Dünya Güncelleme Tarihi: 3 Nis 2022 13:13

Rusya Devlet Başkanı Putin'e saray darbesi ihtimali var mı?

Batının istihbarat birimleri, Rusya lideri Vladimir Putin'in saray içi iletişiminin koptuğunu iddia ediyor. Kremlin'de çatışan gruplarda üstünlük kimde ve bir saray darbesi ihtimali var mı?

Rusya Devlet Başkanı Putin'e saray darbesi ihtimali var mı?

Vladimir Putin gibi manastıra kapanmış bir lider için bile Ukrayna'dan gelen kötü haber selini görmezden gelmek imkansız olmalı.

Rus ordusunun geçen hafta Kiev'den hızlı bir şekilde geri çekilmesi, başarısızlığının boyutunu açıkça ortaya koydu ve geride Rus askerlerinin cesetlerini ve yüzlerce tank ve diğer askeri araçların yanmış cesetlerini bıraktı. Kiev'e nakavt bir darbe hedefi terk edildi ve Rusya , bir süper güce karşı şimdiye kadar yürürlüğe giren en sert yaptırımlarla karşı karşıya.

Rus liderini bu yola sokan, evet-adamlarından oluşan bir kadrodan gelen yanlış bilgi miydi ? ABD ve Avrupa istihbaratının geçen hafta, Kremlin liderinin şimdi danışmanlarına, özellikle de onu bu karmaşaya bulaştıran askeri liderliğe öfkelendiğini söyleyerek tartıştığı şey buydu. Beyaz Saray iletişim direktörü Kate Bedingfield, “Kıdemli danışmanları ona gerçeği söylemekten çok korkuyor” dedi.

Kremlin'in yanıtı tahmin edilebilirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Görünüşe göre ne Dışişleri Bakanlığı ne de Pentagon Kremlin'de gerçekte neler olduğunu bilmiyor" dedi. “Sadece neler olduğunu anlamıyorlar. Başkan Putin'i anlamıyorlar. Karar alma mekanizmasını anlamıyorlar. Bizim çalışma tarzımızı anlamıyorlar.”

Bu noktada çok az insan bunu iddia edebilir.

Savaşın başlamasından bu yana yetkililerin ruh halini bildiren bağımsız Rus gazeteci Farida Rustamova, "Bildiğim kadarıyla Putin'in görüştüğü çevre çok küçük" dedi. “Yalnızca bir avuç insanın onu şahsen görmesine izin veriliyor ve uzak olmaları gerekiyor. Ve sadece çok azının onunla telefon erişimi var. Ancak bu erişim, Putin'in onlarla iletişim kurmasının tek yolu, tersi değil.”

Putin, Ukrayna'nın işgalinden bu yana savaş zamanı kabinesi haline gelen, çoğunlukla tutucu ve teknokratlardan oluşan bir grup olan güvenlik konseyi ile her hafta bir video görüşmesi yapıyor .

Bunlar arasında Putin'in kulağına direk pozisyonda görünen güvenlik şefleri olan siloviki de var. Bunlar arasında Putin'in 1970'lerde Leningrad'da tanıştığı eski KGB subayı Nikolai Patrushev , Putin'in kırk yıldır da tanıdığı FSB başkanı Alexander Bortnikov, teknokratik savunma bakanı Sergei Shoigu ve Putin'in dış istihbarat başkanı Sergei Naryshkin yer alıyor.

Batıya olan şüpheleri ve komplo teorisine olan eğilimleri, onları Rus devlet başkanının savaşta doğal müttefikleri yapıyor. Ancak işgalden günler önce televizyonda yayınlanan bir toplantı sırasında Putin'in parmağının altında güvenli bir şekilde göründüler, Putin “açıkça konuşmak” için ona göz kırparken Naryshkin'in kekelenmesine neden olan bir siyasi tiyatro parçası .

Helsinki Üniversitesi'nde Rus siyaset profesörü Vladimir Gelman, “Savaş sırasında daha da merkezileşen son derece merkezi bir sistem olduğu açık” dedi. “Kremlin güneş sistemi gibidir, Putin güneştir ve etrafındaki farklı yörüngelerdeki tüm gezegenler. Güvenlik konseyi toplantısında … konsey üyelerinin ne kadar az etkisinin olduğunu gerçekten anlatıyordu.”

Neredeyse her zaman kapalı kapılar ardında yapılan bu toplantıların dışında, içeridekiler, sizinle iletişime geçene kadar beklediğinizi söylüyor.

