Dünya Güncelleme Tarihi: 18 Nis 2022 00:24

Putin'in Ukrayna kumarı çok farklı bir savaş alanına dönüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirme girişiminin başarısız olması savaşı başka bir mecraya çekiyor. Putin kumar oynuyor.

Putin'in Ukrayna kumarı çok farklı bir savaş alanına dönüyor

2 Şubat'ta Luhansk bölgesindeki Trokhizbenka yakınlarında bir Ukraynalı asker. Kuvvetleri Ukrayna'nın kuzeyindeki şehir ve kasabalarda hırpalandıktan sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin işgalinin odağını doğudaki Donbas düzlüklerine kaydırıyor. 

KİEV – Şehir sokakları yerine tarlalar, apartmanlar yerine çiftlikler var. Açık karayolları ufka kadar uzanır.

Ukrayna'nın son yedi hafta içinde kazandığı kuzeydeki savaşlar, başkent Kiev'in çevresindeki kasabalarda ve yoğun nüfuslu banliyölerde şiddetlendi, ancak savaş güneydoğuya ve uçsuz bucaksız düzlüklere doğru sert bir dönüş yapmak üzere. savaşın doğasını, kullanılan silahları ve zaferi getirebilecek stratejileri temelden değiştiriyor.

Askeri analistler, Ukraynalı komutanlar, askerler ve hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkenti ele geçirmek için başarısız bir girişimle başlayan daha geniş bir savaşın şimdi doğu Donbas bölgesinde yürütüleceğini kabul ediyor.

Birkaç doğal bariyerle ordular, düşman mevzilerini yumuşatmak için belli bir mesafeden şiddetli topçu ateşi açarak birbirlerini kuşatmaya ve çevrelemeye çalışabilirler.

Eski komutan Korgeneral Ben Hodges, “Bahsettiğimiz şey, şaka değil, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın daha açık olan karadaki sabit pozisyonlarına saldıracağı geleneksel, çok ölümcül bir manevra savaşı” dedi. Avrupa'daki ABD Ordusu.

Donbas, yüzlerce mil boyunca uzanan bir cephe hattı ile New Hampshire büyüklüğünde bir bölgedir; Rusya onu kuzey ve doğuya doğru bir yay ile sınırlar ve sakinlerin çoğu Rusça konuşur. Adını yüzeyin hemen altındaki kömür damarlarından oluşan zengin Donets Havzası'ndan alan bölge, geniş ayçiçeği tarlaları ve çimenli ovalar boyunca Sovyet döneminden kalma madencilik ve fabrika kasabalarıyla dolu.

Rusya Şubat ayında işgal etmeden önce Ukrayna, Moskova'nın bir ayaklanmayı körükleyip desteklemek için güçlerini gönderdiği 2014'ten beri orada Rusya destekli ayrılıkçılarla savaşıyordu. Bu savaş, her iki tarafın da bölgeyi kontrol ettiği ve ikisinin de fazla zemin kazanmadığı bir çıkmaza girmişti.

Şimdi, Putin'in son savaşının belirleyici aşaması, sekiz yıldır devam eden çatışmalarla mahvolmuş, kara mayınları ve hendeklerle dolu aynı bölgeye geri dönüyor ve Donbas'ın hala Ukrayna'nın elindeki kısmını fethetmeye çalışıyor. Her iki taraf da son günlerde büyük bir hamle yapmadı ve analistler, ikisinden birinin galip gelmesi için büyük olasılıkla uzun ve kanlı bir çatışma gerekeceğini söylüyor.

Ovalar, Rusya'nın silahlanmadaki ham avantajını destekliyor gibi görünüyor. Ancak bir savunma gücü olarak Ukrayna, Rus birlikleri açık alanda ve topçu menziline doğru ilerlerken onlara yerleşik mevzilerden saldırma avantajına sahip.

Her iki taraf da büyük bir savaş için asker topluyor, Rus kuvvetleri dövüldükten ve Kiev'den sürüldükten sonra yeniden toplanıyor, birlikleri ağır kayıplar ve ekipman kayıpları nedeniyle parçalanıyor.

Pentagon yetkilileri, Rusya'nın doğudaki tabur savaşan gruplarının sayısını bu ay 30'dan 40'a çıkardığını ve daha fazla takviye yolda olduğunu söyledi. Moskova, Rusya ve Beyaz Rusya'da onları yeniden organize etmek, yeniden silahlandırmak ve ikmal yapmak için kuzey Ukrayna'dan 40.000 kadar asker çekti ve önümüzdeki birkaç hafta içinde Rusya'dan geçerek en azından bir kısmını doğuya hareket etmesi bekleniyor.

Rusya'nın işgalinden önce Ukrayna'nın doğusundaki ordusunun yaklaşık 30.000 asker olduğu tahmin ediliyordu. Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısını püskürttükten sonra, ordunun seçkin birimleri doğu Ukrayna'ya yeniden konuşlandırıldı, ancak oradaki Ukrayna kuvvetlerinin büyüklüğünü ve gücünü tahmin etmek şu anda zor. Birimler, Rusya'nınkinden daha küçük ve daha hareketli ve hükümet, hareketlerinin ayrıntılarını açıklamadı.

