Dünya Güncelleme Tarihi: 28 Oca 2019 00:13

İran AB ülkeleri ile ABD'ye alternatif finansal sistem oluşturuyor

ABD'nin İran'a yaptırımları nedeniyle Fransa, İngiltere  ve Almanya, İran ile süren ticari ilişkilerini garanti altına almak için yeni bir finansal mekanizma oluşturuyor.

İran AB ülkeleri ile ABD'ye alternatif finansal sistem oluşturuyor

Seher Önalan haberi

İran Tesnim Haber Ajansı'nın Alman basınına dayandırdığı habere göre; Washington'un İran ile ticaret yapmaya devam eden  Avrupalı şirketleri cezalandırmakla tehdit etmesinin ardından, pek çok Avrupa ülkesi, yaptırımları aşmak için bir plan üzerinde çalışıyor.

Buna göreAvrupalı ve İranlı şirketler arasında dolardan bağımsız olarak para değişimini garanti etmek için SPA adlı bir oluşum gerçekleşti. Bu, İranlı ve Avrupalı şirketler arasında dolardan bağımsız para değişimini sağlayacak.

Bağımsız finansal sistem, İran'ın nükleer anlaşma müzakerelerine de katılan üç Avrupa ülkesince (İngiltere, Fransa, Almanya) destekleniyor. Bağımsız finansal sistemin merkezi Paris'de olacak.

Yönetimden Almanya'nın sorumlu olacağı sistemin diğer muhasebe bölümleri ise İngiltere'de yer alacak.

Örneğin; İran'ın Avrupa'ya sattığı petrolün karşılığı olan para, ürünlerini İran'a satan Avrupa ülkelerine akacak. Yarın (pazartesi günü) söz konusu finansal sisteme katılacak olan Avrupa ülkeleri, tüm ayrıntı ve şartları netleştirmek üzere Brüksel'de biraraya gelecek.

ABD'nin İran'la olan nükleer anlaşmasından geçtiğimiz yıl çekilmesinin ardından, Dolar'dan bağımsız bir finansal sistem kurma fikri, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas tarafından açıklanmıştı.

Ekleme Tarihi: 28 Oca 2019 00:13