Dünya Güncelleme Tarihi: 9 Şub 2020 14:01

İran'ın uydusu Zafer bugün fırlatılıyor

İran İletişim ve Teknoloji Bakanlığı, Zafer Uydusu'nun bugün yörüngede olacağını açıkladı. Sputnik Haber Ajansı'nın İSNA'ya dayanarak verdiği habere göre;  İletişim ve Teknoloji Bakanı Muhammed Cevad Azari, bu sabah Zafer Uydusu'nun yörüngeye fırlatılmasına ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi.

İran'ın uydusu Zafer bugün fırlatılıyor

Seher Önalan'ın çeviri haberi

Bakan, uydunun tasarım ve yapımı için çok çaba harcandığını belirterek, "Geçen iki yılda üç fırlatma işleminde başarısızlık yaşadık. Bunlardan birisi Savunma Bakanlığı; diğer ikisi ise bizimle ilgiliydi. Simurg uydusu üzerinde bugün dördüncü fırlatma  deneyimi gerçekleşecek " dedi. 

Bakan, Simurg uydusu üzerindeki uydunun ikinci bölümü olan Zafer Uydusu'nun, 530 kilometrelik yörüngeye ve 7 bin 400 kilometre hıza sahip olduğunu; uydunun Semnan'dan, Çabahar'a kadar olan mesafeyi, yaklaşık 8 dakikada katedeceğini açıkladı. 

Zafer Uydusu'nun son dört yıldır Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bilim insanlarınca yapıldığına dikkat çeken Bakan Azari, "Geçen yıl 29 Aralık'da bu üniversite tarafından uzay ajansına enjeksiyon operaslonlarının yapılması ve  yörüngeye gönderilmesi için teslim edildi" şeklinde konuşu. 

EN AZ 2.5 YIL YÖRÜNGEDE KALACAK

Bakan Azari şöyle devam etti: 

"Simurg uydusu üzerinde 4 motor var ve çok stresli bir anda uyduya başlandı. Bugün iki fırlatma işlemimiz var. Umud ediyorum ki, her ikisi de iyi sonuçlanacak. Zafer Uydusu ile Simurg üzerindeki sınavlarımızı vereceğiz. Burada model uydumuz var; zafer 1 ve 2. Bugün bugün Zafer -1'i fırlatacağız. Eğer işlevini iyi görürse, 2,5 yıl yörüngede kalabilecek ve verileri kaydedip bize göndermiş olur."

Bakan ayrıca, İran Uzay Ajansı'nın gelecekteki programını ise "5 uydumuz olacak. Pars adına 1 ve 2, Nahid 1-2. Zafer,  gelecek sene Haziran ayında  fırlatılacak" sözleriyle açıkladı.

İran'ın Zafer Uydusu, "yeryüzüne yakın yörüngeli uydular" kategorisinde yer alıyor. Uydu, 530 kilometre yörünge yüksekliği; 56 derece eğim ve 113 kilogram ağırlığında. Zafer Uydusu, kargo depolama, görüntüleme ve nakliye, uzay radyasyonu araştırma, kargo konumlandırma alt sistemleri, durum belirleme ve kontrol, veri komuta ve yönetimi, enerji, yapılar ve mekanizmalar ile ısı kontrolünü işlemlerini yapacak.

NOT: Haber, Farsça aslına ve bilgilerine sadık kalınarak tercüme edilip, Türkçe haber yazım kurallarına göre yazılmıştır. 

Fotoğraf: Tasnim Haber Ajansı

Ekleme Tarihi: 9 Şub 2020 14:01