Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Eyl 2017 08:14

Talabani'den Kerkük valisine darbe girişimi

Kerkük'te referandum istemeyen Celal Talabani'ye bağlı Kürdistan Yurtseverler Birliği üyelerinin Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'e darbe girişiminde bulunduğu, Barzani'nin müdahale ettiği öğrenildi.

Talabani'den Kerkük valisine darbe girişimi

Kuzey  Irak'taki  Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandumu öncesinde,  Irak merkezi hükümeti tarafından görevden alındığı açıklanan  Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'e karşı önceki gün  Celal Talabani'nin başında olduğu  KürdistanYurtseverler Birliği üyelerinin (KYB) içinde olduğu bir grup tarafından darbe girişiminde bulunulduğu öne sürüldü.

BasNews'in haberine göre KYB'li Rizgar Elî, Xalîd Şiwanî, Rifet Ebdulla ve Ala Talabani ile Talabani'nin yeğeni Bohar Talabani'nin askeri güç kullanarak Kerim'in yerine geçmeyi, böylelikle bağımsızlık referandumunun  Kerkük'te yapılmasını engellemeyi amaçladıkları iddia edildi.

BÖLGESEL YÖNETİM MÜDAHALE ETTİ

Gazete  Habertürk'ten Veyis İpek'in haberine göre darbe girişimi üzerine  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali,  Mesud Barzani tarafından sorunu çözmesi için  Kerkük'e gönderildi. Bin 500 kişilik özel kuvvetle  Kerkük'e giden Kosret Resul Ali,  Kerkük'te kolordu komutanı ve 3 rütbeli askeri görevden aldı. Askerlerin gözaltına alındığı öne sürüldü. Resul Ali, referandum için görevlendirilen ve maaşlarını merkezi hükümetten alan polis gücü olan peşmergelere de izin vererek, yerine  Kürdistan bölgesinden gelen özel birlikleri görevlendirdi.

Öte yandan eski  Irak  Cumhurbaşkanı Talabani'nin partisi KYB'nin  Kerkükteşkilatı, bağımsızlık referandumunun  Kerkük'te yapılmasını istemediklerini açıkladı.  Kerkük'te bulunan 9 parti ve siyasi hareketse önceki gün yayınladıkları ortak bildiride referanduma destek verdi.

KERKÜK SOKAKLARI SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Referandum öncesi  Erbil'de hareketlilik sürerken  Kerkük sessizliğe büründü.  Musul ve  Bağdat'ın geçiş güzergâhındaki Erbil-Kerkük Karayolu'nda trafik yoğunluğunun olmadığı, TIR'ların da nadir geçtiği görüldü.  Kerkük kent merkezinde ise sokakların tenhalığı dikkat çekti.  Irak Türkmen Partisi'nin binası önünde ve sokağın başında maskeli ve silahlı bordo bereli Türkmenler nöbet tutuyor. Referandum öncesinde bölgede güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlenirken, peşmerge polisi de binanın girişinde Türkmenlerle birlikte nöbet tuttu. Parti binasının bulunduğu sokağın girişine, "Vatanı bölme, referanduma katılma" pankartı asıldığı gözlendi. Referandum öncesinde Türkmenler parti binasında toplantı yaparak son durumu değerlendirdi.

KALEYE ÇIKIŞ YASAĞI

Öte yandan, IKBY bayrağı asılan  Kerkük Kalesi'ne çıkış referandum nedeniyle yasaklandı. Kaleye çıkmak istediğimizde, peşmerge yetkilileri güvenlik açısından referandum sonrasına kadar kaleye çıkışın yasaklandığını söyledi.

Ekleme Tarihi: 25 Eyl 2017 08:14