Ekonomi Güncelleme Tarihi: 29 Nis 2022 01:43

Avrupa gaz firmaları Rus Gazprom'a nasıl ödeme yapacak?

Putin'in Rus gaz ihracatını “silahlaştırması” ve Ruble ile ödeme kararı sonrası Avrupa gaz firmalarının Gazprom'a nasıl ödeme yapacağı tartışılıyor.

Avrupa gaz firmaları Rus Gazprom'a nasıl ödeme yapacak?

AB enerji şirketleri yasaları çiğnemeden Rus gazı için nasıl ödeme yapmayı planlıyor?

Almanya, Macaristan ve diğerleri, Gazprom'a ruble ödemek ve yaptırımları ihlal etmemek için yöntemler geliştiriyor.

Almanya ve Macaristan'daki enerji şirketleri, Vladimir Putin'in Rus doğalgaz alıcılarının ruble olarak ödeme yapma talebine uyma niyetinde olduklarını doğruladılar. Ancak AB, şirketlerin Rusya merkez bankasıyla işlemleri yasaklayan yaptırımları ihlal etme riski olduğunu söyledi. Riskler yüksek çünkü Kremlin Polonya ve Bulgaristan'a tedariki çoktan kapattı.

Rusya ne talep etti?

Putin, “düşman olmayan” ülkelerden gelen alıcıların gazlarını ruble olarak ödemeye başlamaları gerektiğini söyledi. Genellikle, alıcıların büyük çoğunluğu ödemeyi euro veya dolar olarak yapar. Rusya'nın devlet enerji grubu Gazprom'dan gelen fatura, ödeme yapıldıktan sonra halledilmiş sayılacak.

Putin'in Mart ayında yayınladığı 172 sayılı kararname uyarınca, alıcıların Gazprombank'ta iki hesap açılmasını gerektiren yeni bir ödeme sisteminde yer almaları gerekiyor. Para, banka tarafından rubleye çevrilmeden önce euro ve dolar olarak bir hesaba ödenecek ve ikinci hesaptan Gazprom'a ödenecekti. Ancak bu noktada alıcı, gaz için yasal ödeme yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılır.

Kim kabul etti, kim etmedi?

Macaristan plandan memnun olduğunu söyledi ve raporlara göre Avrupa'nın en büyük gaz şirketlerinden üçü – Almanya'nın Uniper, İtalya'nın Eni ve Avusturya'nın OMV'si de Putin'in kararnamesine uymanın yollarını araştırıyor.

Bu haftaya kadar Putin'in talebini reddeden alıcıları kesme tehdidini yerine getirip getiremeyeceği belli değildi. Ancak Çarşamba günü Gazprom, ruble olarak ödeme yapmayı reddetmelerinin ardından Bulgar Bulgargaz ve Polonyalı PGNiG'ye gaz tedarikini askıya aldı.

Diğer herkes ne olacak?

İşte bu noktada diken diken oluyor. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen de dahil olmak üzere Avrupalı ​​liderler, Putin'in teklifini yerine getirmeyeceklerini söylediler.

Reklamcılık
AB'nin bu ayın başlarında yayınlanan ön analizi, bunun Kremlin'e uygulanan yaptırımların ihlali olacağını ortaya koydu. Bunun nedeni, para birimi dönüştürme sürecinin, yaptırımlar altındaki Rus merkez bankasını içermesidir.

Komisyon, "Dönüşüm süreci belirsiz bir süre alabileceğinden ve bu süre zarfında döviz tamamen merkez bankası dahil Rus makamlarının elinde olduğundan, AB şirketleri tarafından verilen bir kredi olarak bile değerlendirilebilir" dedi. .

Perşembe günü, AB yetkilileri Rusya'da bir ruble hesabı açmayı ve bu şekilde gaz ödemeyi kabul eden herhangi bir şirketin yaptırımları ihlal edeceğini doğruladı.

Ama bir boşluk var mı?

