Dünya Güncelleme Tarihi: 27 Nis 2022 14:06

Ukrayna'dan sonra sıra Moldova'da mı?

Kıdemli Rus diplomat, Moskova'nın Transdinyester'deki bir dizi patlamadan 'endişe duyduğunu' söyledi.Moldova'dan ayrılan bölgenin Ukrayna savaşına çekilmesine ilişkin korkular artıyor.

Ukrayna'dan sonra sıra Moldova'da mı?

Moldova'dan ayrılan bölgenin Ukrayna savaşına çekilmesine ilişkin korkular artıyor.Kıdemli Rus diplomat, Moskova'nın Transdinyester'deki bir dizi patlamadan 'endişe duyduğunu' söyledi

Bir Rus bakan, Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'in Ukrayna savaşına çekilmesi ihtimalini dışlamayı reddetti , bu da çatışmanın başka bir Avrupa ülkesine tırmanma potansiyeline işaret etti.

Dışişleri bakan yardımcısı Andrey Rudenko Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Transdinyester'deki son patlamalar dizisinden "endişe duyduğunu" ve Rusya'nın Transdinyester'in savaşa sürükleneceği "bir senaryodan kaçınmak istediğini" söyledi.

Moskova'da gazetecilere konuşan Rudenko, bölgedeki "patlamalarla ilgili durumun", saldırıların arkasındaki "belirli güçlerin" "Avrupa'da yeni bir gerilim yatağı" yaratmakla ilgilendiğini gösterdiğini söyledi. birçok gün içinde yerleşim.

RIA Novosti, Rudenko'nun aktardığına göre, "Buna göre bir soruşturma yürütülecek ve sebeplerin ortaya konacağını ve sorumluların cezalandırılacağını umuyoruz." dedi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen ve kalıcı olarak 1.500 Rus askerine ve büyük bir silah deposuna ev sahipliği yapan Transdinyester, batı Ukrayna ile sınır komşusudur.

Rudenko'nun açıklamaları, Moldova cumhurbaşkanı Maia Sandu'nun iki olayın ardından Salı günü güvenlik konseyini toplamasının ardından geldi.

Salı sabahı yerel yetkililer, Rus radyo yayınlarını taşıyan iki antenin havaya uçtuğunu söylerken, Pazartesi günü kimliği belirsiz saldırganlar Tiraspol'daki bölgenin devlet güvenlik bakanlığını el bombası atar ile bombaladı.

Güvenlik konseyi toplantısından sonra Sandu, bazı isimsiz "Transdinyester içindeki güçlerin" "savaştan yana" olduğunu ve bölgedeki durumu istikrarsızlaştırmakla ilgilendiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov Salı günü erken saatlerde gazetecilere Transdinyester'den gelen haberler hakkında "endişe duyduğunu" söylerken, Donetsk'te kendi kendini ilan eden cumhuriyetin lideri Denis Pushilin RIA Novosti'ye Moskova'nın Moskova'nın askeri harekatının bir sonraki aşamasını planlarken "Transdinyester'de olanları hesaba katmalı".

Geçen hafta, üst düzey bir Rus komutan, Rusya'nın yeni taarruzunun amacının güney Ukrayna'nın kontrolünü ele geçirmek ve Transdinyester'e erişim sağlamak olduğunu söyleyerek, önce küçük doğu Avrupa ülkesinin Moskova ile batı arasında artan gerilimlerde yeni bir parlama noktası olabileceğine dair endişeler yarattı. .

Güvenlik bakanlığındaki patlama hakkında yorum yapan Moldova hükümeti, patlamanın ayrılıkçı bölgede "güvenlik durumunu zorlamak için bahaneler yaratmayı" amaçladığını söyledi.

Salı günü Transdinyester'deki yetkililer bir dizi yeni güvenlik önlemi açıklayarak, ayrılıkçı devlette olası bir tırmanışla ilgili endişeleri daha da artırdı. Tedbirler arasında bölge şehirlerinin girişlerine askeri kontrol noktalarının yerleştirilmesi ve her yıl 9 Mayıs Zafer Bayramı geçit töreninin iptal edilmesi yer aldı.

Moldova uzmanı ve Clingendael Enstitüsü düşünce kuruluşunda kıdemli araştırma görevlisi olan Bob Deen, son olayların Rusya'nın sahte bayrak operasyonu mu yoksa Rus karşıtı grupların gerçek sabotaj eylemleri mi olduğunu bilmenin zor olduğunu söyledi.

Ancak son Rus söyleminin, Rusya'nın Transdinyester için aklındaki bazı uzun vadeli hedeflere işaret ettiğini söyledi. “Transdinyester konusunun Rus kamuoyunda daha açık bir şekilde tartışılmaya başladığını gördük. Rusya'nın son açıklamaları, Moskova'nın orada sahip olduğu hırsların bir göstergesi olabilir."

Deen'e göre, Moskova'nın doğu Donbas bölgesinde şiddetli çatışmalara girdiği göz önüne alındığında, Rus kuvvetlerinin Moldova sınırına doğru bir taarruz düzenlemesi pek mümkün değildi. Transdinyester'e ulaşmak için Moskova'nın, yakın zamanda Rus savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından uzaklaşmaya zorlayan Moskva kruvazörünün batması nedeniyle engellenen Odesa'ya bir saldırı düzenlemesi gerekecek.

Deen ayrıca Transdinyester'in yaklaşık 7.500 askerden oluşan kendi kuvvetlerinin batı sınırından Ukrayna'ya yapılacak bir saldırıda kullanılacağından da şüpheliydi.

“Ukrayna'da Transdinyester birlikleri ve bölgedeki genel nüfusun yanı sıra birçoğu olası bir şiddetten kaçmak için Moldova'ya gidenler arasında savaşmak için çok az iştah var.”

"Belarus'a benzer şekilde, bölge bu savaşa tamamen sürüklenmek istemiyor" dedi ve Moskova'nın son söyleminin Ukrayna'yı Donbas'tan batı sınırına doğru asker çekmesini sağlamak için bir hile olabileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya'nın desteğiyle, Transdinyester 1990'ların başında Moldova'ya karşı, bölgeyi fiili bağımsızlık ve kalıcı bir Rus garnizonu ile terk eden bir savaşa girdi. Moldova'nın liberal cumhurbaşkanının önderliğinde batıya doğru kaymasıyla birlikte, Rus devlet medyası - Transdinyester'de yaygın olarak bulunur - enklavda Rus yanlısı tutumların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadı.

Geçen hafta Sandu, hükümete ve orduya halkın desteğini göstermenin bir yolu olarak Rusya'da geniş bir popülariteye sahip olan Saint George'un turuncu ve siyah çizgili kurdelelerini yasaklayan bir yasa tasarısını imzaladı ve bu Rus yetkilileri kızdırdı. Aynı yasa tasarısında Sandu, ilk kez Rus silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan “Z” ve “V” prowar işaretlerini yasakladı.

Ekleme Tarihi: 27 Nis 2022 14:06