Rustamova, buna başbakan Mihail Mişustin ve Merkez Bankası başkanı Elvira Nabiullina da dahil olmak üzere hükümetin ekonomik bloğunun da dahil olduğunu söyledi.

Ve buna Shoigu ve genelkurmay başkanı Valery Gerasimov da dahildir.

İki adam geçen ay yaklaşık iki hafta boyunca halktan kayboldu ve savunma şeflerinin Rusya'nın savaşa kaotik bir şekilde başlaması nedeniyle zaten cezalandırıldıklarına dair söylentilere yol açtı.

Son derece utanç verici bir olayda, savunma bakanlığı, bazılarının Ukrayna'da yakalanıp öldürülmesinden sonra askerleri muharebe görevlerine gönderdiğini kabul etmek zorunda kaldı. Putin daha önce Ukrayna'da savaşan askerler olduğunu reddetmişti.

Ancak Putin'in Shoigu'ya kızgın olduğuna dair işaretlere rağmen analistler, Putin'in büyük bir askeri operasyonun ortasında savunma şefini görevden alma olasılığının olmadığı konusunda uyardı.

Rus güvenlik servisleri hakkında kapsamlı yazılar yazan bir yazar olan Andrei Soldatov , “[Shoigu] kendini tamamen vazgeçilmez kıldı ve bu şekilde geri döndü” dedi . "Onun yerine kim geçebilir? Ülkedeki en popüler üçüncü veya ikinci politikacı.”

Rus lider sadakate değer veriyor ve sonuç olarak yirmi yıllık iktidardan sonra kabinesi sadıklarla dolu.

R.Politik siyasi analiz firmasının kurucusu Tatyana Stanovaya, “Putin, 'bu işi yapacak başka kimse yok' ifadesini tekrarlamayı seviyor” dedi. “Shoigu onun insanı. İşinde … başarısızlıkları, eksiklikleri, hataları var. Ama başka biri daha iyi bir iş yapacak mı? Bu yüzden Putin'in Shoigu'nun ona nasıl ihanet ettiği ve onu nasıl yüzüstü bıraktığı konusunda saçlarını nasıl yolduğu hakkında herhangi bir sonuca varamam.”

Eleştirmenler, birkaç üst düzey FSB subayının rapor edilen tutuklanmasına ve Rosgvardia'daki üst düzey bir generalin ya da Ulusal Muhafızların görevden alınmasına, savaşta büyüyen bir bölünmenin veya zayıf yürütülmesi için olası bir tasfiyenin kanıtı olarak işaret ettiler.

Ancak uzmanlar, Batı'dan gelen ağır baskı altında desteğini pekiştirmeye çalışan Putin'in danışmanları arasında gözle görülür birkaç değişiklikle birlikte Kremlin saflarının büyük ölçüde tutunduğunu söylüyor.

Soldatov, “Putin'in performansından memnun olmadığını düşünüyorum” dedi. Ancak bu, içerideki insanların bir darbeye ya da buna benzer bir şeye hazır olduğu anlamına gelmiyor. Bu sadece temenni."

Kremlin ile koz arayan batılı ülkeler, milyarlarca varlığa sahip para adamlarını dinleyebileceğine bahse girerek Putin'e sadık olarak görülen oligarklara yaptırım uyguladı.

İngiltere yaptırımlarından etkilenenler arasında geçen ay İstanbul'da ve Kiev'de yapılan gayri resmi görüşmelerde beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ve kendisinin ve Ukraynalı ekibin iki üyesinin zehirlendiklerini iddia ettiği Chelsea'nin eski sahibi milyarder Roman Abramovich de var .

Ancak oligarkların kendileri, eski KGB şahinleri ve Putin'in son 20 yılda yerleştirdiği diğer sadıklar tarafından çok uzun zaman önce Kremlin'in kulağına sahip olduklarının üzerinden yıllar geçtiğini iddia ediyorlar.

Putin'i 1990'lardan beri tanıyan bir oligark, Observer'a “Benim gibi insanların Kremlin ile konuşmaya çalışmasının bir anlamı yok” dedi . "Bu şekilde çalışmıyor. Naif olmayalım. Yıllardır erişimimiz yok.”

İş dünyası liderleri, Putin'in birçoğunu sadakatlerini talep etmek için bir toplantıya çağırdığı zamana kadar işgal hakkında karanlıkta tutulduklarını söylediler.

