Dünya Güncelleme Tarihi: 25 May 2022 20:18

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği için Türkiye ne istiyor?

İsveç ve Finlandiya heyetleri ile gerçekleşen NATO’ya üyelik başvurusu istişare görüşmeleri sona erdi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği için Türkiye ne istiyor?

İGörüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Beklentilerimiz terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal, propagandaya yönelik somut adımlar atılmalı" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularıyla ilgili Türkiye'nin itirazı devam ederken iki ülkeden heyetler bugün Türkiye'ye geldi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşti. İlk görüşme Finlandiya ile sonra da İsveç heyeti ile ikili görüşme yapıldı. İkili görüşmelerin ardından ise üçlü görüşmeye geçildi.

Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ederken İsveç heyetinden İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström, Finlandiya heyetinden ise Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü.

İBRAHİM KALIN’DAN AÇIKLAMA

Görüşmeye ilişkin Kalın şu açıklamalarda bulundu:

* İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu ülkeler için de NATO için de tarihi bir dönüm noktası. Türkiye’nin 70 yıllık NATO tarihinde NATO ilkelerine yönelik çok ciddi bir rolü vardır. NATO bir güvenlik birlikteliğidir, üye olacak ülkeler güvenlik kaygılarını gidermeli.

* Beklentilerimiz terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal, propagandaya yönelik somut adımlar atılmalı. 2 ülkeden iade taleplerimizi toplantıda gündeme getirdik. PYD ve YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunu ifade ettik. Türkiye’ye yönelik yaptırımların derhal kadırılmasına yönelik beklentimizi ifade ettik. Yaptırımların kaldırılması konusunda olumlu tavır gördük.

* PYD/YPG ile ilgili hazırlanan raporlarda örgütün savaş suçları işlediğini anlattık. Dolayısıyla PYD/YPG’yi aklamak için raporların hasıraltı edilmemesini ifade ettik. Türkiye’nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Heyetler bizim mesajımızı aldı. Taleplerimizi liderleriyle görüşüp bize cevap verecekler.

Ekleme Tarihi: 25 May 2022 20:18