Dünya Güncelleme Tarihi: 5 Tem 2017 11:42

Katar krizinin en kritik günü savaş çıkabilir

KATAR krizindeki en kritik gün başlarken beklenen son dakika haber geldi. Katar Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn'in 13 maddelik talepleri listesine cevap verdi. Gözler şimdi saat 14.00'daki toplatıda.

Katar krizinin en kritik günü savaş çıkabilir

Suudi Arabistan'ın başını çektiği 10 ülkenin ablukasında olan Katar için bugün çok kritik bir gün. Suudi Arabistan ve ablukacı ülkeler saat 14.00'da Mısır'da toplanıyor. Suudi Kral G,8 zirvesine gitmekten bile bu kritik görüşme için vazgeçti.

Gözlerin çevrildiği Katar'dan ise beklenen son dakika haber geldi. Hatırlanacağı gibi Suudi Arabistan'ın başını çektiği ablukacı ülkeler Katar'a 13 maddelik bir talip listesi vermişlerdi. İşte flaş haber o listeyli ilgili. Katar talep listesine cevabını verdi.

KUVEYT ARABULUCU OLDU YANITI İLETTİ

Yapılan ortak açıklamada, Katar'ın cevabının belirlenen ek süre içerisinde 4 ülkeye ulaştırıldığı belirtildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Kuveyt Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Abdullah es Sabah, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya geldi. Sabah, talep listesine yönelik geçen pazartesi günü Katar'ın krizde arabuluculuk yapan Kuveyt'e teslim ettiği yanıtı Cubeyr'e iletti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Katar'ı terörizme destek olmakla suçlamış ve geçtiğimiz ay diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklamıştı.

KATAR'IN YANITI NE?
Haberde, Doha'nın yanıtının içeriğine dair herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak Katar daha önce talepleri 'gerçekçi ve uygulanabilir' bulmadığını açıklamıştı. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed, 13 maddelik talep listesine, "Ambargo uygulayan ülkelerin taleplerine, devletlerin egemenliğine yönelik saygıyı muhafaza kapsamında ve uluslararası kanunlar çerçevesinde cevap verdik" dedi.

BUGÜN SAVAŞ KARARI BİLE ÇIKABİLİR
Katar'la diplomatik ilişkilerini kesen ve ekonomik ambargo uygulamaya başlayan ablukacı ülkelerin dışişleri bakanları da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin daveti üzerine bugün Kahire'de bir araya geliyor.

TSİ 14.00'de toplanacak olan Bakanlar Katar ile ilişkilerde atılacak adımları ele alacak. Katar'a diplomatik baskının ardından silahlı bir yaptırım kararı gelebileceği söylentileri var.

İSTİHBARAT BİRİMİ BAŞKANLARI DA TOPLANDI
Dışişleri bakanları toplantısından önce Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'in istihbarat birimi başkanları da Kahire'de Katar ile yaşanan krizi görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmenin detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

13 MADDELİK TALEP LİSTESİNDE TÜRKİYE DE VAR

Listede ilişkilerin düzelmesi için sıralanan maddeler arasında Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi, Al Jazeera televizyonunun kapatılması ve terörizme verilen desteğin sonlandırılması gibi talepler de bulunuyordu.

Ekleme Tarihi: 5 Tem 2017 11:42