Çevre Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2018 21:52

Prof. Dr. Orhan Şen: Artık baharlar üç ay olmayacak!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen "artık bahar 3 ay olmayacak" dedi ve bahar mevsiminin bir aya indiğini söyledi. Prof. Dr Şen'e göre Mart ayı kışa, Eylül ayı da yaza kaydı.

Prof. Dr. Orhan Şen: Artık baharlar üç ay olmayacak!

İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen Karar gazetesinden Kenan Butakin’e verdiği röportajda bir süredir kış aylarında gözlemlenen ‘yaz havaları’nı  yorumladı. Orhan Şen baharın bir aya indiğini, Mart ayının kışa, Eylül’ün de yaza dahil olduğunu belirterek iklim dalgalanmaları yaşadığımızı söylüyor.

Yeni yılın ilk günlerinde havanın tıpkı sonbahardaymış gibi hissedilmesi kuraklık endişesine yol açtı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, geçen ay 2017’nin son 44 yılın en kurak yılı olduğunu söylemesi ve İstanbul’daki barajların doluluk oranının yüzde 65 seviyelerinde gözlenmesi, gözleri yağış miktarlarına çevirdi.

Yağış miktarlarında yüzde 3 oranında bir düşüş yaşandığına dikkat çeken ancak kuraklığın tek nedeninin bu olmadığına vurgu yapan Orhan Şen, betonlaşmanın olumsuz etkisini dile getirerek şunları söyledi: “ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde çetin kış şartları yaşanırken, Türkiye’de bugünlerde ılıman bir hava olmasının nedeni küresel ısınmadan kaynaklanan iklim dalgalanması.

Bunun dışında Türkiye’de periyodik olarak yaşanan kuraklıklar dışında, küresel ısınmanın getirdiği kuraklık tabii ki var. Ama sadece bu bir faktör değil şehirleşme de kuraklığı tetikliyor. İstanbul’daki yağışlarda yüzde 3 azalma var hatta barajlardaki düşüş çok daha fazla.

Bunun nedeni yağan yağmuru tutamamamız. Her yer betonlaştı. Su toplama havzaları imara açılıyor. Bu böyle olmamalı. Diğer bölgelere bakınca ciddi bir kuraklık yok. Yani yağan yağmur şehirleşme yüzünden tutmuyor.”

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2018 21:52