Dünya Güncelleme Tarihi: 6 May 2022 00:29

1967'den beri en büyük sınırdışı operasyonu: 1000 Filistinli sürülüyor

İsrail mahkemesi, Batı Şeria bölgesinden 1000 Filistinlinin tahliyesinin önünü açtı. 1967 işgalinden bu yana en büyük sınır dışı etme kararlarından birinde askeri kullanım için arazi yeniden kullanılacak

1967'den beri en büyük sınırdışı operasyonu: 1000 Filistinli sürülüyor

Yirmi yıllık bir hukuk mücadelesinden sonra, İsrail yüksek mahkemesi, İsrail'in işgalinden bu yana en büyük sınır dışı etme kararlarından birinde, Batı Şeria'nın bir bölgesinden ve İsrail askeri kullanımı için yeniden tahsis edilen topraklardan yaklaşık 1000 Filistinlinin tahliye edilebileceğine karar verdi. Filistin toprakları 1967'de başladı.

Güney Hebron tepelerinin tam İsrail kontrolü altındaki kırsal bir alanı olan ve birkaç küçük Filistin köyüne ev sahipliği yapan yaklaşık 3.000 hektarlık Masafer Yatta, 1980'lerde İsrail devleti tarafından “ateşleme bölgesi” olarak belirlenmişti. Atış bölgeleri askeri tatbikatlar için kullanılıyor ve sivillerin varlığı yasak.

Savaşta insani muameleye ilişkin Cenevre sözleşmelerine göre, işgal altındaki toprakların, orada yaşayan insanlara fayda sağlamayan amaçlarla istimlak edilmesi veya yerel nüfusun zorla nakledilmesi yasa dışıdır.

Ancak İsrail , Ateşleme Bölgesi 918'de yaşayan , orada çiftçilik yapan ve hayvan yetiştiren Masafer Yatta köylülerinin, ateşlenme bölgesi ilan edildiğinde bölgede kalıcı ikamet etmediklerini ve bu nedenle arazi üzerinde hiçbir hakları olmadığını savundu.

İsrail'in resmi tatil olan Perşembe günü Bağımsızlık Günü öncesinde bir gecede yayınlanan yüksek mahkeme kararı, devletin, mahkemede bölgeyi gösteren uzman tanıklığına ve literatüre rağmen, topluluğun 1980'lerden önce ikamet ettiklerini kanıtlayamayacağı yönündeki iddiasını kabul etti. onlarca yıldır yerleşim görmektedir.

İsrailli uluslararası insan hakları avukatı Michael'a göre, yargıçlar ayrıca "uluslararası hukukta belirtilen zorla nakil yasağının örf ve adetlere uygun ve bağlayıcı olduğu" iddiasını reddetti ve bunun yerine yerel bir mahkemede uygulanamaz bir "antlaşma normu" olarak nitelendirdi. Sfard.

İşgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail politikasından sorumlu organlardan biri olan İsrail savunma bakanlığı, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Yargıçların kararı oybirliğiyle alındığından, sekiz Masafer Yatta köyünün sakinlerinin itiraz edebilecekleri başka İsrail yasal yollarının mevcut olup olmadığı açık değil. Karar tahliye emri vermese de, eğer bunu seçerse İsrail şimdi Filistinlileri her an zorla sınır dışı etmek için harekete geçebilir.

Masafar Yatta köy konseyi başkanı Nidal Younes, "Mahkeme kararı, yerleşimci bir yargıç [Batı Şeria'da yasadışı bir yerleşimde yaşayan David Mintz] tarafından alınan ırkçı bir karardır" dedi.

“22 yıldır İsrail ile mahkemelerde savaşıyoruz ve bu yargıcın 12 köyün ve toprağa bağlı insanların hayatını yok etmesi beş dakikasını aldı.

1948'de devletin kuruluşunu çevreleyen savaşlarda Filistinlilerin İsrail'den kovulması için Arapça bir terim kullanarak, "Sonunda tarih tekerrür ediyor: Nakba'dan sonra Nakba" dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'i 1970'lerden bu yana İsrail askeri eğitimi için “ateşleme bölgeleri” ilan edildi. 1981 bakanlar toplantısının tutanaklarına göre , zamanın tarım bakanı, daha sonra başbakan olan Ariel Şaron, yerel Filistinlileri evlerinden zorlamak için açık bir niyetle Ateşleme Bölgesi 918'i oluşturmayı önerdi.

Ateşleme bölgelerinde yaşayan Filistinli topluluklar, İsrail makamları tarafından verilen ve elde edilmesi neredeyse imkansız olan inşaat izinlerine sahip olmadıkları için defalarca ev yıkımları ve tarım arazilerine el konulmasıyla tehdit edildi.

Masafer Yatta'daki insanlar da son yıllarda yakınlardaki yasadışı İsrail yerleşimci topluluklarının yoğun saldırılarına maruz kaldı.

1999'da, 918 Ateşleme Bölgesi'nin 700 sakini tahliye edildi, ancak İsrail'deki Sivil Haklar Derneği'nin (ACRI) temyiz başvurusunun ardından yüksek mahkeme, yüksek mahkeme tarafından nihai bir karar verilinceye kadar geri dönmelerine izin veren bir ihtiyati tedbir kararı verdi. Tedbir, Çarşamba günkü karara kadar huzursuz statüko olarak kaldı.

İsrail devletinin öne sürdüğü ve Filistinli köylülerin hafta sonları, İsrail tatillerinde ve yılın birbirini takip etmeyen iki ayı ateş bölgesinde çalışmasına izin verecek tavizler, bunun mümkün olmayacağı gerekçesiyle Masafer Yatta topluluğu tarafından reddedildi. çiftçilik faaliyetlerini sürdürmek veya geçimini sağlamak için.

İsrailli bir STK olan Breaking the Silence yaptığı açıklamada, "Yüksek mahkeme, 1970'lerin başından bu yana işgal tarihindeki en büyük nüfus transferine yeşil ışık yaktı.

“İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerinin yerleşimlerini, ileri karakollarını genişletmek ve eğitmek adına 1000'den fazla kişinin sınır dışı edilmesi, yalnızca Batı Şeria'daki diğer topluluklar için emsal oluşturabilecek insani bir felaket değil, aynı zamanda İsrail'in fiili ilhakında da açık bir adımdır. işgal altındaki Filistin topraklarını işgal etti ve süresiz olarak askeri yönetimi pekiştirdi.”

Ekleme Tarihi: 6 May 2022 00:29