Dünya Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2017 15:26

Eski Londralı yatırım bankacısı PYD için kampanya başlattı

Suriye'de barış için başlatılan diplomatik çabalara Kürtlerin katılımı üzerine tartışma sürerken, eski bir Londralı yatırım bankacısı PYD için kampanya başlattı.

Eski Londralı yatırım bankacısı PYD için kampanya başlattı

Ezidi soykırımına tepki olarak 27 yaşındayken YPG'ye katılıp IŞİD'le savaşan Macer Gifford, Batılı ülkeleri 'Türkiye'nin baskısına karşı koyarak gerçekten demokratik bir müzakere masası oluşturmaya' çağırdı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yatırım bankacılığı yaparken Ezidi soykırımına kayıtsız kalamayarak Suriye’ye gidip YPG saflarında IŞİD’le savaşan Macer Gifford, Cenevre’de başlayan barış görüşmelerine PYD’nin de katılması için kampanya başlattı. Gifford, “Batılı ülkeler Suriye’de gerçekten demokrasi istiyorsa, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) de Cenevre’ye davet etmeli” dedi; Batılı ülkeleri ‘Türkiye’nin baskısına karşı koymaya’ çağırdı.

‘LAİK VE DEMOKRATİK OLAN TEK GRUP’

Eski yatırım bankacısı, Facebook sayfasında başlattığı kampanyada “Kürtleri Cenevre’ye götürmeliyiz! SDG Suriye’nin yüzde 30’unu kontrol ediyor; onlar laik ve demokratik olan tek grup. Eğer Suriye’deki en güçlü grubu masaya çağırmazsak, nasıl barış sağlamayı bekleyebiliriz ki?”ifadelerini kullandı. Gifford Facebook’ta yayınladığı videoyu izleyenleri İngiliz ve diğer Batılı siyasetçilerle konuşmaya ve SDG’nin demokratik sürece katılımını desteklemeye çağırdı.

‘SAHADAKİ GERÇEKLİK CENEVRE MASASINDAKİNDEN FARKLI’

Gifford, The Independent ile söyleşisindeyse, “SDG Suriye’de Cenevre Konvansiyonu’nu imzalayan ve demokratik olan tek güç” dedi. Gifford, “Suriye’de iki savaş da sona geliyor. SDG IŞİD’i, Esad da Özgür Suriye Ordusu’nu yenilgiye uğratıyor. Şu an iki ana güç ortaya çıkmakta fakat Türkiye’nin baskısı nedeniyle Batı, ÖSO’nun Esad’a karşı ana muhalefet olduğu fikrine kilitlenmiş durumda. Sahadaki gerçeklik ise barış görüşmelerinde temsil edilenden çok farklı” diye konuştu.

‘KÜRTLER İÇİN DOĞRUYU YAPMANIN VAKTİ’

Eski yatırım bankacısı, PYD’nin Cenevre’ye davet edilmesi için esasında çok geç olduğunu da kabul ederek, asıl amacının Rusya’nın Soçi kentinde 2018 başında planlanan konferansa davet alınması olduğunu da ekledi. Gifford, “Türkiye PYD’nin potansiyel katılıma onay vermediklerini şimdiden açıkladı. İngiltere ve Batılı güçlerin Türkiye’ye karşı sesini yükseltip Kürt halkı için doğru olanı yapmasının vakti geldi” ifadelerini kullandı.

‘İNGİLTERE BREXIT YÜZÜNDEN SES ÇIKARAMIYOR’

Gifford, İngiltere hükümetine de şu eleştiriyi getirdi: “İngiltere’nin Brexit sonrası geleceğinin kilit önemdeki bir parçası da Türkiye’yle ticaret anlaşması. Onlara şimdiden 100 milyon sterlinlik savaş jeti sattık ve AB’yi terk ettikten sonra ilk ticaret anlaşmasını onlarla yapacağımızı söyledi. Onlara, Kürtler için sesimizi çıkaramayacak kadar bağımlıyız.”

‘EZİDİ SOYKIRIMI BARDAĞI TAŞIRDI’

The Independent ile söyleşisinde YPG’ye katılma sürecini de anlatan Gifford, işi gereği piyasalardaki olası çalkantıları analiz etmek için saatlerce gazete okuduğunu söyledi. Gifford, “Piyasaları en çok etkileyen şey dünya çapındaki istikrarsızlık ve belirsizliktir. Müşterilerime [dünyada] ne olup bittiğini anlatmak benim işimdi… 20 bin Ezidi’nin Sincar Dağı’nda kuşatıldığını okuduğum an, benim için bardağı taşırdı” dedi.

ESKİ MUHAFAZAKÂR PARTİLİ

Bir dönem Muhafazakâr Parti’den belediye meclisi üyesi adayı da olmuş olan Gifford, İngiliz hükümetinin ‘gözünün önünde yaşananlar karşısındaki hareketsizliği’ karşısında büyük şaşkınlık yaşadığını ve Londra’daki hayatını 27 yaşındayken bırakıp YPG’ye katıldığını anlattı. (Dış Haberler)

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2017 15:26