Savaşın bu yeni aşamasında, Ukraynalılar yeni bir silah cephaneliğine, özellikle de uzun menzilli topçulara ve çok namlulu roket sistemlerine ihtiyaç duyacaklar. Ayrıca kuvvetlerini korumak ve ön hatlara topçu çekmek için daha fazla zırhlı araca ihtiyaç duyacaklar.

Batılı ülkeler bu ihtiyaca cevap veriyor. Slovakya geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya güçlü, uzun menzilli bir uçaksavar füze sistemi olan S-300'ü sağladı. Ve Çarşamba günü, Başkan Joe Biden Ukrayna'ya ilk kez 18 155 milimetre obüs, 40.000 mermi topçu mühimmatı ve 200 zırhlı personel taşıyıcı dahil olmak üzere daha güçlü silahları içeren 800 milyon dolarlık (101 milyar yen) askeri yardım paketini duyurdu.

Batı'dan gelen silahlar Rusya'nın dikkatini çekti. ABD'li yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın ABD'yi bu tür silahları göndermenin "öngörülemeyen sonuçları" konusunda uyarmak için resmi bir diplomatik protesto notası gönderdiğini söyledi. Kasabalar, ormanlar ve tepeler arasında geçen savaşın kuzey evresinden belki de en büyük farkı arazi olacaktır. Askeri analistler bozkırda topyekün, kanlı bir savaş öngörüyorlar.

Ukrayna'nın Donbas'taki çatışmasının gazisi Maksim Finogin, "Saklanacak hiçbir yer yok" dedi. Dar ağaç sıraları küçük birimler için yetersiz koruma sağlıyor, ancak çok daha fazlası değil, dedi. Finogin, "Ve yukarıdan, havacılık ve dronlar tarafından görülebiliriz" diye ekledi.

"Topçu her an saldırabilir." Batılı ülkelere hızla daha fazla silah sağlamaları için baskı yapan Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Gerashchenko, "Kansas'ta savaşmak gibi" dedi. Askeri analistler, her iki tarafın da kuşatmayı deneyeceğini söylüyor.

Ukrayna'nın askerlerinin motivasyonu ve moralindeki üstünlüğünün, çok sayıda Rus topçu parçası, tankı ve saldırı helikopteri tarafından alt edilebileceği düzinelerce mil mesafelerde savaşan bir topçu savaşına dönüşecek. Moskova'nın bu ağır ateş gücünü, onları ele geçirmeye çalışmak için kara birlikleri göndermeden önce düşman mevzilerini vurmak için kullanması bekleniyor.

Donbas, gerçekten Rusya'nın bir parçası olduğunu iddia eden ve bölgeyi soykırımcı Nazi baskıcılarından kurtarmak için ihtiyaç duyduğu yanlış anlatı ile savaşı haklı çıkaran Putin için yıllardır bir hedef olmuştur. Ukraynalılar, toprakları için şiddetle savaştıkları için bu iddiayı şiddetle reddediyorlar.

Ancak 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmek, ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirmeye ve hükümeti devirmeye çalışmak, dünyanın çoğunu Putin'e karşı çeviren yüksek bahisli bir kumardı. Ve Kiev'i almayı başaramayınca ve güney sahilinin uzunluğunu ele geçirme umutlarını azaltmak zorunda kaldıktan sonra, Putin şimdilik gözünü doğuya dikti.

Geçen hafta, "Amacımız, Rusya ile kopmaz bağlarını hisseden Donbas'ta yaşayan insanlara yardım etmek" dedi. Bununla birlikte, Putin'in gerçek niyetleri nadiren açıktır ve Rusya'nın daha sınırlı savaş hedeflerine ilişkin iddiası, gerçek değerinden anlaşılamaz. Geçmişte Rusya, birliklerinin Donbas ve Kırım'daki varlığı hakkında yalan söyledi ve mevcut savaştan önceki haftalarda işgal etmeye niyeti olmadığını defalarca belirtti.

Askerler için, açık ovalardaki topçu savaşları anında ölüme neden olabilir veya uzun süreli, üzücü çilelere dönüşebilir. Hem Ruslar hem de Ukraynalılar, adını çiçeklerden veya ağaçlardan alan Sovyet tasarımı ağır topçu sistemlerini kullanıyorlar - Acacia 152 mm kundağı motorlu top, Tulip 240 mm havan topu, Carnation 122 mm obüs. Uyumsuz etiketleri ölümcül yeteneklerini yalanlıyor; futbol sahası büyüklüğündeki alanları şarapnel ile doyurabilirler.

