Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2022 00:49

Ukrayna'daki savaş Ortodoks Hristiyanları nasıl bölüyor?

Her iki ülkedeki Ortodoks Hıristiyanlar Pazar günü Paskalya'yı kutlarlar. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı Ortodoks Hıristiyan dünyasını nasıl bölüyor?

Ukrayna'daki savaş Ortodoks Hristiyanları nasıl bölüyor?

Birleşmiş Milletler genel sekreteri bu hafta Rusya ile Ukrayna arasında bir Paskalya ateşkesi çağrısında bulundu. Her iki ülkedeki Ortodoks Hıristiyanlar Pazar günü Paskalya'yı kutlarlar.

Ancak çatışmalar şiddetlenirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky Perşembe günü Moskova'yı BM önerisini reddetmekle suçladı.

Rusya'nın işgali küresel piyasaları alt üst etti, NATO ittifakını canlandırdı ve savaş suçları soruşturmalarını tetikledi. Aynı zamanda Ortodoks Kilisesi'nde bir çatlak açarak Rus kanadını ve onun Kremlin yanlısı patriğini Kiev'deki ve dünyadaki Ortodoks liderlerle karşı karşıya getirdi.

Ortodoks Hristiyanlık, Katoliklik ve Protestan kilisesinden sonra dünyanın en büyük Hristiyan cemaatlerinden biridir. Yaklaşık 260 milyon taraftarının çoğu Avrupa, Rusya ve eski Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerinde yoğunlaşmıştır.

Kilisenin statüsünün Moskova ile Kiev arasında bir gerilim kaynağı haline geldiği hem Rusya hem de Ukrayna'da baskın inançtır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve kilisedeki müttefiki Patrik Kirill için Ukrayna, siyasi merkezi Moskova ve manevi merkezi Kiev olan daha büyük bir Rus dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır.

Bu nedenle, 75 yaşındaki Kirill, Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği yaygın vahşet raporlarına karşı dünya geri teperken bile, savaşı tüm gücüyle destekledi. Savaş yanlısı duruşu, Ukrayna'da ve Ortodoks inancında, çoğu savaşı kınayan ve Kirill'i desteğini yeniden gözden geçirmeye çağıran diğer kilise liderlerini kızdırdı.

Ortodoks dünyası Pazar günü Paskalya tatilini kutlarken, kilise içindeki gerilimler şu şekilde ortaya çıkıyor:

Rus Ortodoks Kilisesi

Pew Araştırma Merkezi'ne göre Rus Ortodoks Kilisesi, 100 milyondan fazla takipçisi ile dünyanın en büyük ve en etkili kiliselerinden biri . 2009'da Kirill, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ilk kez patrik seçildi.

İlk başta, Kirill, selefi II. Alexiy'in, onlarca yıllık ateist komünizmin ardından kilisenin profilini yükseltmek için siyasi bağlarını kullanmasından sonra, kilise için bir miktar bağımsızlık kazanabilecek bir modernleştirici olarak görülüyordu . Rus politikacılar yeni kiliselerin inşasını finanse etti ve dini liderler devlet işlevlerinde önde ve merkezde göründü.

Ancak o zamandan beri Kirill, Kremlin'in bir müttefiki olarak rolünü sağlamlaştırarak Putin'in siyasi ve askeri hırslarını inanç diliyle gizlemesine yardımcı oldu.

23 Şubat'ta, işgalden bir gün önce, Kirill, Putin'i "Rusya halkına yüksek ve sorumlu hizmetinden" ötürü öven ve zorunlu askerlik hizmetini "komşulara yönelik evanjelik sevginin aktif bir tezahürü" olarak nitelendiren bir bildiri yayınladı.

Savaşın başlamasından bu yana geçen haftalarda Kirill, vaazlarını kampanyayı haklı çıkarmak için kullandı ve bunu günahkar Batı kültürüne karşı bir mücadele olarak tasvir etti - ancak çatışmadan Rusya tarafından başlatılan bir savaş veya işgal olarak bahsetmekten kaçınmaya dikkat ediyor.

Neredeyse tamamen, Ukrayna'nın ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki Rus yanlısı ayrılıkçıların “imhası” dediği şeye odaklandı. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre , bu ayın başlarında Kirill, Rusları "bu zor zamanda" hükümetin etrafında toplanmaya çağıran bir vaaz verdi .

İnterfax haber ajansının aktardığına göre Kirill, Moskova'daki bir vaazda, “Yetkililer de dahil olmak üzere, Anavatanımız için bu zor zamanda birleşmemize Rab yardım etsin” dedi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Moskova Patrikhanesi

Pew'e göre, Ukraynalıların büyük çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, bağlılıkları, biri “kendi kendini yöneten” ancak Moskova Patrikhanesi'nin yargı yetkisi altında kalan Ukrayna Ortodoks Kilisesi olmak üzere en az iki büyük dini organ arasında bölünmüştür.

