Dünya Güncelleme Tarihi: 13 Ara 2017 11:42

Çin, Uygurların biyolojik verilerini topluyor

Çin, Uygurların biyolojik verilerini topluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, bedava sağlık hizmeti kisvesi altında, milyonlarca Uygur'un DNA bilgilerinin polise verileceğini açıkladı.

Çin, Uygurların biyolojik verilerini topluyor

 Çin, Uygur Müslümanlarına baskıda yeni bir perde açtı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre,11 milyon Uygur’un yaşadığı Şincan’da herkes fişleniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şincan’da yaşayan herkesten DNA örnekleri, parmak izi ve başka biyometrik verilerin toplandığını duyurdu. Buna göre, 12-65 yaş arasındaki tüm Şincan sakinlerinin iris taraması ve kan gruplarının da bir veritabanı oluşturuluyor.

Devlet ajansı Xinhua’ya göre, tıbbı testler hükümetin check-up programı kapsamında, gönüllü olarak yaptırılıyor. Ancak The Guardian gazetesine konuşan bir Uygur, yetkililerin kendilerini test yaptırmaya zorunlu tuttuğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de, bu verilerin ‘insanların etnisite, din, fikir veya ifade özgürlüğü gibi diğer haklarına karşı gözetim amacıyla kullanılabileceği’ uyarısında bulundu. Açıklamada, “Bütün bir halkın DNA dahil tüm biyolojik verilerinin toplanması uluslararası insan hakları normlarının korkunç bir ihlali. Bedava sağlık hizmeti kisvesi altında gizlice yapılması daha da rahatsız edici” denildi. (Dış Haberler)

Ekleme Tarihi: 13 Ara 2017 11:42