Çevre Güncelleme Tarihi: 19 Mar 2022 22:38

Güney Kutbunda olanlar iyiye işaret değil!

Güney Kutbu yakınlarında sıcaklık ortalamanın 70 derece üzerindeydi, uzmanlar bu durumu endişe verici bir rekor olarak nitelendiriyor.

Güney Kutbunda olanlar iyiye işaret değil!

Kuzey ve Güney Kutupları yakınlarına bir sıcak hava dalgası vuruyor. 

Bilim adamları, Güney Kutbu çevresindeki kara alanı olan Antarktika'nın bir bölümünde ortalamadan 70 derece daha sıcakken, Kuzey Kutbu bölgelerinin normalden 50 dereceden daha sıcak olduğunu söylüyor.

Colorado, Boulder'daki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'ndeki yetkililer,  dünyanın geri kalanından iki ila üç kat daha hızlı ısınan Kuzey Kutbu'nu izliyorlar. Merkezin kıdemli araştırma bilimcisi Walt Meier'e göre, erime noktasına yaklaştığı veya erime noktasına geldiği için Mart ayı ortası için olağandışı sıcaklıklar yaşıyordu.

Daha sonra Güney Kutbu yakınında, Antarktika hava istasyonları bu hafta rekor kıran rekorlar kaydetti. Deniz seviyesinden iki mil yükseklikteki Concordia istasyonunda sıcaklıklar Cuma günü normalin 70 derece üzerinde 10 dereceye (-12.2 santigrat derece) ulaştı.

Aynı gün, klimatolog ve aşırı hava durumu rekorları takipcisi Maximiliano Herrera'nın bir tweetine göre, daha da yüksek olan Vostok istasyonunda 0 dereceye ulaştı ve tüm zamanların rekorunu yaklaşık 27 derece geride bıraktı.

Orman Yangınları: Ürpertici fotoğraflar, 50 evi yakan orman yangınları tarafından harap olan Teksas topluluklarını gösteriyor

Gazı daha ucuz hale getirmek için vergileri azaltın mı?: Maryland ve Georgia bunu geçici olarak deniyor - diğer eyaletler de yapabilir.

"Zıt mevsimler bunlar. Meier Cuma akşamı The Associated Press'e verdiği demeçte, Kuzey ve Güney'in (kutupların) aynı anda eridiğini görmüyorsunuz" dedi. "Kesinlikle olağandışı bir olay."

Antarktika iklim araştırmalarını yayınlayan bir araştırmacı olan Stefano Di Battista, sıcak Antarktika sıcaklıklarını ilk kez bildiren  The Washington Post'a verdiği demeçte, Vostok sıcaklığı, verilerin 65 yıl önce toplanmaya başlamasından bu yana Mart rekorunu işaret ediyor .

Post'a verdiği demeçte, "Vostok'ta Mart ve Ekim ayları arasındaki yaklaşık 65 rekor yılda -30°C (-86 Fahrenheit) üzerindeki değerler hiç gözlenmedi" dedi.

Maine Üniversitesi'nin ABD Ulusal Okyanus Atmosfer İdaresi hava durumu modellerine dayanan İklim Yeniden Analizörü'ne göre Cuma günü, Kuzey Kutbu bir bütün olarak 1979-2000 yılları arasında normalden 6 derece daha sıcaktı. Antarktika kıtasının yaklaşık 8.6 derece daha sıcak olduğunu buldu. Karşılaştırıldığında, dünya bir bütün olarak 1979-2000 ortalamasının sadece 1,1 derece (0,6 santigrat derece) üzerindeydi.

Herkes ne hakkında konuşuyor? Günün en son haberlerini almak için trend haber bültenimize kaydolun

Meier ve Wisconsin Üniversitesi meteorologu Matthew Lazzara, Antarktika ısı dalgasının iklim değişikliğinin önemli bir işareti olmaktan ziyade nadir görülen bir olay olduğunu söylüyor. Meier, muhtemelen olanın Pasifik'ten güneye doğru sıcak ve nemli havayla pompalanan "büyük bir atmosferik nehir" olduğunu söyledi.

Ancak, bu devam ederse, endişelenecek bir şey olacaktır. Associated Press'e konuşan Lazzara, "Böyle bir şeyin olduğunu gördüğünüzde iyiye işaret değil" dedi .

Ekleme Tarihi: 19 Mar 2022 22:38