Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Eyl 2019 08:49

Protestolar Hong Kong'da ticarete darbe vurdu

Hong Kong’da devam eden protestolar, kentin ekonomisine zarar vermeye devam ediyor. Turist sayısında yaşanan düşüşün ardından benzer bir durum perakende sektöründe de gözlemleniyor.

Protestolar Hong Kong'da ticarete darbe vurdu

Hong Kong’un perakende sektörü yüzde 15 küçülebilir
 
Birçok ekonomist, Hong Kong'un perakende satış değeri ve hacminde, yüzde 15’e yakın bir daralma olacağını tahmin ediyor.
 
Chinaplus’ta yer alan habere göre üç aydır süren hükümet karşıtı protestolar, kent ekonomisinde önemli bir yeri olan perakende sektörüne büyük darbe vurdu, mağaza sahipleri ağustos ayı satışlarında yüzde 50 daralma yaşandığını söyleyerek, temmuz ayında da son 3,5 yılın en düşük satış rakamını gördüklerini söyledi. Ekonomistler, gösterilerin perakende sektörünü yüzde 15 oranında daraltacağı tahmininde bulunuyor.
 
Sokak eylemleri nedeniyle birçok alışveriş caddesindeki mağaza ve dükkanların kepenklerini açamadığı Hong Kong’taki ev eşyaları mağazası sahibi olan Jane Freeman, alışveriş caddelerinin farkedilir şekilde daha sessiz olduğunu belirterek “Son 18 aydır satış eğilimi ile biraz daha sessizleşiyor ancak kesinlikle en sessiz olanı ağustos ve eylül aylarıydı. Bu sessizliğe protestolar nedeniyle daha az insanın sokağa çıkmasının neden olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Freeman insanların bu dönemde online ticareti tercih etmeye başladığına da dikkat çekti.
 
Protestolar, dünyaca ünlü lüks mağaza markalarını da etkiliyor. Örneğin Prada, ağustos ayında Causeway Bay’daki mağazasını kapattığını açıklamıştı. New York’un ünlü mücevher markası Tiffany & Company de protestoların başladığı günden bu yana satışlarının düştüğünü protesto gösterilerinin Hong Kong’taki işlerini “zorladığını” dile getirmişti.
 

 
Çin Uluslararası Radyosu

Ekleme Tarihi: 15 Eyl 2019 08:49