Dünya Güncelleme Tarihi: 14 Kas 2021 15:56

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'den soğuk savaş uyarısı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Perşembe günü Asya-Pasifik bölgesindeki gerilimlerin Soğuk Savaş zihniyetine dönüşmesine izin verilmemesi konusunda uyardı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'den soğuk savaş uyarısı

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunun yıllık zirvesinin oturum aralarında yaptığı açıklamalar, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın bölgede Avustralya'nın nükleer denizaltılar inşa etmesini sağlayacak yeni bir güvenlik ittifakı ilan etmesinden haftalar sonra geldi. Çin, anlaşmayı sert bir dille eleştirdi.

Xi, Yeni Zelanda'nın sanal formatta ev sahipliği yaptığı APEC'deki CEO Zirvesi'nde önceden kaydedilmiş bir videoda konuştu. Xi'nin Cumartesi günü ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere diğer Pasifik Kıyıları liderleriyle çevrimiçi bir toplantıya katılması planlanıyor.

Xi konuşmasında, bölgede ideolojik veya jeopolitik hatlar üzerinde sınırlar çizme girişimlerinin başarısız olacağını söyledi.

Xi, "Asya-Pasifik bölgesi, Soğuk Savaş döneminin çatışmasına ve bölünmesine tekrar dönemez ve etmemeli" dedi.

Xi ayrıca bölgenin tedarik hatlarının çalışır durumda kalmasını ve ticaret ve yatırımı serbestleştirmeye devam etmesini sağlaması gerektiğini söyledi.

Çin, ekonomik kalkınmaya ivme kazandırmak için reformu ilerletme ve dışa açılma konusunda kararlı kalacaktır” dedi.

Bölgedeki en acil görevin pandemi ile mücadele etmek ve bir an önce onun gölgesinden çıkmak için topyekün çaba göstermek olduğunu söyledi.

İnsan hakları avukatı Amal Clooney de CEO zirvesinde yaptığı konuşmada, liberal demokrasilerin otokratik uluslara baskı yaparak küresel insan haklarını iyileştirebileceğine inandığını söyledi. İşletmelerin de rol oynaması gerektiğini söyledi.

Toplamda, APEC üyeleri yaklaşık 3 milyar insanı ve dünya GSYİH'sının yaklaşık %60'ını oluşturuyor. Ancak ABD, Çin, Tayvan, Rusya ve Avustralya'yı içeren 21 ülke ve bölgeden oluşan beklenmedik bir grupta derin gerilimler yaşanıyor.

Asya'daki ülkelerin çoğu, ekonomik ve jeopolitik cephelerde Çin ve ABD etkilerini dengelemeye çalışıyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin ve diğer bölgelerin geniş bir bölümünde hak iddia ediyor ve tarihi iddialarını öne sürerken bazı tartışmalı bölgelerde adalar inşa ederek askeri bir varlık oluşturmak için harekete geçti.

Hem Tayvan hem de Çin, Pasifik Kıyıları ticaret anlaşmasına, Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve İlerici Anlaşmaya katılmak için başvuruda bulundu ve Pekin, demokratik olarak yönetilen adanın komünist adanın bir parçası olduğunu kabul etmeyi reddetmesi temelinde Tayvan'ın teklifini engelleyeceğini söyledi. Çin'i yönetti.

Ve tüm APEC üyelerinin, ABD'nin 2023 turu APEC toplantılarına ev sahipliği yapma teklifini destekleyip desteklemeyeceği belirsizliğini koruyor.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, APEC'in fikir birliği üzerine kurulduğunu ve henüz 2023 için onaylanmış bir ev sahibi olmadığını söyledi.

Yetkililer, bu haftaki liderler toplantısına giden yaklaşık 340 ön toplantıda önemli ilerleme kaydettiklerini söylüyorlar. APEC üyeleri, pandemi ile mücadele için önemli olan aşılar, maskeler ve diğer tıbbi ürünler üzerindeki birçok tarifeyi ve sınırdaki kısıtlamaları azaltmayı veya ortadan kaldırmayı kabul etti.

Ekleme Tarihi: 14 Kas 2021 15:56