Ekonomi Güncelleme Tarihi: 24 Şub 2021 23:08

ABD'den Boeing 777'ler için kalkmayacak kararı

Salı günü Federal Havacılık İdaresi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki havayollarına, geçtiğimiz hafta sonu Denver'dan kalktıktan sonra, gerilim çatlakları açısından incelenene kadar patlayan motor tipi uçaklara yer emri verdi.

ABD'den  Boeing 777'ler için kalkmayacak kararı

FAA'nın emri, yalnızca Boeing 777'lerde kullanılan belirli Pratt & Whitney PW4000 motorları ile donatılmış ABD uçak operatörleri için geçerlidir. Uçaklar tekrar uçmadan önce, operatörler her motorun önündeki büyük titanyum fan kanatlarının termal akustik görüntü incelemesini yapmalıdır.

Teknoloji, sıraya göre içi boş kanatların iç yüzeylerinde çıplak gözle görülemeyen çatlakları tespit edebiliyor.

FAA direktifi, uçaklardan 24'ünü hizmette bulunduran ve filosunda motorlu tek ABD havayolu olan United Airlines'a bir darbe oldu.

United sözcüsü David Gonzalez, "Pazar günü, Pratt & Whitney 4000 serisi motorlarla çalışan 24 Boeing 777 uçağını programımızdan gönüllü olarak çıkardık" dedi. "NTSB ile birlikte araştırmaları üzerinde çalışıyoruz ve filomuzdaki etkilenen 52 uçağın tamamının sıkı güvenlik standartlarımızı karşılamasını sağlamak için FAA'nın Acil Uçuşa Elverişlilik Direktifine uyacağız."

Denver'dan Honolulu'ya bir United uçuşu, Cumartesi günü kalkıştan kısa bir süre sonra, motorun kasasının parçaları banliyö mahallelerine yağmur yağarken acil iniş yaptı. 231 yolcu veya 10 mürettebattan hiçbiri yaralanmadı ve uçak güvenli bir şekilde indi.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu Başkanı Robert Sumwalt, Pazartesi gecesi düzenlenen sanal bir basın toplantısında, motorda bulunan kırık bir fan kanadının "metal yorgunluğuyla tutarlı bir hasar" olduğuna dair gözle görülür işaretler olduğunu söyledi. Ön soruşturmaya göre, kırık bıçak, motor parçalandığında yanındaki bıçağa çarptı ve kırdı.

Sumwalt, kırılan ilk kılıcın, NTSB müfettişlerinin gözetiminde incelenmek üzere Pazartesi gecesi Pratt & Whitney'in karargahına özel bir jetle uçtuğunu söyledi.

"Misyonumuz sadece ne olduğunu değil, aynı zamanda neden olduğunu anlamak, böylece tekrar olmasını engelleyebilmektir," dedi.

FAA yönergesi, kurumun denetimlerin sonuçlarını "sürekli olarak" gözden geçireceğini söyledi.

"Elimize geçen ilk sonuçların yanı sıra devam eden araştırmadan elde edilen diğer verilere dayanarak, FAA bu teftiş için veya sonraki olanlar için yeni bir aralık belirlemek üzere bu yönergeyi revize edebilir".

Şirket, yaptığı açıklamada, siparişin, fan kanatlarının termal akustik görüntüleme testleri için Pratt & Whitney'e gönderilmesi gerektiği anlamına geldiğini söyledi. Yaklaşık 125 Boeing 777 uçağı, direktif kapsamındaki PW4000-112 motoruyla çalıştırılmaktadır.

Pratt & Whitney PW4000 motorları için önceki inceleme aralığı, 6.500 uçuş çevrimiydi. Bir uçuş döngüsü, bir kalkış ve iniş olarak tanımlanır.

Cumartesi günkü acil durumdan Twitter'da yayınlanan video, uçak uçarken motorun tamamen alevler içinde kaldığını gösterdi. Motorun biraz önünde oturan bir yolcunun çektiği ve ayrıca Twitter'da yayınlanan farklı bir videodan kareleri dondurun, motorda kırık bir fan kanadı olduğu ortaya çıktı.

Yolcular, uçağın bir patlama ve ışık parlamasından sonra düşmesinden korktuklarını, yerdeki insanlar ise uçağın devasa parçalarının düştüğünü gördüklerini, sadece bir evi kaçırıp bir kamyonu ezdiklerini söylediler. Yerden görülebilen patlama, gökyüzünde siyah bir duman izi bıraktı.

Ekleme Tarihi: 24 Şub 2021 23:08