Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 May 2022 09:01

Almanya yaza kadar Rus petrolünden kurtulacak

Almanya Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck "Rusya tarafından şantaj yapılmak istemiyorsak bunlar gerekli" dedi ve Rus petrolünden yaza kadar kurtulacaklarını söyledi.

Almanya yaza kadar Rus petrolünden kurtulacak

Almanya, Rus fosil yakıtlarından vazgeçme konusunda ilerleme kaydettiğini ve yaz sonuna kadar Rus ham petrol ithalatından tamamen bağımsız olmayı beklediğini söyledi.

Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck Pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin Rusya'nın enerji ithalatındaki payını petrol için %12, kömür için %8 ve doğal gaz için %35'e düşürdüğünü söyledi. Almanya, Rusya'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş sandığını doldurmaya yardımcı olan milyarlarca avro değerindeki enerji ithalatını kesmesi için Ukrayna ve Avrupa'daki diğer ülkelerden güçlü bir baskı altında.

Habeck yaptığı açıklamada, "Attığımız tüm bu adımlar, tüm aktörlerin muazzam bir ortak çabasını gerektiriyor ve aynı zamanda hem ekonomi hem de tüketiciler tarafından hissedilen maliyetler anlamına geliyor." Dedi. Ama artık Rusya tarafından şantaj yapılmak istemiyorsak bunlar gerekli” dedi.

Duyuru, Ağustos ayından itibaren Rusya'dan kömür ithalatını yasaklama kararının ardından tüm Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne ambargo koymayı düşünmesiyle geldi. Blok, Rusya'ya petrol ve doğal gaz için günde 850 milyon dolar ödüyor ve Almanya, Rusya'nın en büyük enerji ithalatçılarından biri.

Habeck'in bakanlığı, Almanya'nın nispeten kısa bir sürede diğer ülkelerden petrol ve kömür ithalatına geçmeyi başardığını, bunun da “Rus ham petrol ithalatına olan bağımlılığın yaz sonuna kadar sona ermesinin gerçekçi olduğu” anlamına geldiğini söyledi.

Almanya'yı Rus doğalgazından uzaklaştırmak çok daha büyük bir zorluk.

Rusya 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmeden önce Almanya, doğalgaz ithalatının yarısından fazlasını Rusya'dan alıyordu. Bakanlık, bu payın kısmen Norveç ve Hollanda'dan artan tedarik nedeniyle şimdi %35'e düştüğünü söyledi.

Almanya, Rus ithalatını daha da azaltmak için sıvılaştırılmış doğal gaz veya LNG için terminallerin inşasını hızlandırmayı planlıyor. Enerji ve İklim Bakanlığı, Almanya'nın bu yıl veya önümüzdeki yıl içinde birkaç yüzer LNG terminalini faaliyete geçirmeyi hedeflediğini söyledi. Bu, bakanlığın kabul ettiği iddialı bir zaman çizelgesidir "katılan herkesin muazzam bir taahhütte bulunmasını gerektirir."

Almanya, AB'nin Rus doğalgazını boykot çağrılarına direndi. Ayrıca geçen hafta Moskova'nın, Rusya'nın doğalgazı ruble olarak ödeme taleplerini reddetmesinin ardından Polonya ve Bulgaristan'a gaz arzını derhal durdurmasını endişeyle izledi. Avrupalı ​​yetkililer, Rusya'nın bu hamlelerini "enerji şantajı" olarak nitelendirdi.

Almanya merkez bankası, Rus gazının tamamen kesilmesinin, yüzde 5 puanlık ekonomik üretim kaybı ve daha yüksek enflasyon anlamına gelebileceğini söyledi.

Ekleme Tarihi: 2 May 2022 09:01