Çevre Güncelleme Tarihi: 1 May 2022 16:14

Etiyopya'daki kuraklık çocuk evliliklerini patlattı

Unicef, Etiyopya'daki kuraklığın çocuk evliliklerinde 'dramatik' bir artışa yol açtığı konusunda uyardı. Açlık ve okula gitmeyen 600.000 çocukla, 'umutsuz' ebeveynler daha fazla kız çocuğunu erken evliliğe itiyor

Etiyopya'daki kuraklık çocuk evliliklerini patlattı

Unicef, Etiyopya'daki kuraklığın çocuk evliliklerinde 'dramatik' bir artışa yol açtığı konusunda uyardı

Afrika Boynuzu genelinde açlık ve okula gitmeyen 600.000 çocukla, 'umutsuz' ebeveynler daha fazla kız çocuğunu erken evliliğe itiyor.

Unicef ​​başkanı, Etiyopya'nın kuraklıktan etkilenen bölgelerinde, 40 yıldır iklim kaynaklı en kötü acil durumun insanları eşiğine ittiği için çocuk evliliklerinde “dramatik” artışlar gördüğünü söyledi.

Arka arkaya üç yağışlı mevsim, Etiyopya, Somali , Kenya ve Cibuti'nin bazı bölgeleri de dahil olmak üzere Afrika Boynuzu'ndaki milyonlarca insana açlık, yetersiz beslenme ve kitlesel yerinden edilme getirdi .

Unicef'in yönetici direktörü Catherine Russell, ebeveynleri kocalarının ailesinden gelen çeyizler yoluyla ek kaynak bulmaya çalıştıkları ve kızlarının daha zengin aileler tarafından beslenip korunacağını umdukları için Etiyopya'daki birçok kız çocuğu şimdi genç yaşta evlenmekle karşı karşıya kalıyor.

BM çocuk ajansı, yerel hükümet verilerine dayanarak, geniş Oromia bölgesinin bazı bölgelerinde uygulamada dik artışlar görüldüğünü söyledi.

2,7 milyon kişiye ev sahipliği yapan Doğu Hararghe bölgesinde, 2020-21'deki altı aylık dönemde kaydedilen 70'ten çocuk evliliği vakaları %51 artarak bir sonraki yılın aynı döneminde 106'ya yükseldi.

Unicef, Oromia'daki kuraklıktan etkilenen altı bölgeden sadece birinin çocuk evliliklerinde keskin bir artış olduğunu söyledi. Bu bölgelerde vakalar neredeyse dört katına çıktı. Unicef'in bu hafta aldığı verilere göre, geçen yıl Şubat ve Ağustos ayları arasında 672 çocuk evliliği vakası kaydedilirken, bu yıl geçen Eylül'den Mart'a kadar altı ayda bu sayı 2.282'ye sıçradı, yerel yönetim rakamları gösterdi.

Russell, kuraklık nedeniyle 600.000'den fazla çocuğun okulu bıraktığının düşünüldüğünü belirterek, "Çocuk evliliklerinde oldukça dramatik artışlar görüyoruz" dedi.

Kız çocukları eğitimde olmadığında ve evlerini terk etmeye zorlandıklarında, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve çocuk yaşta evlilik risklerinin neredeyse her zaman arttığını da sözlerine ekledi.

“Bu insanlar şu ya da bu nedenle çaresiz oldukları için [kızlarını evlendiriyorlar]: Şiddetten korkuyorlar; kızların güvenliğinden korkuyorlar; kaynaklara ihtiyaçları var; onları beslemeye güçleri yetmez,” dedi Russell.

Etki, uzun vadede kızlar için "zayıflatıcı" oldu, diye ekledi. “Gerçekten tüm fırsatlarını kesiyor ve erken çocuk sahibi olma olasılıklarının daha yüksek olduğu bir durumla sonuçlanıyor; birbirlerine daha yakın çocukları olması daha olasıdır; onlar genç, bu yüzden partnerleriyle güvenli seks için pazarlık yapacak durumda değiller. Bu kızlar için birbiri ardına bir sorun var. ”

Kuraklık, Etiyopya'yı dünyanın en yüksekleri arasında yer alan çocuk evlilik düzeylerini düşürme girişimlerinde geri almakla tehdit ediyor. 2016 yılına ait demografik verilere göre , Doğu Afrika ülkesindeki kızların %40'ı 18 yaşından önce, %14'ü ise 15. yaş günlerinden önce evleniyor.

Bu hafta kuraklıktan etkilenen bölgeleri ziyaret eden Russell, konuyu ülke başkanı Sahle-Work Zewde ile tartıştığını ve bunun kendisi için öncelikli bir alan olduğunu söyledi.

Kuraklık aynı zamanda etkilenen bölgelerde şiddetli akut yetersiz beslenme oranlarını da artırıyor ve beş yaşından küçük çocuklar için kabul oranları bu yıl Şubat ayında geçen yılın Şubat ayına göre %15 daha yüksek. Unicef'in yetersiz beslenen çocukları tedavi ettiği yerleri ziyaret eden Russell, insanların kirli su içmeye zorlandıklarını ve bu da onları kolera da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskine soktuğunu söyledi.

"Henüz görmedik," dedi, "ama herkes kolera konusunda çok endişeli." Gecikmiş aşı oranlarının bir sonucu olarak, Etiyopya'nın Somali bölgesinde 1000'den fazla vaka ve doğrulanmış 16 ölümle kızamık zaten geri döndü.

İnsani yardım camiasındaki birçok kişi gibi Russell da, Ukrayna'ya yönelik büyük küresel odaklanmanın, dünyadaki diğer çatışmalardan ve krizlerden dikkatleri ve hayati fonları çekmesinden endişe duyduğunu söyledi.

“O bölgeye gittim ve orasının ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ukrayna'da kimseye haber verilmesine göz yummuyorum çünkü onların da kaynaklara ihtiyacı var, ancak uluslararası toplumun aynı anda iki işi birden yapmakta pek iyi olmadığını düşünüyorum” dedi.

Unicef'in Afrika Boynuzu'na yönelik acil kuraklık çağrısı , şimdiye kadar 250 milyon dolarlık (200 milyon sterlin) hedefinin yaklaşık %20'sini artırdığını da sözlerine ekledi. İngiltere hükümetinin Ocak ayında verdiği ve aynı bölgeyi hedefleyen 17 milyon sterlinlik taahhüdünü memnuniyetle karşılarken, bunun “yeterince yakın olmadığını” söyledi.

Ekleme Tarihi: 1 May 2022 16:14