Dünya Güncelleme Tarihi: 20 Kas 2017 12:05

Irak'ta Kürdistan kararı: Referandum anayasaya aykırı

Irak'ta Federal Yüksek Mahkeme, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yüzde 93 oranında 'evet' oyu çıkan bağımsızlık referandumunun anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, sonuçları da geçersiz ilan etti.

Irak'ta Kürdistan kararı: Referandum anayasaya aykırı

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlediği bağımsızlık referandumunun anayasaya aykırı olduğuna, bu nedenle referandum sonuçlarının da geçersiz olduğuna hükmetti.

Açıklamada “Federal Mahkeme, Kürdistan Bölgesi’nin referandumunun anayasaya aykırı olduğuna hükmetti ve bu karar nihaidir. Bu kararın yetki alanı, referandum sonuçlarını da iptal etmektedir” denildi.

ÖNCEKİ KARARDAN FARKI NE?

Aynı mahkeme 6 Kasım’da aldığı kararda, ‘Irak anayasasının, ülkenin herhangi bir bölgesinin ayrılmasına izin vermediği’ne hükmetmişti. Erbil ise 14 Kasım’da, bu karara saygı duyduğunu açıklayarak Bağdat’a anayasa temelinde müzakere çağrısında bulunmuştu.

Kürdistan yönetimi, Bağdat’la açık diyalog karşılığında referandum sonuçlarını ‘dondurmayı’ da önermişti. Ancak şimdi, Federal Yüksek Mahkeme’nin referandumu ve sonuçlarını geçersiz sayan bu kararına Erbil’in ne yanıt vereceği merak konusu.

25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumundan yüzde 93 oranında ‘evet’ oyu çıkmıştı. (Dış Haberler)

Ekleme Tarihi: 20 Kas 2017 12:05