Muhtemelen. AB tarafından geçen hafta yayınlanan ek kılavuza göre , Kremlin'in kararı, gaz ithalatçılarının Gazprombank'a euro veya dolar cinsinden ilk ödeme yapıldıktan sonra satın alma işleminin yasal olarak tamamlandığını kabul etmelerini istemelerini engellemiyor.

Rubleye herhangi bir dönüşüm bundan sonra gerçekleşecek, yani alıcı teknik olarak yaptırımları ihlal etmeyecekti. Rehbere göre başka bir seçenek, alıcıların dolar veya euro ödemeleri yapıldıktan sonra satın alma işlemini tamamladıklarını düşündüklerine dair bir kamu beyanı yapmaları. Kılavuza göre bunun önündeki tek engel, tüm bunların 172 sayılı kararnameye uygun olduğuna dair “Rus tarafından onay” ihtiyacıdır.

Başka bir deyişle, Gazprom - veya daha doğrusu Kremlin - gemide olmak zorunda. Gazprom ve Gazprombank AB yaptırımlarına tabi değildir, bu nedenle alıcıların yaptırımları ihlal etmeden bu tür labirent tekliflerini müzakere etmelerine izin verilir.

Bunun gibi taktikler, OMV ve Uniper'in beğenilerini inceliyor gibi görünüyor. Uniper, yaptırımlara uyarak ödeme yapmasına izin verecek “somut ödeme yöntemlerini” araştırdığını söyledi.

Bu bariz yasal boşluk, Putin'in talebine uymanın gerçek doğası üzerindeki resmi önemli ölçüde bulanıklaştırıyor. Örneğin, Avusturya başbakanı Karl Nehammer, OMV'nin ruble ödemesi yapmaya hazırlandığı yönündeki haberlere yanıt olarak, durumun böyle olmadığı konusunda ısrar etti.

Rusya neden ruble cinsinden ödeme istiyor?

Putin'in Rus gaz ihracatını “silahlaştırması”, savaş başladıktan kısa bir süre sonra açıklanan ekonomiyi desteklemek için tasarlanmış bir stratejinin parçası.

Batının yaptırım uygulama kararı, rublenin değerinde keskin bir düşüşe neden oldu ve hiperenflasyon tehdidini artırdı. Buna karşılık Rusya, ihracatçı şirketlerin döviz kazançlarını rubleye çevirmeye zorlandığı katı sermaye kontrolleri uyguladı.

Capital Economics'te yükselen piyasa ekonomisti Liam Peach, sermaye kontrollerinin rubleyi döviz tüccarları için tek yönlü bir bahis haline getirdiğini ve bunun neden dolar karşısında işgal öncesi seviyelerine geri döndüğünü açıklamaya yardımcı olduğunu söyledi.

Peach, Polonya ve Bulgaristan'a karşı bu hafta yapılacak eylemin Rusya üzerinde önemli bir ekonomik etkisi olmayacağını söyledi. “Avrupalı ​​ithalatçılar Gazprombank'a euro olarak ödemeye devam edecek ve daha sonra rubleye çevrilecek. Büyük bir fark yaratmıyor” dedi. "Politik olarak Putin, Rusya'nın yaptırımlara karşı durduğunu ve biraz baskı uygulayabileceğini göstermeye çalışıyor."

Rusya neden euro ve dolar istemiyor?

Bunun iki olası açıklaması vardır. Birincisi, avro veya dolar cinsinden ödemelerin, Rusya'nın savaşın başlangıcından bu yana dondurulan döviz rezervlerine katkıda bulunacağıdır. Rusya'nın gazının ruble olarak ödenmesi, derin bir durgunlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde ekonomiyi destekliyor.

İkinci neden, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana dolar ve avro cinsinden yerleşimden giderek uzaklaşması. Rusya, enerjisi için ruble ve yuan cinsinden ödemeleri artırmaya çalışıyor ve Ukrayna'daki savaş bu eğilimi hızlandırdı.

Ekleme Tarihi: 29 Nis 2022 01:43