Çevre Güncelleme Tarihi: 17 May 2022 00:54

Pakistan ve Hindistan'dan sonra aşırı sıcaklar Batı Avrupa'yı vuracak

Olağandışı yüksek sıcaklıklar bu hafta Batı Avrupa'yı vuracak. İspanya ve Fransa'da 30 dereceyi aşacak sıcaklıklar 10 derece artışla 40 dereceyi geçebilir.

Pakistan ve Hindistan'dan sonra aşırı sıcaklar Batı Avrupa'yı vuracak

Son birkaç hafta içinde Hindistan ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde görülen olağanüstü sıcak hava dalgası koşulları haberlerde yer aldı - ancak bölge aslında Mart ayından bu yana aşırı sıcaklığa maruz kaldı. Önümüzdeki birkaç gün boyunca, hiçbir yerde Hindistan ve Pakistan'daki kadar aşırı olmasa da, ilkbaharın ilk önemli sıcağında anormal sıcaklık Batı Avrupa'nın büyük bölümlerini etkileyecek.

Nisan ayı boyunca, Avrupa'nın büyük bir bölümünde, genellikle kuzeydoğu yönünden esen rüzgarlarla birlikte, normalin altında sıcaklık eğilimleri yaşandı. Bununla birlikte, geçen hafta ya da öylesine, hava düzenleri, Avrupa genelinde daha fazla güney veya güneybatı hava beslemesini teşvik etmek için yeniden düzenlendi ve bunun sonucunda sıcaklıklar arttı.

Önümüzdeki hafta boyunca, güneyli bir akış devam ederken, Batı Avrupa'nın büyük bölümünde sıcaklıklar daha da artacak, öyle ki ortalamaya göre maksimum günlük sıcaklıklar şu anda dünyanın en yüksek sıcaklıkları arasında olacak. İspanya ve Fransa'nın büyük bir bölümünde, gündüz en yüksek değerlerinin bu hafta 30'ların ortalarına çıkması muhtemel, bu da normalin 10C'yi aşan anomalileri temsil ediyor.

Bu haftanın ilerleyen saatlerinde ve hafta sonuna doğru, bazı tahmin modellerinin İspanya'nın orta ve güney bölgelerinde maksimum gündüz sıcaklıklarının 40C'yi geçebileceğini ima etmesiyle, İberya ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinin daha da sıcak olacağı görülüyor. Bu aşamada rekor kıran olmasa da, bunlar yine de mevsimsel normların yaklaşık 10 ila 12 derece üzerindeki sıcaklıkları temsil edecek.

Isı şimdiden, bazıları zaman zaman kuzeye doğru Birleşik Krallık'a dökülen fırtına aktivitesi yaratıyor.

Bu arada, dünyanın diğer tarafında, yıkıcı seller Avustralya'daki Queensland'in bazı bölgelerini etkilemeye devam etti ve insanları evlerinden çıkmaya zorladı. Selden sorumlu şiddetli yağışlar geçen hafta hafiflerken, nehir seviyeleri yükselmeye devam etti ve son birkaç günde zirve yaptı. Güneydoğu rüzgarlarının bu hafta sonunda Queensland kıyılarına daha fazla istenmeyen yağmur yağması muhtemel görünüyor ve bu hafta sonu sonuna kadar toplamda 100mph'yi aşması mümkün.

Batı Avustralya'nın kuzeybatı kesimlerinde de bu hafta rüzgarlı ve aşırı yağışlı görünüyor, önümüzdeki birkaç gün içinde 100 ila 150 mm yağmur bekleniyor ve bu bölgelerde sel riskine yol açıyor.

Ekleme Tarihi: 17 May 2022 00:54