muazzam enerji tasarrufu gördü. Lovins'in erken dönemdeki en muhteşem başarısı, galonla 300 mil gidebilen tamamen elektrikli, karbon fiber gövdeli bir araç olan 1991 Hypercar konsepti olabilir. O zaman görevden alındı, ancak şimdi tüm otomobil üreticileri bu şekilde hareket ediyor.

Gerçekten enerji verimli olmak isteyen hükümetlerin ödülü çok büyük. Lovins ve RMI, fosil yakıtla üretilen tüm enerjinin en az üçte ikisinin - ve muhtemelen dörtte üçünün - çoğu sanayileşmiş ülkede ve hatta daha az verimli olma eğiliminde oldukları için gelişmekte olan ülkelerde kârlı bir şekilde tasarruf edilebileceğini hesapladılar. başlamak için ve bir şeyleri daha sonra düzeltmekten daha kolay bir şekilde inşa edebilir.

Almanya, İsveç, Danimarka'nın binalar için ve Japonya'nın sanayi için öncülük ettiğini söylüyor. Lovins, akıllı verimlilik , akıllı binalar ve akıllı üretimin her şeyin yolunda olduğunu söyleyen Amerikan Enerji Verimli Ekonomi Konseyi'ne ( Aceee ) atıfta bulunuyor. Lovins, “İyileşme hızı açısından, bu kadar düşük başladıklarından beri mutlak seviyede olmasa da, Çin tartışmasız şampiyon” diyor.

Lovins, tasarımın küçük parçalara ayrıldığından korkuyor ve Victorialıların sahip olduğu daha büyük enerji resmini kaybediyoruz. Birleşik Krallık enerji danışmanı Micheal Liebreich ile yakın tarihli bir podcast'te , en az beklenen alanlarda nasıl %80 ve daha fazla tasarruf yapılabileceğini açıklıyor. Bir örnek olarak, daha az sürtünme olduğu için, yağ, düz borulardan ısı veya soğuğu pompalamak için ince, uzun ve eğri borulardan çok daha az enerjiye ihtiyaç olduğunu gösterir.

“Evimizde bazı boruları düzgün bir şekilde döşeyerek pompalama enerjisinden %97 tasarruf ediyoruz. Pekala, dünyadaki herkes bunu borularına ve kanallarına yapsaydı, dünya elektriğinin yaklaşık beşte birini veya kömürle çalışan elektriğin yarısını kurtarırdınız. Ve yeni inşa edildiğinde veya tipik olarak binalarda ve endüstride yapılan güçlendirmelerde bir yıldan kısa sürede paranızı anında geri alırsınız.”

Yine de, diyor ki, bu tür bir enerji verimliliği öğretilmiyor ve kesinlikle herhangi bir hükümet çalışmasında veya iklim modelinde yok. Neden? “Çünkü bu bir teknoloji değil. Bu kanlı bir tasarım” diyor.

En verimsiz tasarımın, büyük ölçüde sübvanse edilen, maliyetli ve politik olarak güçlü bir lobi tarafından itilen nükleer enerji olabileceğini söylüyor. Bunu elektrik kıtlığını gidermek veya iklim değişikliğine karşı koymak için kullanmanın, sadece pirinç vermek çok daha ucuz ve daha kolayken, açlıktan ölmek üzere olan insanlara pirinç ve havyar sunmaya benzediğini savunuyor.

“Şimdiki gibi bir iklim ve enerji acil durumunuz olduğunda, en verimli çözümü satın almak için ayrım gözetmeksizin akıllıca yatırım yapmanız gerekir. İnşası yavaş, spekülatif ve çok maliyetli olanlardansa, rüzgar veya güneş enerjisi gibi hızlı, ucuz ve kesin teknolojileri kullanmak çok daha iyidir. Başka herhangi bir şey iklim değişikliğini olması gerekenden daha kötü hale getirir.”

Teknolojiyi istatistiklerle yıkıyor. “2020'de dünya, emekli olduğundan 0,4 gigawatt daha fazla nükleer kapasite eklerken, dünya 278 gigawatt yenilenebilir enerji ekledi - bu 782 kat daha fazla kapasite. Yenilenebilir kaynaklar, nükleerin tüm yıl boyunca yaptığı gibi her 38 saatte bir arzı artırdı ve karbonun yerini aldı. Nükleerin ucuz olduğu yerde, yenilenebilir kaynaklar hala daha ucuz ve verimlilik bundan daha ucuz. Bunu değiştirecek yeni bir reaktör tipi veya boyutu veya yakıt döngüsü yoktur. Matematik yap. Oyun bitti."

Gelecek, binaların yalıtım ve ısı pompaları ile toplu olarak güçlendirilmesinde ve onun “dış izolasyon” dediği şeyde olmalıdır. “ Hollandalı Energiesprong dış güçlendirme gibi evlerin etrafına bir tür çay koyarak boruları tasarlayabilirsiniz . Siz işteyken tek bir günde evinizi net sıfır standarda süper yalıtabilirler ve bu arada mekanikler için çok verimli bir ısı pompası çekirdeğine düştüler ve süper yalıtımlı bir güneş çatısı koydular. Ve geri döndüğünüzde, enerji şirketleri yerine onlara ödeme yaparsınız.”

Bunun gibi tarihi bir acil durumda çok daha iyi ve daha uygun maliyetli, hükümetlerin verimliliğe yatırım yapması ve insanların ve işletmelerin enerji verimliliği satın almasının önündeki birçok sapkın sübvansiyonu ve engeli kaldırması. Yaratıcı düşünceye de ihtiyacı var. Neden mimarlara ve mühendislere tasarruf ettikleri için değil harcadıkları için para ödüyorsunuz? Neden enerji şirketlerini fatura kesmek yerine daha fazla enerji sattıkları için ödüllendirelim? Yenilenebilir kaynakların kullanımını hızlandırmak için neden vergi sistemini kullanmıyorsunuz?

Şu anda RMI'nin başkanı olan Lovins, Stanford'da ders verirken meslektaşları çimento ve ormancılık endüstrilerinin yanı sıra çiftçilik, perakende ve havacılık sektörlerinin yeniden tasarlanmasına yardımcı oluyor. Kısa mesafeli ve hatta orta mesafeli uçakların yakında yeni ultra hafif çerçeveler, yapılar, yüzeyler ve yakıt kullanılarak elektriklendirileceğini ve enerji tasarruflu hale getirileceğini umuyor.

Milyonlarca neşeli sarı ve mavi yünlü şapkayı örmek için bir kitle hareketini sadece yarı şaka yollu bir şekilde teşvik ediyor. Bu ve termostatlarını iki veya üç derece kısanlar milyarlarca metreküp gaz tasarrufu sağlar.

“Putin'in savaşı, Rus fosil yakıtlarını satın alanlar tarafından finanse ediliyor. Batı, ilk iki haftada Rusya'ya 8 milyar euro ödedi. Yeni bir enerji krizi yaşıyoruz ve verimlilik bunu çözmenin en büyük, en ucuz, en güvenli, en temiz ve en hızlı yolu” diyor.

Lovins, Snowmass'ta 7200 fit yükseklikte, muzlarından 79 No'lu mahsulü yiyor ve 80 No'lu mahsul şekilleniyor. “Bir sürü başka tropik meyve de” diye ekliyor.

Ekleme Tarihi: 26 Mar 2022 11:34