Dünya Güncelleme Tarihi: 19 May 2017 03:35

İran'da Cumhurbaşkanlığı için 4 aday yarışıyor

İRAN halkı, bugün cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gidiyor. Cumhurbaşkanlığı yarışında 2’si muhafazakâr 2’si reformcu olmak üzere 4 aday var. Ancak asıl yarış reformcu Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (68) ile muhafazakârların adayı İbrahim Reisi (56) arasında geçecek.

İran'da Cumhurbaşkanlığı için 4 aday yarışıyor

İran’da bugünkü cumhurbaşkanlığı seçiminde reformcu lider Hasan Ruhani ile muhafazakârların şahin kanadından Reisi karşı karşıya geliyor. İran İslam devrimi sonrası binlerce kişiyi idama mahkûm eden bir yargıç olan Reisi’nin seçilme ihtimali reformcuları endişelendiriyor.

İRAN halkı, bugün cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gidiyor. 12’nci dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri ile eşzamanlı olarak kent ve köy konseyi seçimleri de yapılacak. Cumhurbaşkanlığı yarışında 2’si muhafazakâr 2’si reformcu olmak üzere 4 aday var. Ancak asıl yarış reformcu Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (68) ile muhafazakârların adayı İbrahim Reisi (56) arasında geçecek. Daha önce iki aday daha vardı. Ancak bunlardan Tahran Belediye Başkanı Bakır Galibaf, Reisi lehine ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Ruhani lehine seçimlerden çekildi. Bir diğer reformist aday Mustafa Haşimiteba seçimden çekilmese de Ruhani’ye oy verme çağrısında bulundu. 80 milyon nüfuslu ülkede 56 milyon 410 bin 234 kayıtlı seçmen bulunuyor.

İDAMCI YARGIÇ

Seçimin ilk turunda yüzde 50’nin üzerinde oy alan bir aday çıkmaz ise en çok oy alan iki isim bir hafta sonra ikinci turda yarışacak. Kırsal bölgeleri ziyaret eden Reisi, ilk döneminde 6 milyon iş oluşturmayı ve dar gelirlere aylık yardımları artırmayı vaat ediyor.

Reisi’nin 1988’de binlerce siyasi mahkûmu ölüm cezasına çarptıran dört yargıçtan biri olması İranlı reformcuları kaygılandırıyor. Reisi, dini lider Ayetullah Hamaney’in çırağı olarak görülüyor.

Ekleme Tarihi: 19 May 2017 03:35