Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Kas 2017 14:06

Rusya ve ABD Suriye'de imzaya çok yakın

Suriye yönetiminin en güçlü müttefiki Rusya ile muhalif grupların destekçisi ABD'nin iç savaşa son verecek bir mutabakata varmaya yakın olduğu belirtildi.

Rusya ve ABD Suriye'de imzaya çok yakın

AP ajansına konuşan dört Amerikalı yetkili, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmayı bugün açıklama ihtimali bulunduğunu söyledi.

 Rusya ile ABD’nin, Suriye’de IŞİD’in yenilgisi sonrası Beşar Esad ile silahlı muhalefet arasındaki savaşa son vermek için bir anlaşmaya varmak üzere bulunduğu öne sürüldü. Amerikan bilgi ajansı AP’ye konuşan yetkililer, masadaki anlaşmanın ayrıntılarını anlattı.

ÜÇ UNSUR KONUŞULUYOR

Buna göre, Moskova ve Washington IŞİD sonrası yaşıyoruz ki şiddetin yeniden alevlenmemesi için şu üç unsur üzerinde duruyor: Suriye’deki Amerikan ve Rus askerleri ortasında çatışmasızlık, iç savaştaki şiddeti azaltmak ve BM idaresindeki barış düşüncemelerini canlandırmak.

ÖNCELİK RUSYA-ABD ÇATIŞMASINI ENGELLEMEK

İsim vermeden konuşan yetkililer, IŞİD’in ortadan kalkmasının Rusya destekli Suriye ordusu ile ABD destekli güçler ortasındaki çatışma ihtimalini artırdığına dikkat çekti. Buna göre masadaki anlaşma, direkt çatışmadan kaçınmak için Moskova-Washington hattında daha çok ve daha yakın iletişim kurulmasını öngörüyor.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ GENİŞLETİLECEK

Anlaşmanın ikinci unsuru şekilde, Suriye’nin bazı bölgelerinde savaşa son veren çatışmasızlık bölgelerinin genişletilmesi planlanıyor. Suriye-Ürdün sınırında, ülkenin güneybatısında temmuz ayında silahlı muhalefet ile Beşar Esad idaresi ortasında sağlanan ateşkes buna örnek gösteriliyor. AP’ye konuşan Amerikalı yetkililer, Suriye’deki İran destekli milislerin bu açıdan endişe yarattığını aktardı. Yetkililere göre, ABD ve İsrail bu milislerin Suriye’de kalıcı bir duruma gelmesini engellemek istiyor. ABD’nin İsrail sınırı için şu an düşündüğü bir formül de, burada bir tampon bölge kurulması.

CENEVRE Mİ, ASTANA MI?

Anlaşmanın üçüncü unsurunun da, barış düşüncemelerinin nasıl yürütüleceğine odaklandığı belirtildi. ABD, İran’ın dışlandığı BM destekli Cenevre sürecine dönülmesini isterken, Rusya ve İran’ın yanı sıra Türkiye’nin katılımıyla devam eden Astana süreci sahada olumlu sonuçlar vermiş halde. Dolayısıyla bu konu ile ilgili  uzlaşmanın nasıl şekilleneceği veya bir uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağı merak konusu.

AP’ye konuşan yetkililer, anlaşma kapsamında ABD’yle Rusya’nın bu yıl Ürdün’ün başkenti Amman’da ateşkes ihlallerini tespit etmek için kurduğu müşterek izleme merkezinin yetkisinin genişletileteceğini de söyledi.

BUGÜN AÇIKLANABİLİR

Öte yandan, AP’ye konuşan dört yetkili anlaşmanın sağlanması cinsindende ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Vietnam’daki APEC zirvesinde müşterek açıklama yapma ihtimalinin bulunduğunu da anlattı. Ancak Rusya iki önderin bugün düşünceğini açıklarken, Beyaz Saray hususi bir görüşme planlanmadığını duyurdu. Dolayısıyla gözler, bugün Vietnam’da olacak…

Ekleme Tarihi: 10 Kas 2017 14:06