Ekonomi Güncelleme Tarihi: 13 Ara 2021 16:11

Avox marka ayıplı mal satan Antalya Lara Çarşı'dan iade rezaleti

Ayıplı Mal Satan ve tüketici yasalarını tanımayan Lara Çarşı ayıplı Avox marka çay makinesini iade almamak için önce müşteriyi suçluyor, iade sürecinde oyalıyor ve sonra yasal süre geçti diyerek iade almıyor.

Avox marka ayıplı mal satan Antalya Lara Çarşı'dan iade rezaleti

Antalya'da Rauf Denktaş Caddesi'nde faaliyet gösteren, Lara Çarşı adıyla bilinen Outlet Mağazası (Alptime Züccaciye Dayanıklı Tüketim Malları Ltd. Şti) satmış olduğu "Avox Dual Çay Makinesi" adlı "Ayıplı Ürün"ü iade almadığı gibi de yasal haklarını kullanmak isteyen müşteriye "ürünün garanti belgesini onayladık, söyleseydiniz onaylamazdık bu nedenle teslim alamayız" diyerek zorluk çıkardı. Müşterilerini bilgilendirdikleri iddiasını savunan mağaza, bilgisayar monitörü arkasına attığı punto büyüklüğü bile uygun olmayan, dikkat çekmeyen bilgilendirmeyi gerekçe gösteren mağaza çalışanları "kraldan çok kralcı" tavırları ile mağazayı savunurken kanunları hiçe saymaları ile dikkat çekiyor. 

Mağaza ticaret etiğinden uzak bir davranış sergilerken diğer taraftan tüketici haklarını da yok sayıyor.

Antalya'nın birden fazla semtinde "ucuz malları" ile bilinen Lara Çarşı'nın müşterileri ile yaşadığı sorunlar şikayet sitelerinde manşet oldu. Bünyesindeki birçok ithal ürünü müşterilerine sunan mağaza, müşterileri ile yaptığı polemiklerle meşhur oldu.

Sattıkları ürünün  ayıplı olmasına rağmen arkasında durmayan, müşterinin parasını iade etmeyen Lara Çarşı, müşterilerini ihtiyacı olmayan başka ürünleri almaya zorluyor.

Alışverişin bir sözleşme olduğunu ve buradaki hakların tek taraflı ve bir tarafın aleyhine olacak şekilde kullanılamayacağını ve de hiç kullanılmamış ürünün iadesinde kullanıcı kaynaklı bir sorun yoksa ticari ahlak ve yasaları gereği alması gerekirken, hiçbir prensip tanımıyor. Lara Çarşı Ayıplı Ürününe sahip çıkmazken müşterilerinin şikayetleri ise Şikayet Sitelerinin manşetlerinde yer alırken Tüketici Hakem Heyeti'nde de iş artışına sebep oluyor. 

Koronavirüs (Covid-19) salgını olmasına rağmen mağazasında pandemi koşullarına uymadığı iddia edilen Lara Çarşı'nın satıkları malların teşhir şekli de virüs konusunda yeterli önlem almadıkları öne sürülüyor.  Ayrıca mağazanın İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili eksik tedbirleri de dikkat çekiyor. 

Tarihteki Bilinen ilk Müşteri Şikayeti: Lara Çarşı zihniyeti Millattan Önce de vardı

Tarihte bilinen ilk müşteri şikayeti Milattan Önce (M.Ö.) 1750 tarihinde Ur şehrinde gerçekleşmiştir. Bir zamanlar Basra Körfezi'ne Fırat'ın ağzına yakın bir kıyı şehri olan fakat zamanla kıyı şeridinin değişmesi ile günümüzde oldukça iç kesimlerde Fırat'ın güney kıyısında kalan UR şehri günümüz modern haritalarında Irak'ta Nasıriye'ye 16 kilometre (9,9 mil) uzaklıktadır. Ur şehrinde de tıpkı bugünkü müşteri şikayetlerini yok sayan müşteri memnuniyetinden uzak, kural tanımayan Lara Çarşı gibi işletmeler olmalı ki ilk tarihi şikayet gerçekleşmiştir. M.Ö. 1750 yılında Ur şehrinde kil tablet üzerine çivi yazısı ile yazılan müşteri şikayetinde; müşteri ısmarladığı bakır cevherinin gecikmeli, hasarlı ve beklendiğinden daha düşük kalitede olduğu için şikayetini taşlara kazımıştır.  Aradan geçen 3771 yıla rağmen Lara Çarşı gibi işletmeler ve işletme anlayışları nedeniyle halen ticari ahlak, etik sorunu ve kendini kanunun üzerinde gören nobran anlayış devam etmektedir. Geleneğimizde de "Pabucu dama atılmak" tabiri kullanılır. Bu deyimin kökeni Selçuklu dönemine dayanıyor. Esnaf kültürünün temelini oluşturan Ahilik geleneğinde, "hileli iş yapan" esnafın ya dükkanı kapatılırdı ya da o esnaf yaptığı işten men edilirdi. Şimdi binalar çok katlı ve damlar yükseki pabucun dama atılması mümkün değil. O yüzden Lara Çarşı ve benzlerlerinin tüketici hukukun katli devam ediyor. 

İnsanlık tarihinde de müşteri haklarını yok sayan ve ticaret etiğinden uzak satıcıların varlığı hep vardı. Bugün de bu durum Lara Çarşı gibi işletmelerle devam ediyor.  

ŞİKAYET ÖRNEKLERİ

Şikayet sitelerinde Lara Çarşı'nın yaptıkları ile ilgili örnekler mevcut. Şikayet Var sitesinde 22 şikayetten sadece 1'ini çözdüğü görülen Lara Çarşı'nın müşteri memnuniyeti anlayışı da kendini gösteriyor. 

Ekleme Tarihi: 13 Ara 2021 16:11