Dünya Güncelleme Tarihi: 3 May 2022 20:13

Şili'nin kayıp kabilesi kimliğini geri alıyor

Şili'nin başkenti Santiago'da Tierra del Fuego'nun sakinleri olan Selk'nam'ın neslinin tükendiği ancak Şili'nin torunlarını yasal olarak tanımak üzere olabileceğini söyledi.

Şili'nin kayıp kabilesi kimliğini geri alıyor

Tarih kitapları, Güney Amerika'nın güney ucundaki Tierra del Fuego'nun sakinleri olan Selk'nam'ın neslinin tükendiğini, ancak Şili'nin torunlarını yasal olarak tanımak üzere olabileceğini söyledi.

José Vásquez Chogue'un kalıcı çocukluk anılarından biri, büyükbabasının Şili'nin başkenti Santiago'daki evinin eşiğinde gece gökyüzüne baktığı anı. Vásquez, "Her zaman güneye bakardı," diye hatırladı. "Güney Haç'ı gösterir ve bana atalarımızı temsil eden yıldızları gösterirdi."

Yaşlı adam, Patagonya'da donmuş ve uzak bir adada büyümüştü ve Selk'nam kabilesinin bir üyesiydi. Ancak Şili tarih kitapları, insanların neslinin tükendiğini ilan etmişti. Şili Ulusal Tarih Müzesi'nin antropolojik sergilerinden büyülenen José, soyunu bir personel üyesine açıklamaya çalıştığında alayla karşılandı. "Onların benim adamlarım olduğunu söyledim ama bana inanmadı. Okulda bize bütün kardeşlerimizin öldüğü öğretildi.”

Şili anayasasının yeniden taslağı , tarih kitaplarını düzeltme fırsatı yarattı. Vásquez , Ağustos'taki anayasa kongresine ateşli bir müdahalede bulunduktan sonra , hükümet Selk'nam'ın antropolojik, tarih yazımı ve arkeolojik araştırmaları için fon sağladı. Bu ayın başlarında yayınlanan bu çalışmanın sonuçları, insanların varlığının devam ettiğini kabul etti ve yasal olarak tanınmaları için çağrıda bulundu.

Sosyal kalkınma bakanı Karla Rubilar, “Selk'nam halkının nesli tükenmedi, şu anda kültürel bir yeniden sahiplenme ve rekreasyon sürecindeler ve kendi [tarihsel] hafızalarını yeniden inşa etme hakları var” dedi.

Önümüzdeki aylarda Gabriel Boric hükümeti Selk'nam'ı yasal olarak tanırsa, arazi ve yasama temsili için uygun olabilirler. Ancak Vásquez için daha önemli olan, atalarına karşı işlenen suçların tanınması olacaktır.

“Halkımızın tarihinin ve gerçeğin gün ışığına çıkması önemlidir, böylece insanlar Selk'nam'a ve Şili'deki diğer Yerli halklara ne olduğunu bilsinler” diyor.

Ferdinand Magellan 1520'de Güney Amerika'nın güney ucunu dolaştığında, bölgeye Tierra del Fuego (Ateş Ülkesi) adını veren, Yerli kabilelerin yamaçta yanan kamp ateşleriydi. Şimdi Şili ve Arjantin arasında bölünmüş olan ana ada ve çevresindeki takımadalar, lamanın bir akrabası olan kabuklu deniz ürünleri, çilek ve guanaco ile beslenen avcı-toplayıcı halkların 10.000 yıldan fazla bir süredir yaşadığı bir yerdi.

Daha sonraki Avrupa keşifleri, ardında kasvetli yer isimleri mirası bıraktı - Port Kıtlığı, Yararsız Körfez, Kıvrımlı Geçit - ancak yeni gelenlerin Yerli insanlarla sınırlı teması vardı.

Kasım 1886'da Arjantinli bir kaşif olan Ramón Lista, Tierra del Fuego'daki San Sebastián Körfezi'nin rüzgarlı ve çorak kıyılarına indi. Kendi hesabına göre, onları tutsak edecek kaynaklardan yoksun olduğu için, beraberindeki askerlerine orada karşılaştıkları kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 28 Selk'nam'ı vurmalarını emretti.

Sonraki 40 yıl içinde Arjantinli ve Şilili çiftçiler ve madenciler binlerce Selk'nam'ı yok edecek, diğerlerini Alman insan hayvanat bahçelerine gönderecek ve daha fazlasını da sık sık hastalığa yenik düştükleri Salesian Hıristiyan misyonlarına göndereceklerdi. Bilinen son safkan Selk'nam 1974'te öldü.

Tierra del Fuego'nun Arjantin tarafında, anne soyunun Selk'nam'ı 1994'ten beri kanunla tanınmıştır ve topluma ata toprakları olarak 36.000 hektar verilmiştir. Geçen yıl 25 Kasım - Lista tarafından işlenen katliamın yıldönümü - Selk'nam Soykırımı Günü olarak kabul edildi ve bayraklar yarıya indirildi.

Şu anda Tierra del Fuego için Orijinal Halklar sekreteri olan Selk'nam Vanina Ojeda, “Arjantin devleti yok etmeye geldi, bu bir soykırımdı ve şimdi bir yas günü” diyor. "Devlet yıllarca geçmişteki suçları görünmez kılmaya çalıştı, şimdi tarihi onarma görevi var."

1993'te Şili, Şili nüfusunun %12'sini oluşturan Mapucheler ve Paskalya Adası'ndaki Rapa Nui de dahil olmak üzere sekiz halkı tanıyan Yerli yasasını çıkardı. Bazı durumlarda arazi tapuları ve sınırlı yasama temsili teklif edildi, ancak kereste, madencilik ve tarım projelerinin devam eden genişlemesi - ağır polislik ile birleştiğinde - ülkenin güneyinde artan sosyal gerilimlere yol açtı.

Ekleme Tarihi: 3 May 2022 20:13