Dünya Güncelleme Tarihi: 22 May 2022 21:58

Zelensky uyardı: Rusya yüzünden dünya gıda krizine gidiyor

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, savaşın 2 0 milyon ton gıda Ukrayna ihracatını baltaladığını iddia ederek dünyayı gıda krizine karşı uyardı.

Zelensky uyardı: Rusya yüzünden dünya gıda krizine gidiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski Dünya’yı tedirgin edecek açıklamalarda bulundu. Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, Rusya’nın 20 milyon ton gıda ihracatını engellediğini iddia ederek Ukrayna limanlarındaki engellerin kaldırılmazsa birçok ülkenin başta buğday olmak üzere gıda kriziyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Zelenski, yaptığı açıklamada “Rusya, tahıl, arpa, ayçiçeği ve daha fazla gıdayı ihraç etmek için neredeyse tüm limanları engelledi. “Dünya, Rusya'nın Ukrayna limanlarındaki engellerini kaldırması için yardım etmeli, aksi takdirde enerji krizini bir gıda krizi takip edecek” diye konuştu.

Limanlardaki engellerin kaldırılmasının bir çözümünün de askeri olması gerektiğini söyleyen Zelensky, “Liman engellerini kaldırmanın yollarından biri askeri çözüm. Bu nedenle silahlarla ilgili soruşturmalar için ortaklarımıza yöneliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ise konu ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Kuleba, Rusya’nın limanları kapatarak milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını öner sürdü.

Ukrayna ve Rusya, savaştan önce dünya genelinde buğday arzının ve küresel ticaretin yüzde 30’unu oluşturuyordu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Ukrayna, dünyanın 4'üncü en büyük mısır ihracatçısı ve dünyanın 5'inci en büyük buğday ihracatçısı.

Ekleme Tarihi: 22 May 2022 21:58