Dünya Güncelleme Tarihi: 27 Kas 2017 12:40

NYT: Zarrab davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

New York Times, Reza Zarrab'ın ABD'deki davada vereceği ifadenin Erdoğan'ı siyasi sonuçlarla karşı karşıya bırakabileceğini yazdı. Gazete, "Zarrab üst seviyelerde yolsuzluk ve yasadışı işler konusunda zarar verici delilleri ifşa edebilir" dedi.

NYT: Zarrab davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

 İran’a yönelik amerikan yaptırımlarını delme suçlamasıyla ABD’de yargılanan İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Reza Zarrab’ın yargılandığı dava, bugün jüri heyetinin seçilmesiyle resmen başlıyor. Amerikan basını süreci yakından takip ederken, New York Times gazetesi davanın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için siyasi sonuçları olabileceğini yazdı.

New York Times, “Zarrab tanıklık yapar, karar çıkar veya ABD olaya karıştığı belirlenen Türk bankalarına karşı adım atarsa, Erdoğan’ın bizzat kendisi siyasi sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Cumhurbaşkanı 209’da ya da daha erken bir tarihte seçimlere girecek” ifadelerini kullandı.

Habere “Dava Aşağı Manhattan’da bir mahkeme salonunda görülecek ama Türkiye’de hükümet yetkililerinin, televizyonun ve hatta kahvehanelerin dilinde” cümlesiyle giren NYT, Zarrab’ın savcılık makamıyla anlaştığına ilişkin yaygın spekülasyon yapıldığını belirtip “[Zarrab] üst seviyelerde yolsuzluk ve yasadışı işler konusunda zarar verici delilleri ifşa edebilir” diye yazdı.

NYT, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davayı kendisine yönelik darbe girişiminin devamı’ olarak sunduğu ve ‘yetkililerin davayı bir komplo olarak sunma amaçlı bir medya kampanyasına giriştiği’ yorumunu yaptı. Ekonomist Atilla Yeşilada ise gazeteye demecinde, inkârın boyutunun, Türkiye hükümetinin davadan ve ekonomiye verebileceği zarardan ne kadar endişelendiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ekleme Tarihi: 27 Kas 2017 12:40