Dünya Güncelleme Tarihi: 15 May 2022 13:42

Finlandiya'dan NATO üyeliği ile ilgili kritik hamle

Türkiye'nin Rusya ile birlikte karşı çıktığı Finlandiye ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili karşı hamle geldi.

Finlandiya'dan NATO üyeliği ile ilgili kritik hamle

Finlandiya hükümeti, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini açıkladı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliği için resmen başvuracağız" açıklamasını yaptı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin NATO’ya resmi başvuruda bulunacağını açıkladı.

Ads by Kiosked

Rusya ile bin 300 kilometrelik sınır paylaşan Finlandiya hükümeti, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini açıkladı. Kararı Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak basın toplantısıyla duyurdu.

Finlandiya'nın resmi başvurusunun parlamentoda kabul edilmesi gerekiyor ancak çoğunluğun sağlanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Anadolu Ajansı, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö’nun NATO üyeliklerine ilişkin endişeleri hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmeye hazır olduğunu söylediğini aktardı. 

TÜRKİYE NE DEMİŞTİ?

Erdoğan itiraz etti, 'İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto ederiz'

Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda "veto" sinyali vermesi Avrupa'da gündem oldu. Bazı Nato üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, Erdoğan’ın düşüncesinin değişeceğinden umutlu.

Erdoğan, cami çıkışında yöneltilen sorulara cevap olarak gazetecilere, “Şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içinde değiliz” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca, "Yunanistan'la ilgili NATO konusunda yanlış yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan'ın, NATO'yu arkasına alarak Türkiye'ye karşı takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz” diyerek İsveç’in NATO üyeliğine dair, “veto" sinyali vermişti.

Erdoğan, itirazına gerekçe olarak, İskandinav ülkelerinin “terör örgütleri için bir nevi misafirhane” olduğunu söylemiş ve İsveç ile Finlandiya’nın terör örgütü PKK’ya desteğini göstermişti.

NATO ÜYESİ ÜLKELER, 'ERDOĞAN'IN DÜŞÜNCESİ DEĞİŞECEKTİR'

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Türkiye bazen zor bir ülke olabiliyor. Türkiye’nin pes edeceğinden kendimden emin olduğum kadar eminim" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya dahil edilmesinde gecikme olmaması gerektiğini söyledi.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, [Nato] birlik yakalama şansının ikili anlaşmazlıklardan daha önemli olduğunu belirtti.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Finlandiya ve İsveç'in Nato üyelikleri hakkında "Görüşmeler iyi gidiyor, bugün dayanışma göstermek ve tek sesle konuşmak adına iyi bir sonuç alacağımızı umuyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi: 15 May 2022 13:42