Dünya Güncelleme Tarihi: 3 May 2022 13:25

Afganistan ve Pakistan kavruluyor su yok elektrik yok

Pakistan ve Hindistan'da baharda meydana gelen aşırı sıcak dalgaları ülkeleri tehdit ediyor. Eşi görülmemiş seviyelerde Nisan ayı sıcaklıkları kritik su ve elektrik kesintilerine yol açtı

Afganistan ve Pakistan kavruluyor su yok elektrik yok

ya da son birkaç haftadır Nazeer Ahmed dünyanın en sıcak yerlerinden birinde yaşıyor. Acımasız bir sıcak hava dalgası Hindistan ve Pakistan'ı kasıp kavururken, Pakistan'ın Belucistan bölgesindeki Turbat'taki evi, haftalarca tekrar tekrar neredeyse 50°C'ye (122F) ulaşan ve yılın bu zamanında eşi görülmemiş sıcaklıklara maruz kalıyor. Yerliler evlerine sürüldü, daha serin gece saatleri dışında çalışamayacak durumda ve kritik su ve elektrik sıkıntısı yaşıyorlar.

Ahmed, işlerin daha da kötüye gideceğinden korkar. 2021'de, dünyanın Mayıs ayı için en yüksek sıcaklığı, şaşırtıcı bir şekilde 54C ile burada kaydedildi. Bu yıl, dedi, daha da sıcak geliyor. “Geçen hafta Turbat'ta delicesine sıcaktı. Nisan gibi gelmedi” dedi.

Sıcak hava dalgası Hindistan ve Pakistan'da büyük enerji kıtlıklarını şiddetlendirdiği için, yaklaşık 200.000 nüfuslu bir şehir olan Turbat, her gün dokuz saate kadar yük atma ile neredeyse hiç elektrik almıyor, bu da klimaların ve buzdolaplarının çalışamayacağı anlamına geliyor. Ahmed, “Cehennemde yaşıyoruz” dedi.

İklim değişikliğinin gerçeklerinin, kavurucu yaz sıcaklıklarının iki ay erken gelmesi ve musonların rahatlamasına aylar varken 1,5 milyardan fazla insan tarafından hissedildiği alt kıtada da benzer bir hikaye yaşandı. Kuzey-batı ve orta Hindistan, 122 yılın en sıcak Nisan'ını yaşarken, Pakistan'ın Sindh eyaletindeki Jacobabad şehri, dünyada şimdiye kadar kaydedilen en yüksek Nisan sıcaklıklarından biri olan Cumartesi günü 49C'ye ulaştı.

Sıcak hava dalgası, buğday ve çeşitli meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere ekinler üzerinde şimdiden yıkıcı bir etki yarattı. Hindistan'da, aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenen bazı bölgelerde buğday mahsullerinden elde edilen verim %50'ye kadar düştü ve Rusya'nın arz üzerinde zaten yıkıcı bir etkisi olan Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından küresel kıtlık korkularını daha da kötüleştirdi.

Belucistan'ın elma ve şeftali bahçeleriyle ünlü Mastung bölgesinde hasatlar büyük ölçüde azaldı. Bir çiftçi olan Haji Ghulam Sarwar Shahwani, elma ağaçlarının bir aydan daha erken çiçek açmasını ıstırap içinde izledi ve sonra çiçek cızırdayıp mevsimsiz kuru sıcakta neredeyse tüm mahsulünü öldürerek ölürken umutsuzluk içindeydi. Bölgedeki çiftçiler ayrıca buğday ekinleri üzerinde "sert" bir etkiden söz ederken, bölge de yakın zamanda 18 saatlik elektrik kesintisine maruz kaldı.

Shahwani, "Bu, havanın bu bölgedeki ekinlerimize ilk kez bu kadar zarar vermesidir." Dedi. “Ne yapacağımızı bilmiyoruz ve devlet yardımı da yok. Yetiştirme azaldı; şimdi çok az meyve büyüyor. Çiftçiler bu hava nedeniyle milyarlarca dolar kaybetti. Acı çekiyoruz ve bunu göze alamıyoruz.”

