Dünya Güncelleme Tarihi: 10 May 2022 19:03

İspanya'nın istihbarat şefi Pegasus ifşaları sonrası görevden alındı

İspanya'nın istihbarat şefi Paz Esteban Pegasus casus yazılım ifşaları sonrası görevden alındı.

İspanya'nın istihbarat şefi Pegasus ifşaları sonrası görevden alındı

İspanya'nın casus şefi, Pegasus casus yazılım ifşalarının ardından görevden alındı. Paz Esteban'ın Katalan bağımsızlık figürlerinin hedef alındığının söylenmesinin ardından işini kaybettiği bildirildi. 

İspanya hükümeti, iktidar koalisyonunu içine çeken ve İspanya ve ötesinde tartışmalı Pegasus casus yazılımının kullanımı hakkında yeni sorular ortaya atan bir siber casusluk skandalının yansımalarını kontrol altına almaya çalıştığı için ülkenin casus şefi Paz Esteban'ı görevden aldı .

Esteban'ın Salı günü görevden alınması, artan siyasi gerilimlerin ortasında ve Guardian ve El País tarafından yürütülen ortak bir soruşturmanın ilk kez, bağımsızlık yanlısı Katalan politikacıların cep telefonlarının casus yazılım kullanılarak hedef alındığı konusunda uyarıldığını ortaya çıkarmasından neredeyse iki yıl sonra geldi.

Toronto Üniversitesi'ndeki Citizen Lab'deki siber güvenlik uzmanlarının, 2017 ve 2020 yılları arasında Katalan bağımsızlık hareketiyle bağlantılı en az 63 kişinin Pegasus casus yazılımı tarafından hedef alındığını veya bulaştığını söylemesinin ardından skandal son haftalarda şiddetlendi.

Başbakan Pedro Sánchez, savunma bakanı Margarita Robles ve içişleri bakanı Fernando Grande-Marlaska'nın cep telefonlarının da geçen yıl Pegasus üzerinden "yasadışı" ve "harici" hedeflemeye maruz kaldığı da ortaya çıktı. İspanyol hükümeti, hangi yabancı ülkenin sorumlu olabileceği konusunda yorum yapmadı.

Geçen hafta Esteban'ın bir kongre komitesine, mevcut Katalan bölge başkanı Pere Aragonès de dahil olmak üzere Katalan bağımsızlık hareketinin 18 üyesinin İspanya'nın ulusal istihbarat merkezinin (CNI) yargı onayı ile casusluk yaptığını doğruladığı bildirildi.

Salı öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında hükümet, CNI'nin başındaki ilk kadın olan Esteban'ın görevinden alındığını ve yerine başka bir kadın istihbarat uzmanı olan Esperanza Casteleiro'nun getirileceğini söyledi.

Bakanlığı CNI'yi denetleyen Robles, "eksiklikler" olduğunu kabul etti, ancak değişikliğin merkez için "yeni bir adım" ve "açıkça geliştirilebilecek şeyleri" ele alma şansı temsil ettiğini söyledi. Bunların arasında, merkezin bakanlık telefonlarının saldırıya uğradığını keşfetmesinin bir yıl sürmesi de vardı.

Muhabirlerin Esteban'ın söz konusu istihbarat hatası yüzünden kovulup kovulmadığına dair sorularını savuşturmaya çalıştı.

Robles, "Siz işten atmaktan bahsediyorsunuz ama ben buna bir ikame diyebilirim - merkezden bir memurun merkezden başka bir memurun yerini almasıyla," dedi Robles. "[Casteleiro] merkezi çok iyi tanıyor, yaklaşık 40 yıldır orada çalışıyor ve İspanya için çalışıyor."

"Gururlu ve memnun hissetmek için sebepler olabileceğini düşünmeme rağmen, İspanyol vatandaşlarının kendilerini güvende hissetmeleri için toplam, genel güvenlik alanında hiçbir çatlak olmadığından emin olmak için çalışmaya devam edeceğiz."