Bozkırdaki strateji, geçmişteki savaşlarda olduğu gibi, düşman kuvvetlerini kuşatmak ve kuşatmak, ardından Sovyetlerin II. Stalingrad'da Nazi güçlerini yendikten sonra Kızıl Ordu, 1943'te Eksen hatlarını delerek ovalarda saldırıya geçti. Daha sonra Alman birliklerini daha küçük toprak ceplerinde kuşattı ve onları topçularla öldürdü.

Güvenlik nedenleriyle kimliğinin yalnızca ilk adıyla verilmesini isteyen 43 yaşındaki Ukraynalı asker Lesha, 2014 yılında Donbas'a müdahale eden Rus birlikleriyle savaşırken Ilovaisk kasabasında bir kuşatmaya maruz kaldı.

"Çevreleyen güçler yaklaşır, kanatları sıkılaştırır ve sonra topçularla içeride sıkışıp kalanları düzenli olarak yok eder", dedi ve neredeyse hayatına mal olan bir stratejiyi hatırlattı. Ilovaisk'teki yaklaşık beş gün süren kuşatma sırasında, Ukraynalı askerlerin sığ siperlerde veya kök mahzenlerde yattığını, elleriyle kulaklarını kapattığını ve ağızlarını açarak Grad roketi topçularının basınç dalgalarına daha iyi dayandığını söyledi.

Rus güçlerinin ateşkes anlaşmasına uymamasının ardından kasabadan geri çekilirken yaklaşık 300 Ukraynalı asker öldü. Lesha yakalandı ve sonunda bir mahkum değişiminde serbest bırakıldı. Ne kadar trajik olursa olsun, Ilovaisk ve benzeri savaşların orduya ve siyasi liderliğe zor kazanılmış dersler verdiğini söyledi.

Ukrayna birimleri artık ateş altında dirençlidir, dedi. Komutanlar, Rusya'nın yerel ateşkes tekliflerini dikkate almıyor. Ve hepsinden önemlisi, ordunun açık alanlarda savaşmak için uzun menzilli silahlara ihtiyaç olduğunu öğrendiğini söyledi.

Analistler, birlik sayısı ve silahlanmadaki Rus avantajına rağmen, açık arazinin Ukraynalı savunuculara en az bir fayda sağladığını söyledi: İlerlemeye çalışan her ne olursa olsun, ister 30 askerden oluşan bir müfreze isterse zırhlı araçlarla çevrili bir tabur olsun, karşıya geçmek zorunda kalacak. alanlar.

Ukrayna kuvvetlerinin daha önce gösterdiği gibi, su basmasına neden olacak barajlar veya yolları kapatan köprüler gibi kendi altyapılarını yok etme istekleri, Rus güçlerini oyalamada etkili olduğunu kanıtladı ve onları karşı saldırılara karşı savunmasız bıraktı.

Donbas'ta da durum farklı olmayacak. Köprüler, yollar ve tarlaların tümü mayınlı olabilir ve muhtemelen Rus güçlerini savunma pozisyonlarına giren Ukraynalı askerlere yönlendirmek için tahrip edilebilir. Tanksavar güdümlü füzelerle silahlandırılacaklar ve yol kavşakları gibi önemli arazi parçalarını önceden görmüş topçularla desteklenecekler.

Örneğin, Ukrayna kuvvetleri Mart ayında kuzeydoğu Ukrayna'daki Trostianets'i geri aldığında, topçuları kasabaya yerleştirilen Rus topçu bataryasını başarıyla imha ederek tanklar ve piyade ile bir karşı saldırının yolunu açtı. ABD, İngiliz ve Ukraynalı yetkililere ve askeri analistlere göre, tarafların büyük bir savaşa katılması haftalar alabilir ve bunun yerine aylarca süren bir dizi ölümcül, ölümcül karşılaşma olabilir.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması konusunda ısrar ederek, "Cephe hatlarının haftalarca hareket etmediği, gerçekten çirkin, yavaş ilerleyen bir savaş olacak" dedi. Yine de Rus ordusu, Kiev banliyölerinde ve Azak ve Karadeniz kıyılarında yaptığı hatalardan ders almış görünüyor.

Savaş alanı görevlilerine çok az özerklik sağlayan yukarıdan aşağıya bir yapı tarafından engellenen Kremlin, şimdi tek bir harekat komutanı, Suriye'deki Rus ordusunun orada acımasız taktikleriyle tanınan eski bir komutanı olan General Aleksandr Dvornikov'u atadı. Ve doğudaki savaş, Rusya sınırına kadar uzanan ikmal hatlarına daha yakın başlayacak;

Bu, kırsal kesimde büyük bir konvansiyonel saldırıda ilerleyen mekanize bir Rus ordusu için anahtar olabilir. Eski bir NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı olan emekli General Philip Breedlove, Ruslar hakkında “Artık gerçekten istedikleri savaşı vermeye hazırlar” dedi. "Açık alanlarda kuvvet uygulamak ve ona gitmek istiyorlar."

The New York Times'da yayınlandı.

Ekleme Tarihi: 18 Nis 2022 00:24