Dünya Güncelleme Tarihi: 13 Eyl 2019 09:48

Türkiye'den sonra Irak'da S400 füzelerini istiyor

Türkiye'nin ardından Irak da Rusya'dan S-400 hava savunma sistemine sahip olmak için kolları sıvadı.

Türkiye'den sonra Irak'da S400 füzelerini istiyor

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi  Kerim Alavi, Rusya'dan S-400 hava savuna sistemi almamaları için ABD'nin kendilerine izin vermediğini açıkladı. 
Rus Sputnik Haber Ajansı'nın haberine göre, devletlerin ordusunun çeşitli silahlara sahip olmasını sağlamaya hakkı olduğunu söyleyen Alawi, ABD Elçiliği'nin silahlanma konusunda kendilerine baskı yaptığına dikkat çekti. Alawi sözlerini şöyle sürdürdü: 

RADARLARI KAPATTILAR

"Tabi ki, Washington, Irak Devleti'nin Rusya'dan S-400 almasına izin vermeyecek. Irak ordusunun silah donanımının çeşitlenmesi konusu; İsrail'in son olarak dronla Haşdi Şabi silah depolarına yaptığı saldırıdan sonra güçlendi. Amerika defalarca Iraklı diplomat ve temsilcilerden silahlanmayı azaltmalarını ve kendilerine yaslanmamızı istediler.  Zira Amerika, İsrailin şu son saldırılarında Amerika'nın  parmağı vardı ve radarlarını kapattı."

ABD SÖZÜNDE DURMADI

Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu üyesi Kerim el Muhammedawi ise ordunun donanımı alanında Irak'ın Amerika'dan bağımsız  olması için Haşdi Şabi Başkanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Faleh el Fayyad geçtiğimiz günlerde Rusya'ya giderek bu ülkede yetkililerle görüştüğünü belirtti. Muhammedawi,  Alfayad'ın Rusya'ya yolculuğunun; Washington ile askeri bağların kopmasının başlangıcı olduğunu vurguladı.

Muhammedawi, "Alfyad'ın bu yolculuğuyla Irak ordusunun,  ABD tarafından silahlandırılma süreci durdurulabilir. Irak Hükümeti, hava sahasının korunması ve ordunun donanımı için ABD yerine Rusya ile planlama yaptı, çünkü ABD sözlerini yerine getirmedi" diye konuştu.

Rus hava savunma sistemi S-400, S-300 hava savunma ailesinin gelişmiş bir çeşidi olarak kabul ediliyor. S-400  füze savunma sistemi; jetler, radar tabanlı uçaklar ve hava kontrolü, keşif ve casus uçakları, stratejik ve taktik avcı jetleri, taktik ve taktik balistik füzeler gibi çeşitli düşman hava hedeflerini imha ediyor. 

Seher ÖNALAN

Ekleme Tarihi: 13 Eyl 2019 09:48