Dünya Güncelleme Tarihi: 12 Kas 2017 09:20

Putin: ABD'ye aynı şekilde cevap vereceğiz

Rusya lideri Putin, ABD'deki Rus medya kuruluşlarının çalışanlarına yönelik baskıları "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak niteledi ve Washington'ı, "aynı şekilde yanıt vereceğiz" diyerek uyardı.

Putin: ABD'ye aynı şekilde cevap vereceğiz

Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin,  ABD'nin  Amerika'da çalışan Rus medya kuruluşlarına yönelik eylemlerini 'ifade özgürlüğüne saldırı' olarak niteledi ve  Washington'ı,  Moskova'nın kendilerine 'aynı şekilde yanıt vereceği' konusunda uyardı.

ABD YÖNETİMİYLE DALGA GEÇTİ

Vietnam'da düzenlenen  Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nın ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan  Putin şu ifadeleri kullandı:

"Halk arasında söylendiği gibi, bu kadar hüzün verici olmasaydı, komik olurdu. Zira  ABD'de bunu yapanlar sürekli olarak göğüs gere gere 'gayretli demokratlar', dünyada bir numara olduklarını söylüyordu ve bu bağlamda ifade özgürlüğü her zaman demokrasinin ışığı gibi öne çıkarılıyordu. İfade özgürlüğü olmadan demokrasi de var olamaz.  ABD'de yayın kuruluşlarımıza yapılan saldırı şüphesiz ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır."

"RT,  ABD'DE HİSSETİĞİ BASKIYI BAŞKA HİÇBİR YERDE HİSSETMEDİ"

Daha önce  ABD  Adalet Bakanlığı, RT America'ya 'yabancı ajan' olarak kaydolması için pazartesiye kadar süre vermişti. Sputnik ve RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, talebin yerine getirilmesi için verilen süre bitiminin 'yamyamca' olarak belirlendiğini, RT televizyonunun  ABD'de hissettiği baskıyı başka herhangi bir ülkede hissetmediğini belirtmişti.

Geçtiğimiz ekim sonunda  Twitter,  Rusya'nın  ABD'deki başkanlık seçimlerine sözde müdahalesini gerekçe göstererek RT ve Sputnik'in sahip olduğu tüm hesaplardan gelen reklamları engelleme kararı aldığını açıklamıştı.

ABD kongre üyeleri ayrıca, seçimlerin sona ermesinden birkaç ay sonra ülkede yayına başlamış olmasına rağmen başkanlık kampanyasına 'müdahale ettiği' iddiasıyla Sputnik radyosu hakkında da soruşturma açılması çağrısında bulundu.

"AYNI ŞEKİLDE YANIT VERİLECEK"

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da  ABD'de Rus yayın kuruluşlarına yapılan baskılara karşı alınacak tedbirler görüşülüyor. Milletvekilleri özellikle CNN,  Amerika'nın Sesi, Özgür  Avrupa Radyosu gibi yabancı yayın kuruluşlarının 'yabancı ajanlar' yasasına dâhil edilmesini öneriyor.

Putin, "Dün gördüğüm kadarıyla şu anda Devet Duması'nda görüşülen şeyler belki de fazla sert olabilir, fakat bu doğal bir şey, çünkü iktidarı temsil eden makamlar ortamında aşırı uç değerlendirmeler, sert yorumlar ve katı öneriler duyulabilir. Fakat biz, yanıtımızı mutlaka formül haline getirmeliyiz ve bu yanıt, karşı tarafa aynı şekilde verilecek" ifadelerini kullandı.

"MEDYA KURULUŞLARIYLA NASIL TARTIŞILIR?"

Rus yayın kuruluşlarının  ABD'deki başkanlık seçimlerinin kampanyasına müdahale ettiklerine dair hiçbir kanıtın olmadığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Zannedersem kongrede ya da senatoda yapılan son soruşturmalar, oradaki reklam payının on binde birlerde olduğunu gösterdi, izleyici kitlesinin etkisi de binde bir ya da on binde bir civarında ölçülüyor. Yani bu karşılaştırılamayacak bir şey. Zannedersem 100 bin reklam varmış, Amerikan medya kuruluşlarıysa oraya milyonlarca reklam yerleştiriyor. Bu karşılaştırılabilir gibi değil. Fakat bu onlara tehlikeli geldi, müdahale olarak yorumlanıyor."

Yayın kuruluşların pozisyonlarıyla tartışılabileceğini, ancak bunun baskı yoluyla yapılmaması gerektiğini vurgulayan  Putin, "Yayın kuruluşları kendi bakış açılarını ifade ediyor. Bilgi veriyor, yorum yapıyor ve kendi bakış açılarını ortaya koyuyor. Bununla tartışılabilir, ancak bu, kapatma veya mesleki faaliyetleri olanaksız hale getiren koşulları oluşturma yoluyla değil, kendi bakış açısını ortaya koyma, kendi bilgilerini kitlelere ulaştırma yoluyla yapılmalı. Böyle olmadı, fiilen kapatma yolunu seçtiler. Yanıt ta buna uygun, aynı şekilde verilecek"

Ekleme Tarihi: 12 Kas 2017 09:20