Dünya Güncelleme Tarihi: 16 May 2017 16:17

Çocukları istismar eden McDonald's reklamı durdurmadı

Dünyanın en büyük fast-food zincirlerinden McDonald's İngiltere'de televizyon kanalları için hazırladığı reklam filminde çocukları duygusal olarak istismar etmesi tepkilere neden oldu. McDonald's istismar eleştirileri için özür diledi ama reklamı durdurmadı.

Çocukları istismar eden McDonald's reklamı durdurmadı

Amerika'nın dünyaca ünlü fast-food devi McDonald's, İngiltere televizyonlarında yayınlanan reklam filminde duygu sömürüsü yaparak yetim çocukları istismar etmesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.  McDonald's, yayınlanan reklam sonrası özür diledi fakat şirket çocukları istismar eden reklamın yayınını durdurmayı düşünmüyor.

İngiltere'de Fast-food devi McDonald's yayınlanan 1.5 dakikalık reklam filminde, yetim çocukları duygusal olarak istismar etti bu reklam İngiltere halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

Mc Donald's şirketi yapılan eleştiriler sonrası yaptığı basit açıkalmada “Birilerini herhangi bir şekilde incittiysek üzgünüz” ifadelerini kullandı. Reklamın süresi 1.5 dakika ve film Mayıs'ın ikinci haftasından itibaren Britanya televizyonlarında yer almaya devam ediyor.

REKLAMIN KONUSU

Tepki çeken reklamda küçük bir çocuk annesine hayatını kaybeden babasıyla ilgili sorular soruyor. Annesinin verdiği cevaplar karşısında oldukça üzülen çocuk ölen babasıyla arasında hiçbir ortak yanı olmadığı için hayıflanıyor. Reklamın devamında ise anne ve oğul McDonald’s'ta yemek yemek için oturdukların çocuğun yüzü aydınlanıyor. Fast food devi McDonald’s'ın sattığı bir hamburger türünü yiyen çocuğa annesi, “Bu hamburger babanın da favorisiydi” diyor. Babasıyla bir ortak yanını keşfeden çocuk mutlu oluyor. 

REKLAMI İZLEYEN EBEVEYNLER RAHATSIZ OLDU

ingiltere'de  “Yakınlarını Kaybeden Çocuklar” derneğinin başkanı D. Shelley Gilbert yaptığı açıklamada reklam nedeniyle birçok ebeveynden rahatsız oldukları telefonunu aldıklarını belirtti. 
D. Shelley Gilbert açıklamasında “Fast Food zinciri McDonald's, maalesef yakın akrabalarını kaybeden küçük çocukların duygularını sömürüyor ve hayattaki ebeveynleri ile olan etkileşim ve iletişimlerini başarısız kılıyor. Bugün istatistiklere göre her 16 yaşında olan 29 çocuktan bir tanesi ya bir ebeveynini ya da yakın bir yakın akrabasını kaybetmiş durumda. Bu nedenle McDonald's'ın reklam filmi çok fazla sayıda çocuk ve onların hayattaki akraba ve yakınlarını etkileyecek.  McDonald's’ın müşterilerini duygusal olarak sömürdüğünü düşününen ve yayınlanan reklam dolayısıyla bir yakınını yitirdiği için etiketlendiğini hisseden, çok sayıda çocuğun ebeveynlerinden sayısız çağrı aldık.” dedi.

İngiltere’de reklam standartlarını düzenleyen bağımsız kuruluş ise 8 Mayıs pazartesi gününden itibaren McDonald's'ın televizyon reklamı için yaklaşık 100 şikayet aldıklarını açıkladı.
Reklam Düzenleme Kurumu sözcüsü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bize ulaşan şikayetler,  yiyecek ürünleri satabilmek için çocuklarının 'yetim' kalma duygularını istismar etmenin uygunsuz olduğuna işaret ediyor. Bazı kimseler Babalar Günü’nün de yakın olmasına dikkat çekerek, söz konusu istismar sonucu oluşacak durumun yetim çocuklar için daha da üzücü olabileceğini belirtiyor. Tarafımıza gelen şikayetleri dikkatlice değerlendiriyoruz fakat henüz bir soruşturma başlatma kararı almadık” dedi.

Diğer taraftan Amerika'nın dünyaca ünlü fast-food zinciri McDonald's'ın televizyon reklamına sosyal medya kullanıcılarından da çok sayıda tepki mesajı geliyor. 

Ekleme Tarihi: 16 May 2017 16:17