Pakistan'ın iklim bakanı Sherry Rehman, Guardian'a ülkenin kuzeyinden güneyine doğru iklim acil durumları hissedilirken ülkenin bir "varoluşsal kriz" ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rehman, sıcak hava dalgasının ülkenin kuzeyindeki buzulların benzeri görülmemiş bir hızla erimesine neden olduğu ve binlerce kişinin sel patlamalarına yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Ayrıca, cızırtılı sıcaklıkların sadece mahsulleri değil, aynı zamanda su kaynağını da etkilediğini söyledi. “Su depoları kurur. Büyük barajlarımız şu anda ölü seviyede ve su kaynakları kıt” dedi.

Rehman, sıcak hava dalgasının uluslararası topluma bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini söyledi. “İklim ve hava olayları kalıcı olacak ve aslında küresel liderler şimdi harekete geçmezse ölçek ve yoğunlukları açısından sadece hızlanacak” dedi.

Uzmanlar, alt kıtada hissedilen kavurucu sıcaklığın, küresel ısınma hızlanmaya devam ederken muhtemelen gelecek şeylerin bir tadı olduğunu söyledi. Gujarat Afet Yönetimi Enstitüsü'nde yardımcı doçent ve program yöneticisi olan Abhiyant Tiwari, “Aşırı, sık ve uzun süreli sıcak hava dalgaları artık gelecekteki bir risk değil. O zaten burada ve kaçınılmaz.”

Dünya Meteoroloji Örgütü yaptığı açıklamada, Hindistan ve Pakistan'daki sıcaklıkların “değişen bir iklimde beklediğimizle tutarlı olduğunu” söyledi. Isı dalgaları daha sık ve daha yoğun ve geçmişe göre daha erken başlıyor.”

Maksimum sıcaklık 40C'nin üzerinde ve normalin en az 4,5C üzerinde olduğunda bir sıcak hava dalgası bildirilir.

Hindistan Meteoroloji Departmanına göre, Hindistan'da hafta sonu boyunca Bikaner, 47.1C ile ülkedeki en sıcak yerdi. Bununla birlikte, kuzeybatı Hindistan'ın bazı bölgelerinde, uydular tarafından çekilen görüntüler, yüzey kara sıcaklıklarının 60C'yi aştığını gösterdi; bu, olağan yüzey sıcaklıklarının 45 ila 55C arasında olduğu yılın bu zamanında eşi görülmemiş bir şeydi.

Avrupa Uzay Ajansı web sitesinde, "Kaydedilen en yüksek sıcaklıklar, Ahmedabad'ın güney-doğu ve güney-batısı, maksimum kara-yüzey sıcaklıkları yaklaşık 65C'dir" dedi.

Yüksek sıcaklıklar, hem Hindistan'da hem de Pakistan'da elektrik talebi üzerinde büyük bir baskı yarattı, burada insanlar felç edici sıcakta saatlerce elektrik kesintilerine katlanmak zorunda kaldılar. Hükümete göre, Cuma günü Hindistan'daki en yüksek enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 207.111 MW'a ulaştı.

Hindistan, son altmış yılın en büyük elektrik sıkıntısıyla karşı karşıya. Jharkhand, Haryana, Bihar, Punjab ve Maharashtra gibi eyaletlerde, yerli kömür arzının kritik seviyelere düşmesi ve ithal kömür fiyatlarının artması nedeniyle sekiz saati aşan elektrik kesintileri uygulandı. Hindistan Demiryolları, ülke genelinde kömür taşımacılığını hızlandırmak amacıyla, kömürün elektrik santrallerine taşınmasına yol açmak için 600'den fazla yolcu ve posta treni yolculuğunu iptal etti.

Ekleme Tarihi: 3 May 2022 13:25