Çevre Güncelleme Tarihi: 10 May 2022 18:51

Ukrayna savaşı yunus ölümlerinde artışa neden olabilir

Bilim adamları, Karadeniz'deki yunus ölümlerindeki son artışın Ukrayna'daki savaştan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Ukrayna savaşı yunus ölümlerinde artışa neden olabilir

Bilim adamları, Ukrayna savaşının yunus ölümlerinde artışa neden olabileceğini söylüyor. Türkiye, Rus işgalinin başlangıcından bu yana Karadeniz kıyılarında karaya oturma sayısında artış kaydetti

Bilim adamları, Karadeniz'deki yunus ölümlerindeki son artışın Ukrayna'daki savaştan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, Kuzey Karadeniz'de yaklaşık 20 Rus donanma gemisinin ve devam eden askeri faaliyetlerin neden olduğu artan gürültü kirliliğinin, deniz memelilerini güneye doğru Türk ve Bulgaristan kıyılarına sürüklemiş olabileceğine inanıyorlar, burada denizde mahsur kaldılar veya balık ağlarına çok sayıda yakalandılar.

Savaşın başlangıcından bu yana Türkiye, Karadeniz kıyılarında ortak yunusun ( Delphinus delphis) karaya oturmasında bir artış kaydetti. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (Tudav) "olağanüstü bir artış" olarak nitelendirdiği , ülkenin Batı Karadeniz'de 80'den fazla hayvanın ölü bulundu .

Tudav tarafından yapılan ilk araştırmalar, bu yunusların yaklaşık yarısının balık ağlarına dolandıktan sonra öldürüldüğünü ortaya çıkardı. Ancak, Tudav Başkanı Dr. Bayram Öztürk'e göre, diğer yarısının akıbeti hala "cevaplanmamış bir soru", cesetlerde herhangi bir dolanma veya kurşun yarası izi bulunamadı.

Öztürk, temkinli olmanın önemli olduğunu vurgulamasına rağmen, "Akustik travma akla gelen olasılıklardan biri" dedi. "Karadeniz'de düşük frekanslı sonarın nelere yol açabileceğine dair kanıtımız yok çünkü bu kadar çok gemiyi ve bu kadar uzun süre boyunca bu kadar gürültü görmemiştik - ve bilim her zaman kanıt ister."

Donanmalar, düşman denizaltılarını uzak mesafelerden tespit etmek için genellikle sonarlara güvenirler. Deniz memelileri iletişim ve diğer işlevler için sese de bağlı olduğundan, su altı gürültüsünün deniz memelileri üzerinde ciddi, hatta ölümcül etkileri olabilir.

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi'nde bir araştırmacı olan Dr Pavel Gol'din'e göre, akustik travma karaya oturmayı açıklayabilirken, askeri faaliyetlerin neden olduğu sürekli sualtı gürültüsü daha yüksek hedef dışı avlanma oranını açıklayabilir.

Daimi sualtı gürültüsü hayvanları doğrudan öldürmeyebilir, ancak yine de ciddi şekilde rahatsız edebilir ve onlara zarar verebilir, çünkü yunuslar ve diğer türler bundan kaçınmaya çalışmak için tanıdık olmayan bölgelere gidebilirler. Balık ve cetacean stoklarının güneye toplu göçünün nedeni bu olabilir” dedi.

Bir Bulgar koruma kuruluşu olan Green Balkans'ın proje yöneticisi Dimitar Popov bu teoriye katılıyor. Bulgar sularında, çoğunlukla Karadeniz liman yunusları ( Phocoena phocoena relicta ) arasında benzer bir eğilim tespit etti.

Yeşil Balkanlar, dört yıldır kalkan balığı avcılığında cetaceanların hedef dışı avlanmasını izliyor. Bu dönem boyunca, hedef dışı avlanma ilkbahar aylarında en düşük, yaz aylarında ise zirve yapmıştır. Popov, aksine, bu baharda, 50 deniz memelisinin 72 kilometrelik ağlara dolandığını söyledi, bu sayı 2019 yazından elde edilen en yüksek rakama yakın.

Bilim adamları, savaş sırasında deniz memelilerini korumak için hiçbir protokol olmamasının araştırmalarını engellediğini söylüyorlar. Öztürk, "Karadeniz'de onlarca gemi var ama sonarları ne sıklıkta kullandıklarını bile bilmiyoruz" dedi.

Bilim adamları, bilgiye erişim eksikliğinin yalnızca cetacean ölümleriyle ilgili araştırmaları engellemekle kalmayıp, aynı zamanda hangi hayvanların en fazla risk altında olduğunu izlemeyi de zorlaştırdığını söylüyor. Bunlar arasında, Karadeniz'den savaşın vurduğu Azak Denizi'ne doğru göç etmesi gereken yunusların yanı sıra yılın bir bölümünü kuzey Karadeniz'deki zengin sulak alanlarda geçiren göçmen kuşları içermesi muhtemeldir.

Ekleme Tarihi: 10 May 2022 18:51