Çevre Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2020 23:23

"Kirli havada Covid-19 tespit edildi"

İtalya'da yapılan araştırmalarda, hava kirliliğine neden olan parçacıklarda korona virüsü tespit edildi. Uzmanlar, bu parçacıkların enfeksiyona sebep olup olmayacağını araştırıyor.

Bilim insanları havayı kirleten parçacıklarda yeni tip korona virüsü tespit etti. Bu konuda araştırma yapan bilim insanları virüsün bu şekilde daha uzun mesafe katetmesine ve daha fazla insanın enfekte olmasına yol açıp açmadığını anlamaya çalışıyor.

İtalyan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma kapsamında Bergamo kentindeki bir sanayi bölgesinden toplanan hava örneklerinde Covid-19’a neden olan korona virüsüne benzer genetik özelliklere çok yakın bir bulgu elde etti.

Bolonya Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı tarafından yapılan analizler Avrupa’nın en yüksek kirlilik düzeyine sahip bölgelerinden olan kuzey İtalya’daki yüksek enfeksiyon oranını açıklamak için öne sürülen bazı iddiaları destekler nitelikte. Daha önce yapılan çeşitli çalışmalarda hava kirliğine yol açan parçacıkların mikropları barındırdığı ve kuş gribi, kızamık ve şap gibi hastalıklara yol açan virüslerin uzak mesafelere taşınmasında rol aldığı görülmüştü.

HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Uzmanlar henüz, bu küçük parçacıkların korona virüsü enfeksiyonuna neden olup olmayacağından emin değil, ancak 2003 yılında SARS virüsünün havadan yayılabildiği ve uzun süre boyunca havada asılı kalabildiği biliniyor.

The Guardian gazetesinin haberine göre, henüz başlangıç aşamasındaki çalışmalarda korona virüsünün hava kirliliğine yol açan parçacıklar üzerinde Covid-19’un yayılmasına neden olacak miktarda ve sürede varlıklarını ne derece sürdürdükleri araştırılıyor.

Korona virüsünün hapşırma ya da öksürük yolu ile yayılan damlacıklar aracılığıyla bir ya da iki metre mesafeye ulaştığı biliniyor. Bazı araştırmalar, beş mikrondan daha küçük damlacıkların ise havada dakikalar hatta saatlerce asılı kalabildiğini, bu sayede başka yerlere taşınabildiğini ortaya koymuştu.

HAVA KİRLİLİĞİ İLE VAKALAR BAĞLANTILI

Başka araştırmalarda da Covid-19’un yol açtığı ölümlerle yüksek hava kirliliği arasında bir bağlantı olduğuna işaret ediliyor. Uzun süre kirli havaya maruz kalmak akciğer sağlığını olumsuz etkilediğinden bu kişilerin Covid-19 karşısında daha savunmasız bırakıyor. (Kaynak: euronews)

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2020 23:23