Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Oca 2021 00:15

Neden çok fazla Amerikalı COVID-19 aşılarına güvenmiyor?

Pew Araştırma Merkezi tarafından Aralık ayında yapılan bir ankete göre , Amerikalıların yaklaşık% 40'ı, COVID-19 aşısını kendilerine sunulduğunda kesinlikle almayacaklarını veya muhtemelen almayacaklarını söylüyor

Neden çok fazla Amerikalı COVID-19 aşılarına güvenmiyor?

Bir COVID-19 aşısı için sıranızı beklerken sabırsız hissediyorsanız, işte size küçük bir iyi haber: Angela Padgett size sıradaki yerini memnuniyetle verecek - en azından şimdilik. Raleigh, NC'deki bir gündüz spasının başkanı Padgett, pandeminin kendisi, ailesi ve dünya için yarattığı ölümcül tehlike hakkında hiçbir yanılsama altında değil - gerçekten de Temmuz ayında COVID-19'a sahipti. Ama nihayet tüm acılara bir son vermesi gereken aşıya gelince? Bugün değil.

"Biraz tereddüt ediyorum" diyor. “Başkan Trump'ın bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışmasını takdir edebilirim ve [diğer hastalıklar için] hemen hemen her aşıyı aldım. Ama bence çok erken, çok hızlı bir şekilde aceleye getirildi. Bu yüzden biraz daha veri istiyorum. "

Padgett yalnız değil. Pew Araştırma Merkezi tarafından Aralık ayında yapılan bir ankete göre , Amerikalıların yaklaşık% 40'ı, COVID-19 aşısını kendilerine sunulduğunda kesinlikle almayacaklarını veya muhtemelen almayacaklarını söylüyor. Gallup anketleri bu sayıyı% 37 olarak gösteriyor. Bu sadece aşıyı reddedenler için değil, bir bütün olarak halk için kötü bir haber. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü başkanı Dr. Anthony Fauci de dahil olmak üzere uzmanlar, daha önce, bir popülasyonun, yayılan bir virüsün yeterince yeni konakçı bulamayacak kadar yeterince aşılandığı nokta olan sürü bağışıklığına ulaşmanın herhangi bir yeri gerektireceği sonucuna varmıştı. Amerikalıların% 60 ila% 70'i aşı yaptıracak. Ama son zamanlarda, o ve diğerleri bu sayıyı artırıyor.şimdi sürü bağışıklığının % 85 kadar aşı kapsamı gerektirebileceği tahmin ediliyor .

Uzuvların isteksizliklerinin birçok nedeni var. Elbette, anti-vax toplulukta hiçbir aşının güvenli veya kabul edilebilir olmadığı çıkmazlar vardır. Özellikle COVID-19 aşılarıyla ilgili komplo teorileri satan bir grup da var. Yanlış bir şekilde gidildiği gibi, hastalığa 5G hücre kuleleri neden olur, bu nedenle bir aşı buna karşı işe yaramaz. (Bu söylenti, Snopes.com'da ve diğer sitelerde defalarca çürütüldü .) Bir başkası, aşıların Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın (veya alternatif olarak Elon Musk) Amerikalılara mikroçip enjekte etme planı olduğunu iddia ediyor. Sonuncusu - burada , burada çürütüldüve başka yerlerde — İnternetin ateşli bataklık köşelerinde yeterince ilgi gördü ki bu Bill Gates'in kendisinden nadir bir kabul görmesine neden oldu. 22 Aralık'ta yayınladığı bir kuruluş mektubunda , "Melinda ve beni ilgilendiren bazı aşılar da dahil olmak üzere, aşılarla ilgili yanlış komplo teorilerinin olmasına yardımcı olmuyor" diye yazdı .

Ancak COVID-19 aşı tereddüt kampındaki çoğu insan daha rasyonel, daha ölçülü - çılgınca konuşmaya inanmayacak kadar bilgili, ancak yeni bir aşı için hattın başında olmak istemeyecek kadar endişeli. Padgett, "İlk müdahale ekipleri ve altta yatan koşulları olan yaşlı insanlar için bir nimettir," diyor. Ama bunun aceleye getirildiğine inanıyorum. Ben oldukça sağlıklıyım. Daha fazla veri elde etmek için altı aydan bir yıla kadar aşı olmam gerekiyor. "

Mümkün olduğu kadar çok sayıda aşıyı silaha sokmanın tüm aciliyeti için, nüfusun böylesine büyük bir kesiminin erken benimseyenler arasında olma konusundaki isteksizliği, tamamen haksız değildir.

Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde pediatri profesörü ve Aşı Eğitim Merkezi yöneticisi Dr. Paul Offit, “Aşılar da dahil olmak üzere vücudunuza koyduğunuz her şeye şüpheyle yaklaşmanın makul olduğunu düşünüyorum” diyor. Evrensel aşılamanın vokal savunucusu ve anti-vax kampının özel bir öcü olan Offit'ten geliyor. Daha da ileri giderek COVID-19 aşılarının geliştirilme hızının insanların özel endişelerine neden olabileceğini kabul ediyor. "Aşı yapmak için geçen ortalama süre 15 ila 20 yıldır" diyor. "Bu aşı bir yılda yapıldı."

O zaman da bir etkinlik sorunu var. ABD'de acil kullanım için izin verilen her iki aşı da, biri Pfizer-BioNTech'den diğeri Moderna'dan, Offit'in "gülünç derecede yüksek etkinlik oranları - tüm [COVID-19] hastalıkları için% 95 aralığında ve Moderna'nın ağır hastalıklar için% 100 ürünü. ” Ancak aşıyı pazara sunma telaşı içinde, test denekleri yalnızca iki ila üç ay boyunca izlendi, bu nedenle aşıların altı veya dokuz veya 12 ayda ne kadar etkili kalacağını herhangi bir otorite ile söylemek imkansız.

Son olarak yan etkiler var. Herhangi bir aşı ile anafilaksi - veya şiddetli bir alerjik reaksiyon - mümkündür, ancak tıbbi protokoller, aşıyı alan kişilerin, bir reaksiyon varsa tedavi edilebilmeleri için ayrılmadan önce 15 dakika beklemelerini gerektirir. Daha da rahatsız edici olan, COVID-19 aşılamalarını takiben Bell felci (kısmi yüz felci) hakkındaki sivilceli raporlardır. Ancak bu rakamlar son derece küçük. Bir yanlış Facebook gönderisinin Nashville'deki bir hemşireden aşı olduğu ve Bell'in felçli olduğu iddia edildi, ancak tekrarlanan aramalarda bu isim altında Tennessee sağlık sisteminde hiçbir hemşire olmadığı için bu da çürütüldü . Yine de, gerçek ama asgari bir risk korkusunu uyandırdı.

Offit, "Pfizer denemesinde 22.000 alıcının içinden bir buçuk ay veya bir buçuk ay içinde dört Bell felci vakası vardı," dedi. "Bu, kabaca yılda 10.000'de sekize çıkıyor." Offit, böyle bir vaka sayısının düşük olabileceğini, ancak genel popülasyondaki Bell felçinin ortalama arka plan oranını aştığını, yani yılda 10.000'de 1,2 olduğunu söylüyor. Diğer kaynaklar , insidansı 10.000'de 2,3 olarak biraz daha yüksek olarak koymaktadır.

Bununla birlikte, böyle sayılarla donanmış insanlar, riski hesaplamada her zaman çok iyi değildir. Öte yandan, yüz felcine yakalanma ihtimalinin 10.000'de sekizi bile kulağa korkutucu geliyor; Öte yandan, geçen yıl her 1000 Amerikalıdan biri COVID-19 tarafından öldürüldü. Buradaki ölümlü aritmetiğin yapılması kolaydır - ve atışların yapılmasını şiddetle savunur.

Aşıların geliştirilme şekli de öyle - ki bu aslında takvimin gösterdiği kadar aceleye getirilmedi. Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının her ikisi de, vücudu bir koronavirüs diken proteini üretmeye teşvik etmek için mRNA - veya haberci RNA - kullanır ve bu da daha sonra bir bağışıklık tepkisini tetikler. Bu bir aşı yapmak için yeni bir yöntem, ancak temel araştırma hiçbir şekilde geçen yıl yapılmadı.

Kaliforniya'da bir pediatrist ve eyalet senatörü olan Dr. Richard Pan, "Aşı teknolojisi aslında on yıldan fazla bir süredir geliştirilmektedir" diyor. Pan, çocukların okula gitmesini zorunlu kılan yasalar için yıllarca zorladı ve Offit gibi, çabaları için anti-vax topluluğunun düşmanlığını kazandı. O, COVID-19 aşısının güçlendiricisi kadar büyük bir destekçidir - ancak herkesin aşı olması için yeterli doz olana kadar yetki önermeyecektir - ve aşıyı ne kadar çabuk alırlarsa alsınlar, şüphelilere ikna etmeye çalışır. onlardan önce giden birçok insan.

"İnsanlara, aşıyı aldığınızda kesinlikle ilk olmadığınıza işaret ediyorum," diyor, "çünkü klinik deneylere katılan on binlerce insan var." Halihazırda aşılanmakta olan sağlık çalışanları bu sayıyı çarpıcı bir şekilde artırıyor — bu yazı itibariyle ABD'de yaklaşık 2 milyon kişi aşı oldu.