Yüzyıllar boyunca, Ukrayna ve Rusya'daki kiliseler Moskova patriğinin liderliğindeydi. Bununla birlikte, Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle ​​birlikte, Ukrayna'daki kilise 1990'da yarı özerk statü için baskı yaptı ve aldı.

Ancak son yıllarda, Rusya'nın Kırım'ı yasadışı bir şekilde ilhak etmesinin ve doğu Ukrayna'ya müdahale etmesinin ardından, artan sayıda Ukraynalı takipçi, Moskova'nın etkisi olarak gördükleri şeye karşı koymaya çalıştı.

İşgalden bu yana, bu çağrılar yoğunlaştı ve cemaatçiler Rus Ortodoks Kilisesi'nin savaşa verdiği desteğe öfkelendiler. Tüm bunlar, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve lideri Metropolitan Onuphury'yi, özellikle sivil katliamlar ve diğer vahşet raporları arttıkça, tehlikeli bir konuma getirdi .

İşgalin olduğu 24 Şubat'ta, Onuphury askeri kampanyayı “felaket” olarak nitelendiren ve Putin'e “kardeş savaşını derhal durdurması” için çağrıda bulunan bir bildiri yayınladı .

Onuphury, Ruslar ve Ukraynalılar arasındaki savaşın “kendi kardeşini kıskançlıktan öldüren Kabil'in günahının tekrarı” dedi. "Böyle bir savaşın ne Tanrı'dan ne de insanlardan bir gerekçesi yoktur."

Kilise, sivillere yardım sağlama ve Ukraynalı hizmet üyelerinin cenazesine başkanlık etme rolünü vurguladı . Bazı rahipler hizmetlerinde Kirill'i anmayı bıraktılar veya Onuphury'yi Moskova'dan tamamen ayrılmaya çağırdılar.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi

Ukrayna Ortodoks Kilisesi üç yaşında. Kuruluşu, Rus Ortodoks Kilisesi'nden sıyrılma ve Ukrayna için tamamen bağımsız bir dini varlık yaratma yönünde gelişen hareketin doğrudan sonucuydu. Kilisenin Türkiye'deki patrikhane tarafından tanınması Moskova'yı kızdırdı ve Rus Ortodoks Kilisesi bu kurumla bağlarını kopardı.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin lideri, Putin'e ve savaşa yönelik eleştirilerini yüksek sesle dile getiren 43 yaşındaki Metropolitan Epiphanius. İstiladan kısa bir süre sonra Epiphanius , Rus liderini hem Deccal'e hem de Adolf Hitler'e benzeten bir bildiri yayınladı .

“Deccal'in ruhu, Kutsal Yazıların bize gösterdiği belirtileri olan Rusya'nın liderinde faaliyet gösteriyor: gurur, kötülüğe bağlılık, acımasızlık, sahte dindarlık” dedi. “Bu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler'di. Putin'in bugün geldiği nokta bu.”

Bu hafta, yıkılan Chernihiv şehrini ziyaret ettikten sonra Epiphanius , Ukraynalıları Rus işgaline karşı savaşmaya devam etmeye çağırdı.

“Rusya'nın Ukrayna'nın her köşesine getirdiği ıstırabı, yıkımı, vahşi şiddeti ve ölümün yayılmasını görerek ... yalnızca saldırgana karşı mücadelenin [ve] onun topraklarımızdan kovulmasının bize adil bir barış getirebileceğini daha da iyi anlıyoruz, "dedi.

Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi

Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi dünyanın en eski kurumlarından biridir. Ortodoks Kilisesi'nin tek bir lideri yoktur, ancak Ekümenik Patrik Bartholomeos onun manevi rehberi ve diğer patriklerle “eşitler arasında ilk” olarak kabul edilir.

Bartholomew, Moskova'yı ve savaşı, Kirill'i ve Rus Ortodoks Kilisesi'ni eleştiriyor.

İşgalin ilk gününde, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kışkırtılmamış bir saldırısı" olduğunu söylediği şeyi kınadı .

Daha sonra CNN Türk'e verdiği bir röportajda Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne otosefali verme kararını savundu ve Rusya'nın saldırganlığı ve izolasyonunun “yeni bir Soğuk Savaş”a yol açabileceği konusunda uyardı.

Bartholomew, "Bütün dünya Rusya'ya karşı" dedi. “Rusya ile Batı dünyası arasındaki mesafe giderek artıyor. Bu, yeni bir Soğuk Savaş dönemine girdiğimiz anlamına geliyor.”

Patrikhane, Kiev'deki kiliseye insani yardım ulaştırdı . Mart ayı sonlarında Polonya'ya yaptığı bir ziyarette Bartholomew, işgali "iğrenç" bir eylem olarak kınadı.

Associated Press'e göre Bartholomew bir basın toplantısında, "Bu acımasız işgalin Ukrayna halkı ve tüm dünya için ne kadar yıkıma yol açtığını hayal etmek imkansız" dedi .

Ukraynalılarla dayanışmanın “dünyadaki kötülüğü ve karanlığı yenebilecek tek şey olduğunu” da sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2022 00:49