Çevre Güncelleme Tarihi: 20 Mar 2022 14:27

Taşucu Sahiline duvar ören CEY Grup'a büyük öfke

Mersin'in Silifke ilçesinde Taşucu Mahallesi’nde SEKA Limanı olarak bilinen Taşucu Limanı'nı 40 yıllığına kiralayan CEY Grup, Kıyı Kanununa rağmen sahile duvar ördü.

Taşucu Sahiline duvar ören CEY Grup'a büyük öfke

 7121 Kıyı Kanununun 15. maddesi "(Değişik: 23/1/2008 – 5728/466 md.) Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara ikibin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir." şeklinde olmasına rağmen,  CEY Grup , Kıyı Kanunu’na aykırı davranaraj Mersin'in Silifke'deki Taşucu Limanı'na duvar ördü. Çevreciler duruma tepki gösterirken “Taşucu sahili halka kapatılmasın” diye kampanya başlattı. 

Konuyu gündeme bölgenin yerel gazetesi Akdeniz Gazetesi taşıdı. Gazetenin haberine göre, "Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Mahallesi’nde bulunan SEKA Limanını ve Liman geri sahasındaki SEKA arazisini 40 yıllığına kiralayan CEY Grup, limanı Serbest Bölge yapmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda Zeus Otelin hemen yanında eski SEKA bahçesi ile birlikte denize kadar uzanan bölgede duvar ördü."

“ÇEVRECİLER SORUYOR: DUVAR ÖRMENİN MANTIĞI NEDİR?”

Cey Grubun sahile ördüğü duvara tepki gösteren çevreciler, “Zeus Otelin hemen yanında eski Seka bahçesi ile birlikte denize kadar uzanan duvarın yapılma nedeni nedir? Bu bölge SEKA malı iken bile sahile duvar örülmezken, şimdi buraya duvar örmenin mantığını nedir?” diye şirkete tepkisini gösterdi. 

“SAHİLLER VATANDAŞINDIR”

Cey Gruba kiralanan limanın çalışmaların yapıldığı alanında inşaata tepki gösteren bir grup çevreci basın açıklaması yaptı. Aralarında Avukat Harika Levent de vardı. Çevreciler ve avukatları Silifke İlçesi Taşucu mahallesindeki SEKA, Cey Holdinge kiraya verilmiştir. SEKA’yı kiracı olarak kullanan Cey Holding sahilini de kendi kullanımı için betonla çevirmiştir. Oysa ki; bu alanda dahil olmak üzere Taşucu’ndan Atakent'e kadar 65-70 km civarında doğal plajdır. Doğaya ve çevreye imar ve rant için yapılan müdahaleler sonucu ne yazık ki hepimiz zarar görmekteyiz. Bu topraklar bizim, bu doğa bizim, bu sahil bizim, bu kıyılar bizlerin vatandaşın, halkın, tüm insanların. Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl, akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Anayasanın 43.maddesine göre kıyılar devletin hüküm ve tasarrufunda olduğu için bu nitelikleri gereği özel mülkiyete konu olmaları mümkün değildir. Anayasa ve yasalara göre sahiller vatandaşındır, tüm halkındır” dedi.

“SAHİLDE KAZI YAPMAK YASAL DEĞİL”

Yapılan açıklamada “Sahil şeridinde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması yasağı; kıyı kanunuyla uygulama imar planı bulunan yerlerde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması ve kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıkların dökülmesi ve kazı yapılması yasaklanmıştır”
 şeklindeki kanun maddesi hatırlatılarak Anayasanın 56.maddesine gönderme yapıldı. 

Anayasa Madde 56 : "“Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede

yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek

Devletin ve vatandaşların ödevidir."

Sahil şeritlerinin dengeli bir çevre ile yakın ilişkisinin tartışılmaz olduğuna vurgu yapan çevreciler açıklamalarında "Sahil şeritleri ve kıyılar kişilerin yararlanacağı doğal çevreyi oluşturur. Herkes bu çevrede sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına sahiptir. Çevre koşullarına ve kamu yararı esasına göre saptanmamış sahil şeridi uygulaması kişileri bu Anayasal haktan yoksun kılar. Belirttiğimiz yasalar ve ilkeler doğrultusunda Taşucu Mahallesi sakinleri olarak iş bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” diyerek inşaata tepki gösterdiler

İNTERNETTE KAMPANYA BAŞLATILDI

Taşucu sahili kapatılmasın diye imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde, “Mersin/Silifke Taşucu bölgesine yapılan serbest bölge projesinde şirket tarafından halka açık Taşucu sahiline duvar örülüyor. Bu duvarı yıkmak için lütfen kampanyaya destek olun Cey Holdinge sesimizi duyuralım... Sahiller halkındır, sahillerimizi elimizden almayın!” ifadelerine yer verildi.

Ekleme Tarihi: 20 Mar 2022 14:27