Dünya Güncelleme Tarihi: 1 May 2022 15:54

Güney Afrika daha erken 5. Covid dalgasına giriyor

Güney Afrika beklenenden daha erken beşinci Covid dalgasına giriyor olabilir. Sağlık yetkilileri, enfeksiyonlardaki artışın Omicron alt varyantlarından kaynaklandığını söylüyor.

Güney Afrika daha erken 5. Covid dalgasına giriyor

Sağlık yetkilileri ve bilim adamları, Güney Afrika'nın son 14 gün içinde BA.4 ve BA.5 Omicron alt varyantları tarafından yönlendirilen enfeksiyonlardaki sürekli artışın ardından beklenenden daha erken beşinci bir Covid dalgasına giriyor olabileceğini söyledi.

Afrika kıtasında en fazla koronavirüs vakası ve ölümü kaydeden ülke, dördüncü dalgadan ancak Ocak ayı civarında çıktı ve beşinci dalganın güney yarımküre kışının başlarında, Mayıs veya Haziran aylarında başlayabileceğini tahmin etmişti.

Sağlık bakanı Joe Phaahla, bir brifinge, hastaneye yatışların artmasına rağmen, yoğun bakım ünitelerine kabullerde veya ölümlerde şu ana kadar dramatik bir değişiklik olmadığını söyledi.

Bu aşamada, sağlık yetkililerinin dolaşan baskın Omicron varyantındaki değişiklikler dışında herhangi bir yeni varyant konusunda uyarılmadığını söyledi.

Bulaşıcı hastalık uzmanı Richard Lessells, aynı brifingde, önceki dalgalardan bağışıklığın azalmasının vakalarda beklenenden daha erken dirilişe katkıda bulunabileceğini söyledi.

Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt soylarına atfedilen enfeksiyonların artan payının, BA.2 gibi diğer Omicron alt türlerine göre bir büyüme avantajına sahip olduklarını gösterdiğini söyledi.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden Waasila Jassat, şimdiye kadar BA.4 ve BA.5'in önemli ölçüde daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair bir işaret olmadığını söyledi.

Güney Afrika, pandemi sırasında 3,7 milyondan fazla Covid vakası ve 100.000'den fazla ölüm bildirdi. Perşembe günü, DSÖ'nün Afrika ofisi, Güney Afrika enfeksiyonlarındaki artışı Afrika kıtasındaki artışın ana itici gücü olarak işaretledi.

Kıdemli sağlık yetkilisi Nicholas Crisp de Cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın yeterli aşı dozlarına sahip olduğunu ve daha fazlasını tedarik etmeyi planlamadığını söyledi. Hükümetin, kısmen çok pahalı olduğu için kamu sektörü hastaları için Pfizer'in Covid tedavi hapı Paxlovid'i satın almayı düşünmediğini de sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi: 1 May 2022 15:54