Dünya Güncelleme Tarihi: 4 Haz 2017 03:37

Londra peşpeşe terör saldırıları ile geceyi ayakta geçirdi

Londra'da akşam saatlerinde peş peşe 3 saldırı yaşandı. Londra Köprüsü, Borough Pazarı ve Vauxhall'daki saldırılarda araçla yayaları ezen, bıçakla restoran basan saldırganlar en az 1 kişiyi öldürdü, onlarca sivili yaraladı.

Londra peşpeşe terör saldırıları ile geceyi ayakta geçirdi

İngiltere'nin başkenti  Londra, Cumartesi gecesi peş peşe terör saldırılarıyla sarsıldı.

İlk olarak  Londra'nın merkezindeki  Londra Köprüsü'ne beyaz bir minibüsle gelen saldırganlar aracı saatte 80 kilometre hızla kalabalığın üzerine sürdü. İngiliz medyasına göre burada en az 6 kişi yaralandı. Görgü tanıkları yaralı sayısının en az 20 olduğunu ve bunlardan bazılarında bıçak yarası gördüklerini bildirdi.

Ayrıca saldırganların ateş açtığı ve bazı yayaları bıçakladığı da öne sürüldü.

Polisten yapılan açıklamada, ekiplerin, yerel saatle 22.08'de (TSİ 00.08)  Londra Köprüsü'nde seyahat halinde olan bir aracın kaldırımdaki yayalara çarpması yönünde alınan ihbarlarla ilgilendiği ifade edildi.  Polis, ilk açıklamalarında olayın bir terör saldırısı olup olmadığına dair yorumda bulunmadı.

ÇOK YAKIN BİR NOKTADA İKİNCİ SALDIRI

Bu olayın hemen ardında,  Londra Köprüsü'ne 3 kilometre mesafedeki Borough Pazarı'nda yeni bir saldırı yaşandı. İki kişinin, bir restorana girerek müşterilere bıçakla saldırdığı, ve en az 2 kişiyi öldürdüğü bildirildi.  Polis ise yaptığı açıklamada "Silahlı polisler olaya müdahale ederken ateş de açıldı" dedi.

Yaşanan çatışmaya rağmen saldırganların kaçtığı açıklandı.

POLİS: 3 SİLAHLI SALDIRGAN ARANIYOR

Borough Pazarı'ndaki saldırının ardından açıklama yapan polis, saldırılarda en az 1 kişinin öldüğünü doğrularken, silahlı olduğu değrlendirilen 3 şüphelinin arandığnığını duyurdu.

ÜÇÜNCÜ SALDIRI VAUXHALL'DA

İki saldırının hemen ardından, bu bölgelere daha uzak başka bir noktadan üçüncü bir saldırı haberi geldi.  Londra polisi twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Yetkililer şimdi de Vauxhall bölgesindeki başka bir olayla ilgileniyor." bilgisini verdi.

Ancak bu bölgedeki saldırı haberinden kısa süre durumun normale döndüğü, Vauxhall metro istasyonunun da açıldığı bildirildi.

KÖPRÜ VE METROLAR KAPATILDI

Yaşanan olayların terör saldırısı olduğu şüphesinin güçlenmesi üzerine  Londra genelinde metrolar kapatıldı. Londralıların köprü ve diğer saldırı bölgelerine yaklaşmaması tavsiye edilirken, polis twitter'dan 3 maddelik bir talimat yayınlayarak vatandaşlara "Kaçın! Güvenli bir yere gidin! Güvenli bir yere gidemiyorsanız saklanın! Telefonlarınızı sessize ve titreşime alın. Güvende olduğunuzda polise bilgi verin." dedi.

Londra halkının "sakin ama aynı zamanda dikkati olması" istenilen açıklamada, olayların detaylarına ilişkin bir bildirimde bulunulmadı.

BAŞBAKAN MAY: TERÖR SALDIRISI OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada da Başbakan  Theresa May'in güvenlik güçleriyle iletişimde olduğu ve olayların detaylarıyla ilgili bilgilendirildiği bildirildi.

Pazar sabahı detaylı bir bilgilendirme toplantısı yapacağı belirtilen May'in, olayı terör saldırısı olarak değerlendirdiği de açıklandı. İngiliz basını da, yetkililerin olayların terör saldırısı olabileceği ihtimali üzerinde durduğu belirtildi.

BAŞKENTİN YOĞUN BÖLGELERİ ARASINDA

Kentin merkezindeki  Londra Köprüsü, özellikle turistlerin yoğun olarak bulunduğu bölgeler arasında yer alıyor. Köprü, tarihi Tower Bridge Köprüsü'nün yanında bulunmasından dolayı, tarihi köprüyü fotoğraflamak isteyenlerin uğrak yerleri arasında.  Londra Köprüsü'nün yanındaki Borough Pazarı da yine özellikle turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerden. Bölgede çok sayıda işyeri, lokanta ve eğlence mekanı bulunuyor.

MAYIS AYINDA DA BENZER BİR SALDIRI YAŞANMIŞTI

Londra'da  22 Mart'ta da  Westminster Köprüsü'nde benzer bir olay yaşanmıştı. Adrian Russell Ajao isimli saldırgan, kiralık aracını,  Westminster Köprüsü'nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürmüş, araç,  İngiltere Parlamentosu'nun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu.  Polis, saldırganı vurarak etkisiz hale getirmişti.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki  Manchester Arena konser salonunda 22 Mayıs gecesi, pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin konserinin sonunda da bir bombalı saldırı yaşanmıştı.  Polis, adını Salman Abedi olarak açıkladığı saldırganın patlama sırasında öldüğünü bildirmişti.

Ekleme Tarihi: 4 Haz 2017 03:37