Oligark, "Bu çatışma açıkça iş dünyası ile tartışılmadı" dedi. “İşgalden sonraki gün bize her şeyin yoluna gireceği ancak başka seçeneğin olmadığı söylendi. Bu bir tartışma veya tartışma değildir. Sistem yıllar içinde gelişmiştir; Elbette başlangıçta farklı bloklar vardı, ancak Kırım'dan sonra daha çok sözde liberal kanat için yer olmadığı anlaşıldı. Ve pandemi en tepeyi daha izole etti.”

Bu eski liberal danışmanlardan bazıları ülkeyi çoktan terk etti. Kendisini devlet destekli bir yönetici olarak yeniden yapan ve ardından Putin'in çevre konularında danışmanı olan Boris Yeltsin'in özelleştirme şefi Anatoly Chubais, geçen ay istifa ederek Rusya'dan Türkiye'ye gitti. Eski bir Kremlin ekonomi danışmanı olan Arkady Dvorkovich, bir röportajda savaşı eleştirdikten sonra devlet baskısı altında Skolkovo Vakfı'nın başkanlığından istifa etti.

Rustamova, Putin'i onlarca yıldır tanıyan bir diğer üst düzey liberal danışman olan Alexei Kudrin'in de ona işgali terk etmesini tavsiye ettiğini söyledi. Kaynaklarına göre Kudrin, savaş başladıktan kısa bir süre sonra Putin ile görüştü. Görüşme sırasında, “Putin'i savaşın sonuçları konusunda uyardı: ekonominin 1990'ların başına geri döneceği ve bunun sosyal istikrarsızlığa yol açabileceği konusunda. Ancak tüm bunlara Putin'den herhangi bir tepki gelmedi. Putin, bu savaştan endişe duyan herkese aynı cevabı veriyor - Rusya'nın başka seçeneği yoktu.”

Rustamova, “Birisi ona ulaşabilse bile, gerçekten bir fark yaratmayacağına dair genel bir tutum var, aklını kurmuş” dedi.

Bütün bunlar, Putin'in savaşın ölçeği konusunda yanlış yönlendirildiği fikrine karşı çıkıyor - daha çok artık dinlememeyi seçti. Putin'in danışmanları arasındaki, hatta aşırılık yanlıları arasındaki doğal rekabet, aynı zamanda, muhtemelen diğerlerinin hatalarını işaret etmeye istekli olacakları anlamına geliyor.

Stanovaya, “Her şeyi gizlemek imkansız” dedi. “Güvenlik servisleri içinde ciddi bir rekabet olduğunu biliyoruz. Yani ordu bir hata yaparsa, [Çeçenya lideri] Ramzan Kadirov'dan FSB'ye kadar bunu rapor etmeye hazır birçok insan olduğunu biliyoruz . Bu yüzden Putin'in şu anda yanlış bilgilendirildiğini söyleyemem. Ancak bilgilerini geç alması mümkün.”

Savaş devam ettikçe, bu hizipçilik daha da güçlendi. Rusya'nın güvenlik servisleriyle anlaşmazlık yaşayan Çeçenya'nın diktatör lideri Kadirov, Kremlin danışmanı Vladimir Medinsky'nin liderliğindeki müzakereleri de sert bir şekilde eleştirdi.

Medinsky, Rusya'nın Kiev'den bazı güçleri geri çekeceğini açıkladıktan sonra Kadırov, “Medinsky hata yaptı, yanlış bir ifade kullandı… Ve onun (Putin) başlattığını, kendisine sunulduğu gibi bırakacağını düşünüyorsanız, Bugün biz, bu doğru değil.”

University College London'da Rus siyaseti alanında doçent olan Ben Noble, "Fctionalism her zaman Rus siyasi sisteminin bir özelliğidir" dedi. “Ancak, yanlış giden bir istila olduğu düşünülürse, bu hizipsel bölünmeler onlara varoluşsal bir avantaj sağlayabilir.”

Shoigu gibi tanınmış bir şahsiyetin geçici olarak ortadan kaybolmasının, bir tasfiye veya darbeye ilişkin nefes nefese tahminlere yol açabileceği söylenti değirmeni, işgal sırasında da kendine özgü bir ivmeye sahiptir.

Noble, “Rejimin opaklığı göz önüne alındığında, saray darbeleriyle ilgili entrika, kendi içinde, sahada olup bitenlerden tamamen bağımsız hale gelebilecek bir dinamik haline geliyor” dedi. "Ve batılı gözlemciler tarafından hayal edilen sadece bir çay fincanı içindeki bir fırtına değil. Bunların tam olarak Moskova'da geçen konuşmalar, söylentiler ve fısıltılar olması son derece makul.”

Ekleme Tarihi: 3 Nis 2022 13:13