Offit'in ve Pan'ın güvenceleri kesinlikle herkesi yatıştırmayacaktır ve burada demografi bir rol oynar. ABD'deki diğer pek çok konuda olduğu gibi, aşılar da siyasi bir mesele haline geldi. Gallup örgütü , Temmuz ayından bu yana aşı tutumlarını parti bazında takip ediyor ve Demokratların aşı olma olasılıklarının Bağımsızlardan veya Cumhuriyetçilere göre tutarlı bir şekilde daha yüksek olduğunu tespit etti. Kasım ayı sonunda yapılan bir ankette, Demokratların% 75'i COVID-19 aşısını almaya istekli olacaklarını söylerken, Bağımsızlar için% 61 ve Cumhuriyetçiler için% 50. Yaş da bir rol oynar, aşı olma isteği genellikle hastalığa yatkınlığı izler. Örneğin, Aralık ayı Pew Araştırma Merkezi anketinde, 65 yaşın üstündeki yetişkinlerin% 75'i aşı olmayı planladıklarını bildirirken, bu oran 30 yaşın altındaki sadece% 55.

Ancak, ırksal ve etnik gruplar arasındaki fark hiçbir yerde daha keskin değildir; ankete katılan Asyalı Amerikalıların% 83'ü aşı olma niyetini ifade ederken, Latinx topluluğunda% 63 ve Beyazlarda% 61'dir. Siyah Amerikalı yanıt verenlerde, sayılar tablodan düşüyor ve sadece% 42'si aşı olmayı düşünüyor.

Bu, uzun bir tıbbi haklardan mahrum bırakılma geçmişi ve çok daha kötüsü olan bir parçadır. Güvensizliğin bir kısmı, J. Marion Sims'in 19. yüzyılda köleleştirilmiş kadınlar üzerinde - anestezi olmadan - yaptığı kötü şöhretli jinekolojik deneylere kadar uzanıyor; 1930'larda başlayan ve onlarca yıl boyunca Siyah erkeklerde sifilizin ilerlemesini, onlara hastalığa sahip olduklarını bildirmeden veya tedavi etmek için gerekli antibiyotikleri sunmadan incelemeyi içeren Tuskegee deneyi. Ancak yapısal eşitsizlik ve önyargı bugün de devam ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre COVID-19'dan ölüm oranı siyahlar için beyazlara göre 2,8 kat ve hastaneye yatış oranı 3,7 kat daha yüksek. Philadelphia merkezli bir pediatrik cerrah ve Black Doctors COVID Konsorsiyumu'nun kurucusu olan Dr. Ala Stanford, bu eşitsizliğin pek çok nedenini görüyor, en azından çalıştığı mahallelerde Siyahlar ve diğer azınlıklar COVID için test ediliyordu. 19, Drexel Üniversitesi'nden alınan verilere göre , daha yüksek gelirli olma eğiliminde olan beyaz toplulukların yalnızca altıda biri oranında . Stanford, "[Testler, çoğu insan işteyken dokuzdan beşe kadar planlanmalıydı" diyor. "Akşam veya hafta sonu saatleri yoktu [ve] çocukları kabul etmiyorlardı."

Dahası, Siyah Amerikalılar orantısız bir şekilde ön saflarda ya da evde sağlık yardımcıları gibi temel çalışanlar olma eğilimindedirler ve evden çalışmalarına izin verecek başka işlere sahip olma olasılıkları daha düşüktür. Daha az sosyal mesafe artı daha az test, birçok insan için daha fazla hastalık ve ölüm anlamına gelir; bu, siyahların yaşamlarına ABD'deki beyaz yaşamlardan daha az değer verildiği yaşanmış gerçeklikte rol oynar. aşılar.

Stanford, "Aşılar hakkında duyduğum ana korku, birinin vücuduma koronavirüs enjekte etmesi" diyor. "Ve mRNA ve protein hakkında elimden geldiğince ayrıntılı yanıt veriyorum ve nasıl koronavirüse benziyor ama öyle değil." Bu tür bir netliğin çok yardımcı olabileceğini söylüyor.

Offit, Siyahlardan daha sert ve daha dokunaklı korkuları duyar. Offit, "Belirli bir adam aşı olmak istemedi ve ben ona nedenini sordum" diyor. "Benim ırkım için farklı bir aşı yaptıkları için 'dedi."

Stanford'un bu tür şüphelere karşı koymanın bir yolu, Philadelphia Halk Sağlığı Departmanı aracılığıyla kamera karşısında aşı olmak için kendini yaşayan bir örnek olarak sunmaktı. Yerel basın bir havuz kamerası gönderdi ve görüntüler akşam haberlerinde gösterildi. Illinois Üniversitesi Hastanesi'nde profesör ve Tıpta Irkçılık Karşıtı Enstitü'nün yönetici direktörü olan Dr. Brittani James, aşılarını internet üzerinden yayınlayarak benzer bir şey yaptı.

