Dünya Güncelleme Tarihi: 21 May 2017 16:09

Macron Fransız medyasını kızdırdı

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha ilk günlerde Fransız medyasını kızdırdı. Emmanuel Macron seyahata çıkacağı gazetecileri kendi belirleyecek.

Macron Fransız medyasını kızdırdı

Elysee Sarayı'nın, Macron'un gezilerine katılacak gazetecileri kendilerinin belirleyeceğini açıklaması, Fransız medyasını ayağa kaldırdı. Ülkenin tüm büyük yazılı ve görsel medya mensupları Macron'a açık mektup yayınlayarak, "Sayın Cumhurbaşkanı, Elysee'nin sizi izleyecek gazetecileri seçme hakkı yoktur" dediler.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, perşembe günü yapılan ilk Bakanlar Kurulu'nun ardından geleneksel hatıra fotoğrafını çekmek üzere bekleyen gazeteciler Elysee'nin girişinin kapatıldığını öğrenince şaşırdı. Ertesi gün Mali'ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Macron'a eşlik edecek gazetecilerin Elysee tarafından belirleneceği açıklanınca şaşkınlık öfke ve endişeye dönüştü.

Üst üste gelen açıklamalardan endişelenen Fransız gazeteciler Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlenen geleneksel basın toplantısında Hükümet sözcüsü Christophe Castaner'i soru yağmuruna tuttular. Castaner sorulara, "Bu kesinlikle iletişimi kesme girişimi değildir. Sadece Cumhurbaşkanı onlarca kameranın arkasında halkla temasta güçlük çekiyor. Bunu bir düzene sokmak istedik" diye açıkladı. Castaner, bazı dış gezilerde uçakta yer olmaması ve güvenlik gerekçesinin de önemli bir unsur olduğunu düşündüklerini ancak bu kaygıları hükümete ileteceğini söyledi.

ÜLKE MEDYASINDAN SERT AÇIKLAMA

Sözcünün açıklamalarıyla yetinmeyen gazetecilik örgütleri ve gazete yönetimleri, Liberation gazetesinde, "Sayın Cumhurbaşkanı, Elysee'nin sizi izleyecek gazetecileri seçme hakkı yoktur" başlığıyla bir açık mektup yayınladı. Açık mektubu ülkenin en büyük medya kuruluşları kamu haber ajansı AFP, ülkenin en büyük gazeteleri Le Monde, Liberation, Le Figaro, Le Parisien, en büyük haber kanalı BFM TV, en büyük özel televizyonu TF1, kamu televizyonları France 2, France 3, France 24, kamu radyoları France Info, France Culture, özel radyolar Radio Nova, RFI, RMC, RTL, haber dergileri Le Point, L'Express, La Vie ve Telerama, haber sitesi Mediapart ve çok sayıda medya yöneticisi imzaladı.

Mektupta, "Yer yokluğu ya da güvenlik nedeniyle bir grup gazeteci seçilebilir. Ama, izlenecek konu ne olursa olsun, güvenlik, eğitim, diplomasi... Hangi gazetecinin sizi izleyeceği kararını vermek hiçbir koşulda Elysee'ye ait olamaz" denildi.

Açık mektupta ayrıca, "Yazı işlerinin olayı nasıl izleyeceğini ya da izleyip-izlemeyeceğine ait iç kararını, Cumhurbaşkanı ya da onun ekibi alamaz. Bu sürekli, geçici gazeteciler, her tip medya, fotoğrafçılar, karikatüristler ve kameramanlar için de geçerlidir. Sizden önceki hiçbir cumhurbaşkanı, basın özgürlüğüne saygı adına, böyle bir adıma kalkışmadı. Sizi kimin izleyeceğini seçmeniz, iletişim güvenliği tartışmaları yaşansa da, demokrasiyi zayıflatan bir adım olacaktır" ifadelerine yer verildi.

RSF'DEN AÇIKLAMA

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF de, Elysee'nin bu girişiminin "bir baskı aracı olarak kullanılabileceğini ve bunun endişe verici olduğunu" söyledi. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, "Hangi gazetecinin cumhurbaşkanını izleyeceğini belirlemek Elysee'nin rolü değildir. Bu politikanın basın özgürlüğüne, meşru olmayan bir müdahalesi anlamına gelir" dedi. RSF, Fransa'nın 2017 Basın Özgürlüğü listesinde 39'uncu sırada yer aldığını hatırlattı.

ELYSEE'DEN RSF'E YANIT

Tepkiler üzerine RSF'e yanıt gönderen Elysee yetkilileri, "gazete yazı kurullarının görevini yapmak gibi bir niyetleri olmadığı" konusunda RSF'e garanti verdi. Amaçlarının savaş ile ilgili bir konuda daha çok konunun uzmanı olan "savunma muhabirlerinin" davet edilmesi olduğunu belirten Elysee, "Endişe eden gazeteciler emin olabilirler ki, onları sınırlandırma gibi bir niyetimiz yok. Sadece bazı alışkanlıkları değiştirmek istedik" yanıtını verdi.

Ekleme Tarihi: 21 May 2017 16:09