Dünya Güncelleme Tarihi: 22 May 2022 22:19

Türkiye'nin NATO itirazına ABD Halk Bankası kartını mı çekecek?

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine direnen Türkiye'ye karşı ABD Başkanı Joe Biden'in Halk Bankası kartını çekeceği iddia ediliyorç.

Türkiye'nin NATO itirazına ABD Halk Bankası kartını mı çekecek?

ABD'nin Halk Bankası için düşündüğü ceza Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda masadaki pazarlık konularının başında gelecek.

Finlandiya ve İsveç liderleri geçen hafta Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden tarafından ağırlandı.  Tayyip Erdoğan yönetiminin eline önemli bir fırsat geldi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine şimdilik direniyor. Şimdilik diyorum çünkü Erdoğan önce esas pazarlık etmek istediği sorunlar için ABD’den yüz bulamıyor.
Esas mesele İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK’ya verdiği destek mi, önce bu soruya yanıt verilmeli. Görünüşte ‘Türkiye haklı’ diyen sesleri duyabiliyoruz. Bence de eğer AKP’nin pazarlık etmediği başka konular yoksa terör örgütüne destek veren bu iki ülkenin NATO’ya girişine Türkiye tarafından onay verilmemesi gerekir.
 AKP’nin değişken dış politikası al-ver ilişkisi üzerinde kurulmuştur. Yani AKP’nin sorunu ne İsveç ne de Finlandiya’nın NATO üyelikleridir. Erdoğan öncelikle kendisini görmezden gelen ABD Başkanı Joe Biden’a görünür olmak istiyor.  Birinci öncelikli sorunu bence budur. Buna rağmen Biden yönetimi yine bana göre AKP ve Erdoğan için verdiği sözleri tutamamıştır. Afganistan hüsranında Türkiye’ye bel bağlamış bunun zararını binlerce kaçak Afgan’ın Türkiye’ye giriş yapmasıyla Türk halkı ödemektedir.

RUSYA'A BAYRAKTAR SİHA'SI İSTERSE

Biden yönetiminin bir diğer hatası Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki arabulucu rolünü abartmasıdır. Türkiye haricindeki NATO üyelerinin Rusya’ya aktif olarak ambargo uyguladığı malumdur. Bu ambargoya tek katılmayan ülke Türkiye’dir. Türkiye, Ukrayna’ya sadece Bayraktar TB2 satarak bu ambargodan sıvışamaz. Düşünün ya Rusya Türkiye’den TB2 almak istese. Türkiye satamam diyebilir mi?

Türkiye’nin S-400’ler Türkiye’de dururken F-35 programına tekrar dahil olmak istemesi bir hayaldir. Buna rağmen Biden yönetimi F-16 alımı ve modernizasyonu konusunda ufak bir adım atarak Kongre’den Türkiye’nin taleplerinin bir kısmını karşılayacak paketi geçirmek istiyor. Biden "bir parça bal sürüyor" demek yanlış olmaz.
Bir sorun da Türkiye’nin Rusya’ya "hayır" diyememesidir. NATO’nun İsveç ve Finlandiya’yı yeni üye olarak alması Putin’in elini zayıflatacak. Ama Erdoğan Putin’e bir cephe almayı şu durumda göz önüne alacak gibi durmuyor.

HALK BANKASI HAVUCU

Ama asıl sorun başka bir pazarlıkta olabilir mi? Yani Halk Bankası'na kesilecek milyarlarca dolarlık ceza için olabilir mi? ABD Türkiye’ye ‘ne veriyim abime’ henüz demedi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için ‘ne vereyim abime’ derse ABD, Türkiye’nin ilk isteği sizce ne olur? Bence Halk Bankası’na yazılacak cezalar olur. Bekleyip görelim sonuna kadar Tayyip Erdoğan ne kadar direnebilecek.

Serdar Cebe 

Ekleme Tarihi: 22 May 2022 22:19