Dünya Güncelleme Tarihi: 21 Haz 2017 04:40

Katar'dan paralanan şaşkın ABD çark etti Körfez kontrpiyede kaldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, başta Suudi Arabistan olmak üzere Katar'a ambargo uygulayan Körfez ülkelerinin, bu ambargonun nedeni hakkında henüz detaylı açıklama yapmamalarını eleştirdi.

Katar'dan paralanan şaşkın ABD çark etti Körfez kontrpiyede kaldı

Suudi  Arabistan,  Birleşik Arap Emirlikleri ve  Bahreyn'in öncülüğünü yaptığı Körfez ülkelerinin  Katar'a uyguladığı ambargoyla ilgili ABD yönetiminden kafa karıştıran bir açıklama geldi.

"ENDİŞELERİNİ DETAYLANDIRMADIKLARI İÇİN ŞAŞKINIZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında  Katar'a uygulanan ambargoya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Katar'a karşı uygulanan ambargonun  5 Haziran'da başladığını kaydeden Nauert,  Suudi Arabistan ve  Birleşik Arap Emirlikleri'nin, iddialarının detaylarını henüz kamuoyu ile paylaşmadığına dikkati çekti.

Nauert, "Ambargoyu uygulamaya iki haftadan fazla bir zaman önce başladılar. Körfez ülkelerinin  Katar hakkındaki iddialarının detaylarını henüz kamuoyu ile paylaşmamasına karşı şaşırmış durumdayız." ifadesini kullandı.

"KONU TERÖR MÜ YOKSA KENDİ ARALARINDAKİ SORUN MU?"

Bu durum karşısında ABD'nin duyduğu endişeyi dile getiren  Sözcü, "Bu zaman dilimi arttıkça  Suudi Arabistan ve  Birleşik Arap Emirlikleri'nin yaptıkları karşısında şüpheler artıyor." diye konuştu.

Sözcü, "Bu aşamada basit bir soruyla karşı karşıyayız: Atılan adımlar gerçekten  Katar'ın terörizmi desteklediği yönündeki iddiaların sonucu muydu, yoksa Körfez ülkeleri arasında uzun zamandan beri var olan sorunlarla mı ilgiliydi?" dedi.

TRUMP, KATAR'I TERÖRE DESTEK VERMEKLE SUÇLAMIŞTI

Dışişleri'nin açıklamasının, ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarıyla çelişmesi ise dünyanın geri kalanını şaşırttı. Trump,  Katar'a uygulanan ambargoya tam destek verirken,  Katar için "terörü çok güçlü bir şekilde desteklediklerini biliyoruz" açıklaması yapmıştı.

Ancak bu açıklamaya rağmen ABD hükümeti  Katar'la 12 milyar dolarlık savaş uçağı anlaşması imzalamış, ABD donanması da  Katar'la ortak tatbikat gerçekleştirmişti.

KATAR DA DELİL İSTEMİŞTİ

Suudi  Arabistan, BAE,  Bahreyn,  Mısır ve  Yemen,  5 Haziran'da  Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını  Katar'a kapatan  Suudi Arabistan, BAE ve  Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.  Suudi Arabistan, ayrıca  Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.  Katar ise "amacı devlete zarar vermek ve tamamı uydurma olan bir iftira kampanyasına maruz kalındığını" ifade etmişti.

Ekleme Tarihi: 21 Haz 2017 04:40