Dünya Güncelleme Tarihi: 21 Kas 2020 23:48

İran'ın Korovirüs aşısı için geri sayım başladı

İran'ın  koronavirüs aşısı yıl sonundan önce iyi sonuç elde edilmesi halinde kullanılmaya başlanacak. İran medyasında "Korona aşısı hakkında güzel haber" başlığıyla verilen haberde, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği açıklandı.

İran'ın Korovirüs aşısı için geri sayım başladı

Seher Önalan'ın Haberi

İran Coronavirüs Ulusal Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mino Mehrz Genç gazeteciler Kulübü ile yaptığı söyleşide, İran'ın korona aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. İran AIDS Araştırmaları Merkezi'ndeki çalışmaları ile tüm tanınan Tahran Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde görevli bilim insanı Prof. Dr. Mehrz,  Pfizer'in yaptığı aşı hakkında, "İyi netice elde edildi. Raporlara göre yaklaşık bu aşının denemelerine göre yüzde 90 bağışıklık sağlıyor" hatırlatmasında bulundu. Prof. Dr Mino Mehrz, "Ancak aşının etkisinin ne kadar kalıcı olduğunu görmemiz gerekir" dedi. 

Pfizer'in aşısının 80 derecenin altında saklanma gereksinimini "Önemli bir sorun" olarak niteleyen Prof. Dr. Mehrz, "Buna karşılık diğer aşılar normal buzdolabında, hatta buz torbalarında tün dünyadaki merkezlere taşınabilme kabiliyetine sahip. Bunların tümü önemli detaylar" şeklinde konuştu.

Mart ayına aşı gelebilir

İran'ın üzerinde çalıştığı korona aşısının yakında insanlar üzerinde çalışma aşamasına gelineceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mino Mehrz, iyi neticeler almaları halinde iki ay sonra yani yıl sonundan önce (İran takvimine göre yılbaşı 21 Mart 2021) faydalanmaya başlayacaklarını sözlerine ekledi. 

Korona sebebiyle meydana gelen ağır fiziksel sorunlarla hastaneye yatırılan kişilerin, durumları daha da kötüleşebileceğini ifade eden Mehrz, insanların maske ve el hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Bilindiği gibi Prof. Dr. Mehrz de koronaya yakalanmış ve tedavinin ardından hastalığı yenmişti. 

Not: Haber, aslına uygun olarak Seher Önalan tarafından tercüme edilmiş; ancak Türkçe haber yazım kurallarına uygun olarak tekrar yazılmıştır.

Ekleme Tarihi: 21 Kas 2020 23:48