Dünya Güncelleme Tarihi: 20 Ağu 2020 19:19

İran hava savunma sistemlerini Süleymani füzesi ile delecek  

İran hava savunma sistemlerini Süleymani füzesi ile delecek. İran, Savunma Sanayi Günü nedeniyle geliştirdiği uzun menzilli füzeler ile uçak, İHA ve tank motorlarını tanıttı. İran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Bakanı General Emir Hatemi "füzenin dünyada bir benzeri yok." dedi

İran hava savunma sistemlerini  Süleymani füzesi ile delecek  

Seher Önalan Çeviri Haberi

İran, Savunma Sanayi Günü nedeniyle geliştirdiği uzun menzilli füzeler ile uçak, İHA ve tank motorlarını tanıttı. 

İran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Bakanı General Emir Hatemi, İran'ın savunma sanayii konusunda önemli adımlar attığını ve son 7 yılda büyük bir sıçrama yaşadığını söyledi. Hatemi, üretilen uzun menzilli iki füzeye, 3 Ocak 2020 günü Amerika tarafından Bağdat Havalimanı'nda suikast düzenlenen Kasım Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi El Mühendisi'nin adını verdiklerini açıkladı.

Emir Hatemi,  füzelerin yanı sıra Koser adını taşıyan savaş uçaklarının üçünün tamamlanarak eğitim uçuşlarının da gerçekleştiğini ifade etti. Hatemi, yıl sonuna kadar diğer üç uçağın da tamamlanarak hava kuvvetlerine teslim edileceği bilgisini verdi.  Bakan, yerli jet uçakları ile insansız hava araçlarının motorlarının da tüm çalışmalarının bittiğini ve bugünden (dün) itibaren seri üretimine geçileceğini açıkladı.   

“FÜZELERİN BENZERİ YOK”

İran Savunma Bakan Yardımcısı Tuğgeneral Kasım Taghizade, balistik füze alanında, aerodinamik teknoloji sınırına ulaştıklarını ve İran'ın özellikle savunma sanayii konusunda kendi kendisine yeten bir ülke olduğunu açıkladı. Taghizade, tüm yaptırımlara rağmen, özellikle seyir füzeleri alanında büyük bir sıçrama gerçekleştirdiklerini söyleyerek, üretilen Hacı Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi El Mühendisi füzeleri hakkında şu bilgileri verdi: 

"Şehit Kasım Süleymani füzesi, bin 400 kilometre menzilli balistik bir füzedir ve dünyadaki tüm benzer füzelerin aksine, aerodinamik kontrole dayanmaktadır. Bu füzenin, dünyada bir benzeri yok. Füzenin geliştirilmesi için sayısız deneyler gerçekleştirdik.Amacımız, düşmanlarımızı kara ve deniz sınırlarımızdan uzak tutmaktır. 11 metre uzunluğundaki Hacı Kasım Süleymani Füzesi, 7 ton ağırlığında.”

MENZİLİ ARTIRILACAK

Şehit Hacı Kasım Süleymani Füzesi’nin, sahip olduğu başlık sayesinde, füze kalkanlarını delme ve yerin derinliklerindeki hedefleri vurma; ayrıca beton tahkimat hedeflerini de kolaylıkla imha edebilme özelliğine sahip.  Savunma Bakanlığı uzmanlarınca Zülfikar ve Fatih Füzeleri ailesinde yeralan füzenin menzili bin 700 ya da  bin 800 kilometreye kadar çıkarılabiliyor.

Süleymani ile birlikte suikas sonucu öldürülen Irak Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi El Mühendisi’nın adını taşıyan diğer füze ise 1000 kilometre menzile sahip. Bu arada yine İran Savunma Sanayi mühendisleri tarafından geliştirilen T-90 tanklarının motorları, 1000 beygir gücüne ulaştırdı. İran Savunma sanayi yetkilileri, ağır zırhlıların ileri motor gücüne ulaşmasını da önemli bir adım olarak değerlendirdi. 


KRİTİK TEMASLAR

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, önümüzdeki günlerde, Moskova'yı ziyaret edecek. Sputnik Haber Ajansı'nın kaynağına göre İranlı bakanın, bu hafta sonlarında açılacak olan Uluslararası Askeri Techizat Fuarı'nın açılışına katılması bekleniyor. Başka bir kaynağa göre ise Hatemi Moskova'da, çok sayıda toplantılara katılacak. 

Rus haber ajansları, Hatemi'nin Rus mevkidaşlarıyla bir dizi görüşmeler yapacağını belirterek, "Tahran için en büyük ilgisi Rus S-400 hava savunma sistemleri, Su-35 ve Su-57. savaşçılar, T-90 tankları, kıyı füze sistemleri üzerinde yoğunlaşıyor"açıklamasında bulundu. 

Ekim ayında, ABD yönetiminin itirazlarına rağmen, BM'nin İran'a yönelik silah ambargosu sona erecek.Geçen yıl sonunda Rusya İran ve  Çin, Hint okyanusunda ortak bir askeri tatbikat yapmıştı. 2016 yılında ise Rusya İran ile S-300 hava savunma sistemleri için bir anlaşma imzalamıştı.  

İran'ın, Rus S-400 Hava savunma sistemlerinin yanısıra, Rus savaş uçakları alımına ilişkin görüşmeler yapması bekleniyor. 

Ekleme Tarihi: 20 Ağu 2020 19:19