Dünya Güncelleme Tarihi: 9 May 2022 13:27

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Zafer konuşmasındaki ayrıntı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merakla beklenen Zafer Bayramı konuşmasını yaptı. Putin, Zafer Bayramı konuşmasında Ukrayna işgalini ikinci dünya savaşına bağladı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Zafer konuşmasındaki ayrıntı

Putin, Zafer Bayramı konuşmasında Ukrayna işgalini ikinci dünya savaşına bağladı

Putin "Askerler 'babalarının ve büyükbabalarının yaptığı aynı şey için savaşıyorlar', diyor savaşı haklı çıkarmaya çalışırken

Vladimir Putin, Zafer Bayramı konuşmasını Ukrayna'daki savaşı ikinci dünya savaşının anısına bağlamak ve işgalini haklı çıkarmak için kullanırken, Rus askerlerine "babalarının ve büyükbabalarının yaptığı aynı şey için savaştıklarını" söyledi .

Konuşmadan önce yabancı yetkililer, Putin'in bunu Rus birliklerini tam bir seferberlik başlatmak veya Ukrayna'da resmen savaş ilan etmek için kullanabileceğini söylediler , ancak büyük bir politika duyurusu yapılmadı.

Bunun yerine Rusya'nın NATO tarafından savaşa "zorlandığını" öne sürdü ve Kremlin'in "özel operasyon" dediği olayda ölen askerlerin ailelerine yardım sağlama sözü verdi.

Nazi Almanyası'nın yenilgisinin 77. yıllık kutlamasında konuşan Rusya cumhurbaşkanı, Rusya'nın “en büyük neslini” tanımaktan Ukrayna'nın batı tarafından nasıl silahlandırıldığına inanılanın bir açıklamasına dönerek Ukrayna'daki savaşını savunmaya başladı. 2014'te Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a ani bir saldırı için.

Putin, "NATO ülkeleri bizi dinlemek istemedi" dedi. “Farklı planları vardı ve biz bunu gördük. Kırım da dahil olmak üzere tarihi topraklarımıza bir işgal planlıyorlardı… Rusya saldırganlığa önleyici bir tepki verdi, bu zorunlu, zamanında ve tek doğru bir karardı.”

Ayrıca savaşı “kutsal” olarak nitelendirdi. Putin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bahsederken, “Akıbeti belirlenirken anavatanın savunması her zaman kutsal olmuştur” dedi. "Şimdi de Donbas'taki halkımız için savaşıyorsunuz. Anavatanımızın güvenliği için – Rusya.”

Rusya cumhurbaşkanı ayrıca savaştaki asker kayıplarına da değinerek, ölen ve yaralananların ailelerine ek yardım sağlayacak yeni bir emir imzaladığını söyledi. Kremlin kayıpları örtbas etmekle suçlanıyor. Karadeniz'de Moskva kruvazörünün batmasından sonra, birkaç aile Rus ordusunun gemideki ölümleri teyit etmekten kaçınmaya çalıştığı iddialarını kamuoyuna açıkladı.

Putin, "Her bir askerimizin ve subayımızın ölümü hepimiz için bir acı, akraba ve arkadaşlarımız için onarılamaz bir kayıptır" dedi. “Devlet, bölgeler, işletmeler, kamu kuruluşları bu tür ailelere bakmak ve onlara yardım etmek için her şeyi yapacaktır. Ölen ve yaralanan yoldaşların çocuklarına özel destek vereceğiz. Bununla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bugün imzalandı.”

Ekleme Tarihi: 9 May 2022 13:27