Dünya Güncelleme Tarihi: 23 Eyl 2020 13:12

İran’da doğum oranı düştü çocuk sahibi olma oranı azaldı

İran’da doğum oranı düştü çocuk sahibi olma oranı azaldı

Seher ÖNALAN'ın haberi

Yapılan araştırmalara göre, İran’da çocuk sahibi olma oranı, ABD ve Türkiye’ye oranla büyük ölçüde azaldı. İstatistiklere göre, çocuk sahibi olma eğilimi Türkiye’de 2000’li yıllarda; İran’da ise 2010’dan itibaren düşmeye başladı. Amerika ise 1980’lerden itibaren nüfus artışı azalmadan belirli bir düzeyde ilerliyor.

İran haber ajanslarına göre istatistikler, İran'ın “çocuk sahibi olma oranında düşüş” konusunda, ABD ve Türkiye'yi geride bıraktığını ortaya koydu.  Araştırmalar, İran’da yıllık yüzde 1.4 nüfus artış oranı nedeniyle son 15 yıldır ülke nüfusunun neredeyse hiç değişmediğini gösteriyor.

İran’da son 20 yılda Amerika ve Türkiye ile kıyaslandığında, her kadın başına doğurganlık oranı, 6 çocuktan 2’den daha az çocuğa kadar düştü. Aynı dönemde Türkiye’de bu oran son 20 yılda 2.07 çocuktan, 1.99’lara geriledi. Amerika’da ise 1980’lerin ortasından itibaren söz konusu oran, her kadın başına en az 2 çocukta seyrediyor. İran’da son 20 yılda en düşük nüfus artışı, yüzde 1.1  ile 2007 yılında gerçekleşti.

Nüfus yenilenme oranını, “Ölümlerin yeni doğumlarla telafi edildiği toplam doğurganlık oranı” şeklinde açıklayan uzmanlar, gelişmiş ülkelerde bu oranın 2'nin biraz üzerinde; gelişmekte olan ülkelerde ise 2,5 ile 3,3 arasında olduğunu ifade etti. Küresel olarak, nüfusu yerine koyma oranı her kadın başına 2,33 olduğu düşünüldüğünde,  bu orana göre İran’da nüfus artışı sıfıra yakında sayılıyor.

İran’da geçen yıl 800 bin doğum; 400 bin ölüm gerçekleşti. Bu nüfus artış oranına göre 20 yıl sonra İran nüfusunun üçte biri, 60 yaşın üzerinde olacak. Geçtiğimiz aylarda İran’daki resmi kurumlar, doğurganlık oranının düşüşüne dikkat çekmiş ve uyarılarda bulunmuştu. Ancak son yıllarda, ABD ve diğer ülkelerin İran’a yönelik yaptırımları nedeniyle işsizlik ve enflasyondaki artış, ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Buna bağlı olarak İran’da yeni nesilde evlenme ve çocuk sahibi olma oranında gözle görülür ölçüde düşüş yaşandı.

Ekleme Tarihi: 23 Eyl 2020 13:12