Dünya Güncelleme Tarihi: 16 May 2022 23:49

Rusya Devlet Başkanı Putin sahada General gibi savaşa karışıyor

Batılı askeri kaynaklara göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşına o kadar kişisel olarak dahil oldu ki, operasyonel ve taktik kararları “albay veya tuğgeneral düzeyinde” alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin sahada General gibi savaşa karışıyor

Rusya cumhurbaşkanı, geçen hafta işgalcilerin Ukrayna'nın doğusundaki stratejik bir nehri geçmeye çalışırken kanlı bir yenilgiye uğradıkları Donbas'taki güçlerin hareketini belirlemeye yardımcı oluyorlar .

Kaynaklar, Ukrayna'nın geçen hafta askeri şefin görevden alındığı yönündeki iddialarının aksine, Putin'in Rus silahlı kuvvetleri komutanı General Valery Gerasimov ile hala yakın bir şekilde çalıştığını da sözlerine ekledi.

Askeri kaynak, Ukrayna'nın doğusunda devam eden savaşa atıfta bulunarak, "Putin ve Gerasimov'un, normalde bir albay veya bir tugay tarafından alınmasını beklediğimiz düzeyde taktiksel karar alma sürecine dahil olduklarını düşünüyoruz" dedi.

Moskova orduları, bir aydır bir taarruza giriştikleri Donbas'ta şimdiye kadar bir atılım gerçekleştiremediler ve bu saldırı birkaç kez daha küçük Ukrayna kuvvetlerini kuşattı.

Putin'in yakın kişisel katılımıyla ilgili değerlendirmenin alınan istihbarata dayandığı ima edilmesine rağmen, açıklamayı destekleyecek başka bir ayrıntı verilmedi.

ABD ordusundaki albaylar ve İngiliz ordusundaki tugaylar, tipik olarak, bir avuç taburdan oluşan birliklerden oluşan bir tugaya komuta ediyor - ikincisi Rus ordusundaki en küçük operasyon birimine eşdeğer.

Rusya'nın ordusu, batılı emsallerine kıyasla daha yukarıdan aşağıya bir tarzda çalışıyor ve tipik olarak sahadaki generallere gönderilen talimatlarla. Ancak Moskova'nın bocalayan işgali, Ukrayna silahlı kuvvetlerine göre 12'ye yakın kişinin öldürüldüğü cepheye daha yakın generaller göndermek zorunda kalması anlamına geliyordu.

İngiliz ordusunda eski bir tuğgeneral ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde kara savaşı uzmanı olan Ben Barry şunları söyledi: “Bir hükümet başkanının askeri kararlar almaktan daha iyi yapacak işleri olmalı. Günlük faaliyetlerde çıkmaza girmek yerine siyasi stratejiyi belirlemeliler”.

Geçen hafta Bilohorivka'da Siverskyi Donets nehrini geçme girişimi başarısız oldu, savaş alanının havadan çekilmiş fotoğraflarına dayanan tahminlere göre 70'den fazla Rus aracının imha edilmesine ve en az bir tabur değerindeki ekipmanın kaybedilmesine neden oldu.

Yenilgi o kadar ciddiydi ki, Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, iç muhalefetin nadir bir işareti olan, bazı Rus askeri blogcularının “Rus ordusunun yüz binlerce takipçisine karşı beceriksizliği” hakkında yorum yapmasına neden oldu.

Son 24 saat içinde, Rus kuvvetleri Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki cephe mevzilerini bombaladı, çünkü çatışmalar giderek 11 haftadan fazla süren savaşın ardından Ukrayna kuvvetleri tarafından hala en doğudaki şehir olan Severodonetsk'e odaklandı.

Luhansk bölgesi valisi Serhiy Haidai Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus hava saldırılarının hafta sonu şehirdeki bir hastaneyi vurduğunu, iki kişinin ölümüne ve bir çocuk da dahil olmak üzere dokuz kişinin yaralanmasına - ve diğer birkaç yerin hedef alındığını söyledi. Ukrayna kuvvetleri Pazar günü 17 saldırıyı püskürttü ve 11 Rus zırhlı aracını imha etti.

Ruslar, Ukrayna'nın Donbas'taki savunma güçlerinin daha geniş bir şekilde kuşatılmasını tamamlama çabası başarısız olduğu için, savaştan önce 100.000 nüfusu olan bir sanayi şehri olan Severodonetsk'e yavaş yavaş bir saldırı düzenliyor.

Ukrayna kuvvetleri ayrıca Rus güçlerini ülkenin ikinci büyük şehri olan Kharkiv'den geri itmeye devam ederken, Volodomyr Zelenskiy, şehrin kuzeyinde Rusya sınırında yeni bir sınır karakolu kuran askerleri tebrik etti.

Bir video mesajında, “Tüm Ukraynalılar adına, benim adıma ve ailem adına size çok minnettarım” dedi. "Sizin gibi tüm savaşçılara çok minnettarım."

Bununla birlikte, Kharkiv çevresindeki kuzeydeki köylerin Pazartesi günü bombardımana maruz kalmasıyla birlikte, Rusya'nın geri çekilmesi bir savaş inzivası.

Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin “konumları korumaya ve askerlerimizin sınıra doğru ilerlemesini engellemeye” odaklandığını söyledi.

İngiltere'nin savunma kurmay başkanı Adm Sir Tony Radakin, Putin'in “tüm Ukrayna'yı boyun eğdirmek” ve “bu ülkeye kendi egemenliğini dayatmak” istediği ve başarısız olduğu için Ukrayna'nın artık savaşı kazandığına inandığını söyledi.

Westminster'de bir parlamento dinleyicisine hitaben yaptığı konuşmada Birleşik Krallık silahlı kuvvetleri başkanı, Ukrayna'nın “varoluşsal bir tehditle” savaştığı için kazandığını ve “ulusunun hayatta kalacağını” söyledi.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rus kuvvetlerinin, Severodonetsk'in de parçası olduğu Luhansk bölgesinin geri kalanını ele geçirmek için Ukrayna birliklerinin Donetsk şehrinden İzium'a kadar geniş çaplı bir kuşatmasını tamamlama hedefinden vazgeçtiğine inandığını söyledi. .

Severodonetsk'in daha küçük çaplı ikinci bir kuşatması da, Rus kuvvetlerinin Bilohorivka'daki Siversky Donets Nehri'ni geçmeye yönelik bir dizi başarısız girişimde ağır kayıplarla yenilgiye uğratılmasının ardından geçen hafta da başarısız oldu .

Nehir, Donetsk ve Luhansk bölgelerine topluca verilen ad olan Donbas'ta ve kuzeyde Kharkiv çevresinde giderek iki tarafı ayıran bir çizgi haline geliyor.

Haidai, Pazar günü, nehrin doğu tarafında Ukrayna'nın elinde tuttuğu az sayıdaki yerden biri olan Severodonetsk'in kuzey ve güneyinde savaşların yapıldığını söyledi. Analistler, şehir için uzun bir mücadele olabileceğine inanıyor.

Açık kaynak istihbaratında uzmanlaşmış Rochan Consulting'in kurucusu Konrad Muzyka, Severodonetsk'in ele geçirilmesine haftalar kaldığına inandığını söyledi. Savaşın haftalık bir incelemesinde, “Moskova… şehri hızla almak için uygun insan gücüne ve ekipman seviyelerine sahip değil” dedi.

Ekleme Tarihi: 16 May 2022 23:49