Ekonomi Güncelleme Tarihi: 23 May 2022 11:50

14 yıldır böyle düşmedi! Buğday krizi ekmek krizine dönüşüyor

Dünyanın buğday deposu Ukrayna'daki savaş, Hindistan'da ihracatın yasaklanması Türkiye'de yüksek maliyetler nedeniyle buğday krizi ekmek krizine dönecek.

14 yıldır böyle düşmedi! Buğday krizi ekmek krizine dönüşüyor

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Buğdaydaki fiyat artışı ekmek ve diğer unlu mamullerin fiyatlarını artırıyor. Buğday krizi bu nedenle ekmek krizine dönüşüyor" uyarısında bulundu.

Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, yaşanan gıda krizinin simgesinin buğday olduğunu vurguladı ve tarım konusunda yapılan uluslararası toplantılarda, hazırlanan raporlarda ve tanınmış yayın organlarında buğday krizi sürekli ön plana çıktığını ifade etti.

Yıldırım, "Buğday krizi ekmek krizine dönüşüyor" başlıklı yazısında buğday fiyatlarının yılbaşından beri yüzde 60 arttığına dikkat çekerek "Buğdaydaki fiyat artışı ekmek ve diğer unlu mamullerin fiyatlarını artırıyor. Buğday krizi bu nedenle ekmek krizine dönüşüyor. 2022-2023 sezonunda üretimin azalması ve stokların daha fazla erimesi ile buğday dış ticaretinde daha büyük sorunların yaşanması ve açlık çekenlerin sayısında ciddi artışlar olması bekleniyor" dedi.

'BUĞDAY ÜRETİMİ SON 14 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ'

Türkiye açısından bakıldığında 2021 yılında Doğu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu’da etkili olan kuraklık nedeniyle buğday üretiminin son 14 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirten Yıldırım, "TÜİK, 2021 yılı üretimini 17,6 milyon ton olarak açıklarken Amerika Tarım Bakanlığı’nın (USDA) tahmini 16 milyon ton oldu. Bu yıl ise üretimin geçen yıla göre artarak 20 milyon ton seviyesine çıkması bekleniyor. Antakya, Çukurova’da erkenci çeşit buğday hasadının başladığı bugünlerde çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatını bir an önce açıklamasını bekliyor" ifadelerini kullandı. 

Ekleme Tarihi: 23 May 2022 11:50