Robles, hükümetin ve tüm kurumlarının yasalara tam olarak uygun hareket ettiğini söyledi – “bu yasallık, yasallık ve daha fazla yasallık”. Ayrıca, Esteban'ın kongre komitesine gösterdiği belgelerin, insanların CNI'nin yasalara uyduğunu ve yargı yetkisiyle hareket ettiğini görebilmeleri için sonunda gizliliğinin kaldırılacağını umduğunu söyledi.

Aragonès'in bağımsızlık yanlısı Katalan Cumhuriyetçi Sol partisi - Sanchez'in azınlık hükümeti için önemli bir parlamento müttefiki - Madrid'den Citizen Lab raporundaki iddialar ışığında güveni yeniden tesis etmek için önlemler almasını talep etmişti.

Aragonès, casusluk skandalının Katalan bağımsızlık krizine müzakere edilmiş bir çözüm bulma girişimlerini "dinamitlediğini" söyledi.

Ancak hükümetin Esteban'ı görevden alma kararı muhalifleri tarafından hemen kınandı. İspanya'nın muhafazakar Halk Partisi'nin yeni lideri Alberto Núñez Feijóo, başbakanı Katalan cumhurbaşkanı ve destekçilerini yatıştırmak için istihbarat şefini satmakla suçladı.

Núñez Feijóo , "Sánchez'in bağımsızlık hareketine CNI direktörünün başına geçmesini önermek grotesk - hayatta kalmasını sağlamak için bir kez daha devleti zayıflatıyor" dedi . “Ülkemiz için gerçek bir tokat. Haksız.”

Ancak Katalan Cumhuriyetçi Sol partisinin sözcüsü Gabriel Rufián, İspanyol hükümetinin sadece yapılması gerekeni yaptığını söyledi.

"Bu ülkedeki en korunan ve önemli üç kişinin - başbakan, savunma bakanı ve içişleri bakanı - cep telefonları casusluk yaptı" dedi. “Siyasi sorumlulukları kabul etmek bağımsızlık hareketine verilen bir taviz değil, sağduyuya verilen bir tavizdir.”

Sorun, Sosyalist parti ile Robles'in istifasını isteyen Unidas Podemos ittifakındaki küçük ortakları arasında daha fazla bölünmeye neden oldu.

Podemos lideri Ione Belarra, sorumluluk almanın “demokratik sağlığın temel bir sorunu” olduğunu söyledi. "İnsanların güvenini yeniden kazanmak için, bunun bir daha olmayacağının da garanti edilmesi gerekiyor" diye ekledi.

İddia edilen casusluk ve hükümetin bunu ele alış biçimi Uluslararası Af Örgütü tarafından da eleştirildi.

Af Örgütü İspanya başkanı Esteban Beltrán geçen hafta yaptığı açıklamada, "İspanyol hükümeti, olası insan hakları ihlallerini örtbas etmek için İspanyol devletinin güvenliğini bir bahane olarak kullanamaz" dedi. Resmi sırlar komitesinin “gizlilik ve müstehcenlik ile karakterize olduğunu [ve] olası insan hakları ihlallerini araştırmak için doğru yer olamayacağını” söyledi.

Sánchez'in İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) geçen hafta İspanya sağındaki üç partiye katılarak Pegasus skandalıyla ilgili bir meclis soruşturmasını veto etti .

Bir PSOE sözcüsü, CNI tarafından yürütülen bir iç soruşturma ve kamu ombudsmanı tarafından yürütülen bir soruşturma olduğu için tartışmalı kongre komitesine ihtiyaç olmadığını söyledi.

CNI tarafından Katalan hedeflerine karşı kullanıldığı iddia edilen yazılımın, üreticilerine göre yalnızca suçluları ve teröristleri izlemek için hükümetlere satılan Pegasus olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

Ekleme Tarihi: 10 May 2022 19:03