Yüzüm maviye dönene kadar konuşuyorum” diyor, “ama insanların beni görmesi ya da diğer Siyahların korkularını yatıştırmak için gerçekten çok işe yarayacağını görmeleri için düşündüğüm bir şey var. Hey, tahmin et ne oldu? Yanılıyorsam, seninle aşağı inerim. "

Bu tür bir rol modelleme ve örnek oluşturmanın direnci azaltmak için işe yarayıp yaramayacağını şu anda bilmek imkansız, çünkü aşılar hala nüfusun ezici bir çoğunluğu için mevcut değil. İlk etapta çekimi yapamıyorsanız, ne kadar tereddütlü veya alıcı olduğunuz önemli değildir. Beyaz olan Offit, James'inki gibi kendi topluluğunun üyelerine hitap etme çabalarının gerçekten değerli olabileceğine inanıyor.

Offit, "Bence benim gibi biri bir şey söylerse, insanlar bunu 'Tabii ki bunu söyler' olarak görecek," diyor. Bir Siyah hemşirenin diğerine COVID-19 aşısı yaptığını gösteren, Siyah Amerikalı doktorların profesyonel bir örgütü olan Ulusal Tıp Birliği'nin TV reklamlarının etkililiğini örnek olarak gösteriyor. Offit, "Bu ince, ama bu görüntüleri yaratmaya çalışıyorlar" diyor.

Stanford, Siyah kiliselerin de bir rol oynayabileceğine inanıyor. Organizasyonuna yardımcı olduğu test sürüşlerinden biri sırasında, kilisenin park alanları testleri uygulamak için siteler olarak kullanıldı ve bu da katılımın artmasına yardımcı oldu. "Afrikalı-Amerikalı toplumunda [kilisenin] güvenilir bir kurum olduğunu biliyoruz" diyor. Kiliseye gitmeseniz bile, bunun güvenli bir yer olduğunu biliyorsunuz.

Tüm topluluklarda, doktorların ve diğer yetkililerin aşılar hakkındaki halkın endişelerini saygıyla dinlemeleri, bilimi mümkün olduğunca sık ve sabırla açıklamaları ve yeniden açıklamaları da yardımcı olur. Ancak aşının kendilerinden şüphe edenlerin tıbbi gerçeğe açık olma yükü vardır. Pan, "Cevapları dinlediğiniz sürece sorular sorun değil," diyor. “O halde doktorunuzla konuşun, CDC gibi kaynaklara ve inanılmaz ana akım tıbbi organizasyonlarımıza gidin. Bilgi almanız gerekenler bunlar. "

Stanford ekliyor: “Benim inancım, zorlamadığınız veya ikna etmediğiniz, endişeleri dinlediğiniz ve korkuları anladığınız ve insanlarla empati kurduğunuz. Sonra eğitir ve birinin kendi seçimini yapmasına izin verirsiniz. "

Pan ayrıca, platformlarındaki yanlış bilgileri daha iyi kontrol etmesi gereken sosyal medya şirketleri için de bir rol görüyor. Gazeteciler de yanlış eşdeğerlikten veya her iki taraftan kaçınarak adım atmalı; Sırf dengeli görünmeleri için söylenti tacirlerine veya komplo teorisyenlerine eşit süre verilmesine gerek yoktur.

Nihayetinde, hiçbir aşı mükemmel değildir ve COVID-19 aşılarının kendileriyle ilgili diğerlerinden daha fazla sorusu vardır, çünkü çalışma gönüllülerinin aşılarını yaptırdığından beri çok fazla takip süresi olmamıştır. Ancak bu sorular güvenlik hakkında değil, atışların ne kadar süreyle koruyucu olacağı ile ilgili. Gerçek şu ki çalışıyorlar.

Elbette bir başka gerçek de, aşı uygulamasının ilk aşamalarında şimdilik, maskeleme ve sosyal mesafe koymanın kendimizi ve başkalarını korumak için en iyi yöntemler olduğu ve önümüzdeki aylar boyunca hayatımızın bir parçası olacaklarıdır. Fakat zamanla aşılar bu ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Şimdi gerekli olan şey, atışların gücüne veya Stanford'un dediği gibi, "korku yerine inanç ve gerçeklere" güvenmektir. Salgınlar sonunda şiddetlenmeyi bırakır. Son oyunu hızlandıran ve bu süreçte milyonlarca hayatı kurtaran aşılardır.

Ekleme Tarihi: 15 Oca 2021 00:15